ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΘΦΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
τού Οσίου Πατρός ημών Προκοπίου τού Δεκαπολίτου
( σελίδες 497 – 499)
Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης ο Ομολογητής
Οὐδέν, Δεκαπολῖτα, γῆς πᾶσαι πόλεις,
Πρὸς τὴν νοητήν, ἔνθα περ τάττῃ, πόλιν.
Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Προκοπίῳ τέρμα φαάνθη.
Βιογραφία
Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης έζησε στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντος του Ισαύρου (717 – 741 μ.Χ.) και διακρίθηκε για την πνευματική γενναιότητά του ως υπέρμαχος της Ορθοδοξίας.
San Basilio de Constantinopla y Procopio Decapolita
Οι Όσιοι Βασίλειος Ο Ομολογητής καί Προκόπιος Δεκαπολίτης
Αν και από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχισμό, δεν έμεινε στην απομόνωση του κελιού του, αλλά αγωνίσθηκε σθεναρά κατά των εικονομάχων. Γι’ αυτό υπέστη πολλά βασανιστήρια, μαστιγώσεις, φυλακές και εξορίες. Διακρίθηκε, επίσης, στον αγώνα της Εκκλησίας κατά των αιρετικών Μονοφυσιτών.
Ο Άγιος Προκόπιος φαίνεται ότι λίγο μετά την αποφυλάκισή του κοιμήθηκε, ενώ κατ’ άλλους υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο.
Преподобный Прокопий Декаполит Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим. Άγιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη
Менологий 25 - 28 февраля; Византия. Греция; XIV в.; памятник: Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека (Bodleian Library) Άγιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης ο Ομολογητής Βυζαντινό Μηνολόγιο τού Φεβρουαρίου (25 - 28) τού 14ου αιώνα μ.Χ. και ευρίσκεται Αγγλία. Βιβλιοθήκη Bodleian στην Οξφόρδη. Αγγλία
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Φερωνύμως προκύπτων ἐν ἀσκήσει Προκόπιε, ἤρθης ἐκ δυνάμεως Πάτερ, πρὸς ἀθλήσεως ἔλλαμψιν Χρίστου γὰρ τὴν Εἰκόνα προσκυνῶν, Μαρτύρων ἀνεδείχθης κοινωνός, μεθ’ ὧν πρέσβευε παμμάκαρ διαπαντός, ὑπὲρ τῶν ἐκβοώντων σοι, δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνερνούντι διὰ σοῦ, πασιν ἰάματα.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τό ἄγονον ἐγεώργησας· καί τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατόν τούς πόνους ἐκαρποφόρησας· καί γέγονας φωστήρ τῇ οἰκουμένῃ, λάμπων τοῖς θαύμασιν, Προκόπιε Πατήρ ἡμῶν ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἑωσφόρον σήμερον ἡ Ἐκκλησία, κεκτημένη ἅπασαν, κακοδοξίας τήν ἀχλύν, διασκεδάζει τιμῶσά σε, οὐρανομύστα Προκόπιε ἔνδοξε.
