ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΘΦΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος
Ἔνθεν μεταστὰς Κασσιανὸς πρὸς νόας,
Θείας νοητῶς κασσίας ἀποπνέει.
Εἰκάδα ἀμφ᾽ ἐνάτην θάνε Κασσιανὸς μεγαθύμων.
Βιογραφία
Ο Όσιος Κασσιανός γεννήθηκε στην Ρώμη από γονείς ευσεβείς και επιφανείς, οι οποίοι φρόντισαν να τον αναθρέψουν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Η γνωριμία και η συναναστροφή του, από την παιδική του ηλικία, με Αγίους ανθρώπους επέδρασε ευεργετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του όλου τρόπου ζωής του. Σπούδασε την επιστήμη της φιλοσοφίας και της αστρονομίας και μελέτησε ιδιαίτερα τα συγγράμματα των Πατέρων και την Αγία Γραφή.
Ο Όσιος ακολούθησε το μοναχικό βίο, γενόμενος μοναχός σε μία σκήτη και επισκέφθηκε τα μοναστήρια της Αιγύπτου και της Θηβαΐδας, της Νιτρίας, της Ασίας και της Καππαδοκίας. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει χαρακτηριστικά: «ὁ Ἅγιος μετέβη εἰς διαφόρους τόπους καὶ συνήντησε ἁγίους καὶ γνωστικωτάτους Ὁσίους καὶ τᾶς ἀρετᾶς ὅλων συναθροίζει εἰς τὸν ἐαυτόν του, ὡς ἄλλη φιλόπονος μέλισσα, ὥστε καὶ αὐτὸς ἔγινε εἰς τοὺς ἄλλους τύπος καὶ παράδειγμα παντὸς εἴδους ἀρετῆς. Ὅθεν ἀνώτερος τῶν παθῶν γενόμενος καὶ τὸν νοῦν καθαρίσας, ἐγνώρισε τὴν τελείαν κατὰ τῶν παθῶν νίκην».
Στον πρώτο τόμο της Φιλοκαλίας, περιλαμβάνονται δύο λόγοι του Οσίου Κασσιανού, «Πρὸς Κάστορα Ἐπίσκοπον, περὶ τῶν ὀκτὼ τῆς κακίας λογισμῶν, γαστριμαργίας, πορνείας, φιλαργυρίας, ὀργῆς, λύπης, ἀκηδίας, κενοδοξίας καὶ ὑπερηφανείας» και «Πρὸς Λεόντιον ἡγούμενον, περὶ τῶν κατὰ τὴν Σκήτην ἁγίων Πατέρων καὶ λόγος περὶ διακρίσεως», που δείχνουν την καθαρότητα της ζωής του και το ορθόδοξο φρόνημά του και προξενούν μεγάλη ωφέλεια. Ο δε Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος πλεέκι δίκαιο εγκώμιο στον Όσιο Κασσιανό στον περί υπακοής Λόγο του.
Ο Όσιος Κασσιανός κοιμήθηκε με ειρήνη.
Минея – Февраль (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναῖο – Φεβρουάριος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας .
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς σοφίας τὸν λόγοιν Πάτερ τοὶς ἔργοις σου, ἀσκητικῶς γεωργήσας ὡς οἰκονόμος πιστός, ἀρετῶν μυσταγωγεῖς τὰ κατορθώματα, σὺ γὰρ πράξας εὐσεβῶς, ἐκδιδάσκεις ἀκριβῶς, Κασσιανὲ θεοφόρε, καὶ τῷ Σωτήρι πρεσβεύεις, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ
Άγιου Δημήτριου Ροστόφ
Βίοι των αγίων
Η μνήμη του αιδεσιμότατου πατέρα του Κασιανού του Ρωμαίου
Μνήμη 29 Φεβρουαρίου
Ο αναρχικός Cassian ήρθε από τη Ρώμη και ήταν γιος ευγενών και ένδοξων γονέων. Από την πρώιμη νεολαία του, έδειξε μια αγάπη για τις επιστήμες και τα βιβλία της Γραφής. Διακεκριμένος με επιμέλεια και σαφήνεια του μυαλού, σπούδασε για πρώτη φορά φιλοσοφία και αστρονομία. και έπειτα συνέχισε να μελετά ευλαβικά τις Ιερές Γραφές και το μελέτησε καλά, έτσι ώστε από τις γνώσεις του να ήταν ένας από τους εξέχοντες λαούς της εποχής του. Επιπλέον, είδε την παρθενία, διακρίθηκε με πνευματική αγνότητα, καλούς τρόπους και άλλες αρετές. Αφήνοντας την πατρίδα του, ήρθε στην Κωνσταντινούπολη στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Έχοντας αποκτήσει νέα γνώση από αυτόν και έχοντας μάθει μια ενάρετη ζωή, αποχώρησε στο μοναστήρι. Σε ένα από τα μοναστήρια εκεί, ο Άγιος Κασσιανός ανέλαβε το μοναχισμό, προδίδοντας εντελώς τον εαυτό του στην υπακοή και όλους τους μοναστικούς εργάτες, συνηθίζοντας τον εαυτό του στις δύσκολες, απαιτούσες νηστείες και άλλες πράξεις, μοναστική ζωή. Αυτά τα πράγματα δημιούργησαν μέσα του την επιθυμία νέων, ανώτερων, και πήγε σε ένα ερημικό μέρος για να οδηγήσει μια σιωπηλή ζωή εκεί. Ο Άγιος Cassian εργάστηκε για πολύ καιρό, μαθαίνοντας να κατανοεί τον πειρασμό και να εξαντλείται με σπουδαία έργα.