ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΘΦΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου ΛΟΓΟΣ Δ΄
Εἰς τόν ἅγιον Ἱερομάρτυρα Κυπριανόν , ἐξ ἀγροῦ μετά μίαν τῆς μνείας ἡμέραν ἐπανήκοντος
(ΣΕΛΙΔΕΣ 1169 – 1194 )
ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΣΤΙΝΗΣ
(σελίδες 847 – 882 )
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΒΙΒΛΟΣ ΠΡΩΤΗ
( ΣΕΛΙΔΕΣ 831 – 864 )
Οι Άγιοι Μάρτυρες Κυπριανός και Ιουστίνη
Ἀλγεῖ Σατανᾶς, τὸν πάλαι φίλον βλέπων,
Ξίφει φιλοῦντα συνθανεῖν Ἰουστίνῃ.
Τμήθη δευτερίῃ σὺν Ἰουστίνῃ Κυπριανός.
Βιογραφία
Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.
Сщмч. Киприан.
Фреска. Кипр (Аракос). 1192 г.
Άγιος Κυπριανός
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1192 μ.Χ.
στην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά
σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πιτσιλιάς, μεταξύ των χωριών Λαγουδερά και Σαράντι. Κύπρος
Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό.
Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.
Свв. Киприан и Иустина.
Миниатюра Минология на Октябрь. Византия. Около середины XI в.
ГИМ. Москва.
Οι Άγιοι Κυπριανός και Ιουστίνη
Μικρογραφία (Μινιατούρα) βυζαντινή περίπου στα μέσα του 11ου αιώνα μ.Χ.
από τό Μηνολόγιο μηνός Οκτώβριου
Τώρα ευρίσκεται στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Ρωσίας. Μόσχα.
Мчч. Киприан и Иустина с житием.
Икона. Россия. Конец XVIII в. 32 х 26.4.
Музей икон. Реклингхаузен. Германия
Οι Άγιοι Κυπριανός και Ιουστίνη με τον βίο τους
Εικόνα ρωσική τού τέλους τού 18ου αιώνα μ.Χ.
στο Μουσείο Εικόνων. Recklinghausen. Γερμανία
Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.
Мчч. Киприан и Иустина
Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим
Τό Μαρτύριο τών Αγίων Κυπριανού καί Ιουστίνης
Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β ‘. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη
Киприан еп. Антиохийский, сщмч.
и Иустина Антиохийская, мц. (02 октября)
Менологий на 30 сентября – 3 октября;
Византия. Греция; XIV в.; памятник:
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion);
10 x 13 см.; местонахождение: Англия. Оксфорд.
Бодлеанская Библиотека
Τό Μαρτύριο τών Αγίων Κυπριανού καί Ιουστίνης
Μηνολόγιο 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου
Βυζαντινή Μηνολόγιο τού 14ου αιώνα μ.Χ.
Τώρα ευρίσκεται στην Αγγλία. Οξφόρδη.
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)
Мчч. Киприан и Иустина.
Фреска. Церковь Христа Пантократора. Дечани. Косово. Сербия.
Около 1350 года.
Τό Μαρτύριο τών Αγίων Κυπριανού καί Ιουστίνης
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου το 1350 μ.Χ.
στον Ιερό Ναό τού Χριστού τού Παντοκράτορα
τής Ιεράς Μονής Βισόκι Ντέτσανι. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία.
Месяцеслов-Октябрь (Сщмч. Киприан).
Фреска церкви Благовещения. Грачаница. Косово. Сербия.
Около 1318 г.
Μηνολόγιο Οκτωβρίου
Το Μαρτύριο τού Αγίου Κυπριανού
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου το 1318 μ.Χ.
στον Ιερό Ναό τού Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου
τής Ιεράς Μονής Γκρατσάνιτσα. Κοσσυφοπέδιο Σερβία.
Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.
Ларец-рака для мощей святого Киприана и Юстины. Италия, около 1001 г. Хранится в Милане.
Λειψανοθήκη τού έτους περίπου 1001 μ.Χ.
για τα λείψανα τού Αγίου Κυπριανού και τής Ιουστίνης.
στο Μιλάνο. Ιταλία
Ιερά Λείψανα
Ένας εκ των ποδών του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στη Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.