Άγιος Δημήτριος Ροστόφ
Βίοι τών Αγίων
(μετάφραση Google)
Μνήμη του Αγίου Προκoπίου Δεκαπολίτου, Ομολογητού
Μνήμη 27 Φεβρουαρίου
Η χώρα του Δεκαπολιτανού, που πήρε το όνομά της από τις δέκα πόλεις της, βρίσκεται στη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Ο άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει αυτή τη χώρα λέγοντας: «Ο Ιησούς πήγε και πάλι στη θάλασσα της Γαλιλαίας διαμέσου των ορίων της Δεκαπόλεως» 1656 (Μάρκος 7:31 ). Από αυτή τη χώρα ήταν ο μοναχός Προκόπιος ο εξομολόγος. Έμπειρη σε μοναστικές εκμεταλλεύσεις, πεπεισμένη σε αυστηρή εκκλησία, στολισμένη με καθαρή ψυχή, ήταν διάσημος και διάσημος μεταξύ των ασκητών. Εκείνη την εποχή ήρθαν οι δύσκολες στιγμές της εικονομαχικής αιρέσεως. ο πρώτος αιτιώδης πράκτοράς της ήταν ο άνομος Έλληνας βασιλιάς Λέων ο Ισαύριος 1657, άδικα αποκαλούσαν είδωλα ιερών εικόνων και εκείνους που τους λατρεύουν – ειδωλολάτρες. Χωρίς έλεος σκότωσε πολλούς αθώους Ορθόδοξοι, πρόδωσε την κατάρα όλων των πρώην στους πιστούς βασιλιάδες του, άγιοι και οι Χριστιανοί, πώς να τιμήσει τις ιερές εικόνες, κερδίζοντας για το από όλα την κατάρα. Στη συνέχεια, η μεγάλη και αμετάβλητο πυλώνα της ορθοδοξίας και σθεναρός υπερασπιστής της αληθινής πίστης, Άγιος Προκόπιος, άρχισε με γενναιότητα ενάντια σε πολλούς αιρετικούς από την κακία hulivshih ενσάρκωση του Λόγου του Θεού και ανέντιμα αρνήθηκε τις ιερές εικόνες. Έμινε τους αιρετικούς, εκθέτοντας την παράτυπη σοφία τους και ξεπερνώντας τους με άψογες θεϊκές λέξεις. ακριβώς όπως ένα αράχνη πεύκων έσκισε το Reverend Procopius τα πονηρά λεκτικά τους πλεκτά.
Ως εκ τούτου επιβαρύνθηκε με την οργή άθεοι βασιλιά που τους αρέσει ένα άγριο λιοντάρι που αποσύρθηκαν από την έρημο, φλοίσβος εξόρυξη αναζήτηση. Στις παραγγελίες του, ο μοναχός κατασχέθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά. Οι βασανιστές ξύπνησαν το σώμα του με σιδερένια εργαλεία, και έπειτα τον έριξαν σε ένα σκοτεινό και φαύλο μπουντρούμι. Αλλά ο άγιος υπέμεινε σταθερά όλα τα δεινά. Με αυτόν υπέστη, και ο βασιλιάς του μοναχού, ο οποίος προηγουμένως πολέμησε μαζί με τον Προκόπιο στη θέση και την αρετή. Και οι δύο μαζί υπέστησαν πολλά βάσανα για τις ιερές εικόνες. Και οι δύο φυλακίστηκαν μαζί και ήταν εκεί μέχρι το θάνατο του ασεβούς βασανιστή. Όταν Λέων πέθανε, έχοντας χάσει όχι μόνο χρόνο, αλλά και το μέλλον της αιώνιας ζωής, του Αγίου Prokop και ο φίλος του, ο Βασίλειος και άλλων αγίων, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή. Το υπόλοιπο της ζωής του έζησε στα έργα νηστείας, πολλοί διδάσκονταν στην αρετή και οδήγησαν στη σωτηρία. Σε μια ώριμη ηλικία, αναχώρησε για τον Χριστό ο Θεός να δει ότι ήταν ήδη πρόσωπο με πρόσωπο, και όχι στο εικονίδιο εικόνα και να αρέσει Postnik και πάσχων του Χριστού, για να προσπαθήσει να αντλήσει αίμα για την ιερή εικόνα του, ρίξτε μια άξια επιβράβευση για την ενοικίαση του.
1656 Decapoles – Decapolis, μια περιοχή ή μια περιοχή στην άλλη πλευρά του Ιορδάνη, εκτείνεται βόρεια προς τη Δαμασκό, στο νότιο Φιλαδέλφεια, τα δυτικά προς τα ανατολικά και Σκυθοπολίτης να Kanaf. Εδώ βρισκόταν δέκα πόλεις, που κατοικούνταν κυρίως από ειδωλολάτρες, μεταξύ των οποίων όμως υπήρχαν πολλοί Εβραίοι.
1657 Βασιλεύει από το 717 έως το 741.