Επιθυμώντας να λάβει μεγάλο όφελος από άλλους ιερούς πατέρες για τον εαυτό του, άφησε τη θέση του, όπου παρακολούθησε πλήρη σιωπή και επισκέφθηκε όλα τα μοναστήρια στην Αίγυπτο, Thebaid, στο Όρος της Νιτρίας, στην Ασία, στον Πόντο και στην Καππαδοκία. Έχοντας γνωρίσει, χάρη στο ταξίδι, με τη ζωή πολλών μεγάλων πατέρων και έχοντας μελετήσει διάφορες εικόνες μοναστικών πραγμάτων, ο Άγιος Cassian ίδρυσε δύο μοναστήρια στη Μασσιλία, αρσενικό και θηλυκό. Επιπλέον, έγραψε διάφορα βιβλία διδακτικών λέξεων, γεμάτα διδακτικά προειδοποιητικά στοιχεία σοφίας και οφέλους, ώστε όποιος τα διαβάζει με προσοχή και επιμέλεια μπορεί να αποκομίσει σημαντικό όφελος για την ψυχή τους και να ανακαλύψει ποια ζωή και συλλογιστική του ιερού συντάκτη αυτών των αφηρημένων βιβλίων του 1671 ήταν . Ο Ανακ. Κασιάν έγραψε ενάντια στον Νέστοριο για την ενσάρκωση του Λόγου του Θεού από την Παναγία της Παναγίας το 1672 . Ο ορθόδοξος δοξάζοντας τη Μητέρα του Θεού, ο άγιος ευχαρίστησε τον Θεό που γεννήθηκε από την. Έχοντας ζήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσα σε τέτοιους χειρισμούς και κατορθώματα και έχοντας κάνει μεγάλο καλό στους μοναχούς με τα γραπτά του, ο Άγιος Κασιανός υποχώρησε στην αιώνια κατοικία του 1673 .
* * *
1671
Ο κ. Cassian είναι μέντορας σε μια ασκητική ζωή. Στο πρώτο από τα 12 βιβλία, «Στα Ψηφίσματα των Κινοβιών», μιλάει για την εμφάνιση ενός μοναχού, δηλαδή ενός ρόμπα. στο δεύτερο, για τη λειτουργία των νυχτερινών ψαλμών και προσευχών. στην τρίτη, στην ιεροτελεστία των καθημερινών προσευχών και ψαλμών. στην τέταρτη, για το βαθμό απόρριψης του κόσμου. Σε 24 συνεντεύξεις με τους πατέρες, οι απελπισμένοι πατέρες μιλάνε για διάφορα πνευματικά θέματα. Στη 13η συνέντευξη, μιλά για χάρη.
1672
Ο Νεστόριος είναι ηγούμενος της συριακής πόλης Καίσαρα Γερμανού στο Ευφράτη. ούτε η καταγωγή του ούτε το έτος γέννησης είναι άγνωστες.σύμφωνα με τη μαρτυρία του κυρίου αντιπάλου του, ο Άγιος Κύριλλος της Αλεξάνδρειας : «βγήκε από τη λάσπη και η καταγωγή του ήταν ντροπιαστική». Έχοντας γίνει ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, ο ίδιος δήλωσε αρχικά ένας επιζητούμενος διώκτης των αιρέσεων, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ξαφνικά αιρετικός. Άρχισε να δηλώνει στην εκκλησία ότι η Παναγία δεν πρέπει να αποκαλείται Μητέρα του Θεού, αφού δεν γεννήθηκε στον Θεό, αλλά μόνο στον Ιησού, ο οποίος ήταν μόνο η κατοικία του Θείου και το όργανο της σωτηρίας μας. αυτός ο άνθρωπος, μέσω της εισροής του Αγίου Πνεύματος, έγινε Χριστός, δηλαδή ο χρισμένος, και ο Λόγος του Θεού παρέμεινε μαζί του σε μια ειδική, μόνο ηθική σχέση. Στο τρίτο οικουμενικό συμβούλιο (431) καταδικάστηκε η αίρεση του Νεστορίου και εξόρισαν για πρώτη φορά το μοναστήρι της Εύρηνιας (κοντά στην Αντιόχεια) και στη συνέχεια στην απομακρυσμένη αιγυπτιακή όαση Ibis, όπου πέθανε αρκετά χρόνια αργότερα.
1673
Ο Άγιος Cassian πέθανε στις 43 Ιουλίου στις 23 Ιουλίου. Ημέρα μνήμηςCassiana – 29 Φεβρουαρίου, – συμβαίνει μόνο σε άλμα. Όταν ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες, τότε η υπηρεσία του Αγίου Κασσιανού τραγουδιέται στο πάρτι.