Ϊερά Μονή Ἰβήρων. Άγια λείψανα των Αγίων Οσιομαρτύρων Ευθυμίου, Ιγνατίου και Ακακίου, του Αγίου Αμφιλοχίου Ικονίου, της Αγίας Πελαγίας, του Αγίου Κυπριανού, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Παντελεήμονος, των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του Αγίου Ιερομάρτυρος Μοδέστου, του Αγίου Ελευθερίου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Αρτεμίου, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Μάρτυρος Ευστρατίου, του Αγίου Ιερομάρτυρος Μοδέστου, της Οσίας Μελάνης, του Αγίου Μηνά Καλλικέλαδου, του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Μάρτυρος Προκοπίου, του Αγίου Μάρτυρος Ιγνατίου, του Αγίου Μάρτυρος Ευθυμίου κ.ά.
Μέρος της Κάρας της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στη Μονή Παναχράντου Άνδρου.
Μέρος της Κάρας του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό Μένοικου Λευκωσίας.
Μέρος της Κάρας της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στο Ναό Αγίου Κυπριανού Μενοίκου Λευκωσίας.
На Кипре, недалеко от Никоссии, в деревне Менико есть храм священномученика Киприана и мученицы Иустины, где почивают их святые мощи.
Мощи были принесены на Кипр из Сирии в 1298 году.
Στην Κύπρο, κοντά στη Λευκωσία, στο χωριό Μένοικο υπάρχει ναός του μαρτύρου Κύπριου και μάρτυρας Ιουστίνας, όπου τα ιερά λείψανα τους.
Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τη Συρία το 1298.
Εκκλησία Αγίου Κυπριανού
Στο κέντρο του παλαιού οικισμού του Μενοίκου βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Κυπριανού και Αγίας Ιουστίνης. Σύμφωνα με τον Καρούζη, η εκκλησία αυτή αποτελεί μια από τις λίγες εκκλησίες της Ορθοδοξίας που είναι αφιερωμένες στους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη.
Η εκκλησία των Αγίων Κυπριανών και Ιουστίνης αποτελεί το στολίδι της κοινότητας. Πρόκειται για μια βασιλική εκκλησία με οξυκόρυφες καμάρες και σταυρολίθια με ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Διαμέσου των αιώνων, η εκκλησία των Αγίων Κυπριανών και Ιουστίνης δέχτηκε πολλές επεμβάσεις, οι οποίες διαφοροποίησαν την αρχική του μορφή. Ακόμη και σήμερα, γίνονται εργασίες ανακαίνισης του ναού, οι οποίες άρχισαν το 2008. Επιπρόσθετα, αγιογραφείται και πάλι ο ναός από ρώσους αγιογράφους.
Σύμφωνα με το βιβλίο της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου για τον Άγιο Κυπριανό, τον 14ο αιώνα οικοδομήθηκε το βόρειο κλίτος της εκκλησίας, όπως άλλωστε μαρτυρούν απομεινάρια τοιχογραφιών. Σώζονται, επίσης, αρχιτεκτονικά σπόλια από το μεσαιωνικό ναό, ανάμεσά τους κιονόκρανα με φυτικό διάκοσμο, αλλά και στοιχεία από τον προγενέστερο βυζαντινό ναό, όπως ένα ημικυκλικό σύνθρονο που φέρει στοιχεία από την κωνσταντινουπολίτικη τέχνη. Αργότερα, στα μέσα του 19ου αιώνα, περί το 1846, κτίστηκε το νότιο κλίτος της εκκλησίας, επιδιώκοντας τη διεύρυνσή της.
Επιπρόσθετα, σώζεται το φρέαρ με το αγίασμα στο βόρειο κλίτος του ναού, το οποίο, στις μέρες μας, διοχετεύεται στο προαύλιο της εκκλησίας. Αξιοσημείωτο είναι πως για το αγιάσμα γίνεται μνεία και από το Μαχαιρά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο, η εκκλησία κτίστηκε το 16ο αιώνα από τους Φράγκους, συνδέοντας πιθανώς την ανέγερση της εκκλησίας με μια παράδοση, η οποία αναφέρει πως όταν οι Φράγκοι ήρθαν στην Κύπρο στα τέλη του 12ου αιώνα, ένας βασιλιάς των Φράγκων που ήταν άρρωστος με πυρετούς αφού προσκύνησε τις Αγίες Κάρες και ήπιε αγίασμα, θεραπεύτηκε.
Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με ένα ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1818, το οποίο όπως περιγράφεται στο προαναφερόμενο βιβλίο της Ιεράς Μητροπόλεως, «περιλαμβάνει πτηνά, ζώα, φυτά, με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιματίδες και στα σταφύλια και ένα εξαπτέρυγο στο προσκυνητάρι του Αγίου Κυπριανού» (σ. 51). Δίπλα από το εικονοστάσι, στο νότιο τοίχο του ναού, υπάρχει μια εξαίσια τοιχογραφία των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης.
Εκτός όμως από το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού και την προαναφερόμενη τοιχογραφία, ανεκτίμητης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας είναι οι εικόνες του ναού που καλύπτουν την περίοδο από το 16ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μια από τις πιο αξιόλογες εικόνες του ναού είναι αυτή του Αγίου Κυπριανού, που φιλοτεχνήθηκε από το σημαντικό καλλιτέχνη Δαυίδ και χρονολογείται το 1613.
Στην εκκλησία των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, σώζονται επίσης σημαντικά ιερά κειμήλια, όπως ένα ξυλόγλυπτο αρτοφόριο του 1873, ένα ζωγραφιστό δίπτυχο του 1856, αλλά και μερικά έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, όπως το αργυρεπίχρυσο κάλυμμα της εικόνας του Αγίου Κυπριανού. Επιπρόσθετα, στην εκκλησία φυλάσσονται χειρόγραφα και παλαίτυπα, ανάμεσά τους εκδόσεις ελληνικών τυπογραφείων της Βενετίας και τέσσερις χειρόγραφες μεσοβυζαντινές ακολουθίες αγίων.
Την ημέρα της εορτής των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης που είναι στις 2 Οκτωβρίου, πλήθος προσκυνητών από όλη την Κύπρο καταφθάνει στο Μένοικο. Την ημέρα αυτή οργανώνεται μια μεγάλη πανήγυρη στο χωριό, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πανηγύρεις της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι προσκυνητές που έρχονται στην εκκλησία των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης από το εξωτερικό, και ειδικότερα από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά κυρίως από τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο, το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα ενεργειών της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου αλλά κυρίως του Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ. Νεόφυτου, που προέβη σε μεγάλη προβολή της θαυματουργίας των Αγίων.
Στήν Ἱερά Μητρόπολη Μόρφου
Πυξία με άγια λείψανα του Κέντρου Αγιολογικών Μελετών “Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής”.
101. Κυπριανοῦ Ἱερομάρτυρος, Ἐπισκόπου Ἀντιοχείας.
Απότμημα Λειψάνων των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στην Ρωσική Μονή Αλεξανδρο-Νιέφσκι Νοβο-Τίχβινσκι
Απότμημα της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ιουστίνης, από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων
afla Biserica Sfantul Ciprian – Zlatari. In aceasta biserica este prezenta mana dreapta a sfantului Ciprian
Μέρος της χειρός του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στο Ιερό Ναό Αγίου Κυπριανού στό Ζλάταρι Βουκουρεστίου στη Ρουμανία
был привезен ковчег с частицами честных мощей священномученика Киприана и мученицы Иустины
Свято-Покровского Феодосия Балтского мужского монастыря (Одесская обл.),
Αποτμήματα λειψάνων τών Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στην Ιερά Μονή Αγίου Ποντρόβσκι-Θεοδόσιου-Βαλτσικού, ορθόδοξο μοναστήρι της Βαλτικής Επισκοπής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην περιοχή της Οδησσού, την πόλη της Βάλτας. Ουκρανία
Воскресенскому собору Череповца переданы в дар мощи святых Киприана и Иустины
Частицы святых мощей передал в дар собору иеромонах Нестор (Власов)
Ο Ιερός Ναός τής Αναστάσεως τού Κυρίους του Τσερέποβετς κατέχει τα αποτμήματα τών λειψάνων τών Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης
τα οποία δωρήσθηκαν από τον Ιερομόναχο Νέστορα (Vlasov)
Το Τσερέποβετς
είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Vologda της Ρωσίας , το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Cherepovets , το οποίο δεν ανήκει, το οποίο έχει το καθεστώς μιας πόλης περιφερειακής σημασίας και αποτελεί τη συνοικία της πόλης. Βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού Yagorba στον ποταμό Sheksna (αριστερός παραπόταμος του Volga ), κοντά στο Rybinsk Reservoir . Η απόσταση από το Cherepovets έως το περιφερειακό κέντρο είναι 126χλμ.
икона святых Киприана и Иустины с капсулами.
Храм преподобного Сергия Радонежского город Усть-Лабинск Краснодарского округа Армавирской Епархии Русской Православной Церкви.
Aποτμήματα τών λειψάνων επάνω στην Εικόνα
τών Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης
στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ , περιοχή Krasnodar / Επαρχία Ust-Labinsky
της Επαρχίας Armavir της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ φωταυγεία, σκότος ἔλιπες, τῆς ἀσεβείας, καὶ φωστὴρ τῆς ἀληθείας γεγένησαι ποιμαντικῶς γὰρ φαιδρύνας τὸν βίον σου, Κυπριανὲ τὴ ἀθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Ὅσιε, τὸν Κτίστην ἠμὶν ἰλέωσαι, ὁμοὺ σὺν Ἰουστίνη τὴ Θεόφρονι.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Καὶ τρόπων μέτοχος, καὶ θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων γενόμενος, τὴν πρᾶξιν εὗρες θεόπνευστε, εἰς θεωρίας ἐπίβασιν· διὰ τοῦτο τὸν λόγον τῆς ἀληθείας ὀρθοτομῶν, καὶ τῇ πίστει ἐνήθλησας μέχρις αἵματος, Ἱερομάρτυς Κυπριανέ· Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Минея – – Октябрь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в.
Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναίο – Οκτωβρίου (τεμάχιο). Εικονίδιο. Russ. Αρχική XVII.
Εκκλησία Αρχαιολογίας Γραφείο της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Ὡς ἀπαρχᾶς.
Ὡς ἱεράρχην τίμιον, καὶ ἀθλητὴν στερρότατον, ἡ οἰκουμένη ἀξίως γεραίρει σέ, Κυπριανὲ ἀοίδιμε, καὶ τοὶς ὕμvοις δοξάζει, τὴν ἁγίαν σου μνήμην, αἰτοῦσα πάντοτε, πταισμάτων ἄφεσιν, διὰ σοῦ δωρηθήναι τοὶς μέλπουσιν. Ἀλληλούια.
Ἕτερον Κοντάκιον
Ἦχος α’. Χορὸς Ἀγγελικός.
Ἐκ τέχνης μαγικῆς, ἐπιστρέψας θεόφρον, πρὸς γνῶσιν θεϊκήν, ἀνεδείχθης τῷ κόσμῳ, ἀκέστωρ σοφώτατος, τὰς ἰάσεις δωρούμενος, τοῖς τιμῶσί σε, Κυπριανὲ σὺν Ἰουστίνῃ· μεθ’ ἧς πρέσβευε, τῷ Φιλανθρώπῳ Δεσπότῃ, σωθῆναι τοὺς δούλους σου.
Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Παιδευθεὶς ἐν τῇ πλάνῃ ἐπιμελῶς, ὡς ὁ Παῦλος ἐκλήθης ἐξ οὐρανοῦ, σταυρῷ ὁδηγούμενος, πρὸς τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· τῆς γὰρ σεμνῆς Παρθένου, τῷ πόθῳ, φλεγόμενος, δι’ αὐτῆς ἡρμόσθης, τῷ Πλάστη τῆς κτίσεως· ὄθεν θριαμβεύσας, τοῦ ἐχθροῦ τὸ ἀνίσχυρον, σὺν αὐτῇ κατηξίωσαι, τοῦ χοροῦ τῶν Mαρτύρων, Κυπριανὲ ἱερώτατε πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.
Ὁ Οἶκος
Τὸν σοφὸν Ἱεράρχην τιμήσωμεν, ὡς ποιμένα σοφὸν καὶ διδάσκαλον, ὅτι ἐξ ἀκανθῶν πλάνης ἤνθησεν, ὥσπερ ῥόδον τερπνότατον, καὶ ἡμᾶς τοὺς πιστοὺς κατεμύρισεν, ἰαμάτων ὀδμαῖς καὶ βολαῖς θαυμάτων· ὥστε ψάλλειν ἡμᾶς τοῦ Δαυῒδ τὴν ᾠδήν· Ἀλληλούϊα.
Μεγαλυνάριον
Πλάνης σοφιστείας ἀπολιπών, τῆς θείας σοφίας, ἀνεδείχθης λαμπρὸς φωστήρ, καὶ σὺν Ἰουστίνῃ, Κυπριανὲ ἀθλήσας, τῆς ἄνω βασιλείας, ἄμφω ἔτυχε.