ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ
μέ τήν Κοινή Ὑπουργική Ἀπόφαση 2867/Υ1 – ΦΕΚ 872/Β/16-3-2020
ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΣΗ
ΘΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ
Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ
Μέ τίς εὐχές μου καί τίς προσευχές μου γιά ὄλους σας
Πατήρ Νεκτάριος
ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΘΦΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
DE S. BASILIO PRESBYTERO MARTYRE ANCYRAE
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών –
της Σταυροπροσκυνήσεως
Στιχηρό Προσόμοιο
Ἦχος πλ. β’
Αἱ Ἀγγελικαὶ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ
Νῦν Ἀγγελικαί, στρατιαὶ δορυφοροῦσι, Ξύλον τὸ σεπτόν,
εὐλαβῶς περικυκλοῦσαι, καὶ πάντας συγκαλοῦσαι,
τοὺς πιστοὺς εἰς προσκύνησιν. Δεῦτε οὖν νηστεία φαιδρυνθέντες,
προσπέσωμεν αὐτῷ χαρᾷ καὶ φόβῳ, πιστῶς κράζοντες·
Χαίροις ὁ τίμιος Σταυρός, τοῦ Κόσμου ἀσφάλεια.
Στιχηρό, Τριῳδίου
Ἦχος πλ. α’
Χαίροις ἀσκητικῶν ἀληθῶς ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ
Λάμψον ὁ τοῦ Κυρίου Σταυρὸς τὰς φεγγοβόλους ἀστραπάς σου τῆς χάριτος
καρδίας τῶν σὲ τιμώντων καὶ θεολήπτῳ στοργῇ,
περιπτυσσομένων κοσμοπόθητε, δι’ οὗ τῶν δακρύων, ἐξηφανίσθη κατήφεια
καὶ τοῦ θανάτου, τῶν παγίδων ἐρρύσθημεν, καὶ πρὸς ἄληκτον,
εὐφροσύνην μετήλθομεν, δεῖξον τῆς ὡραιότητος
τῆς σῆς τὴν εὐπρέπειαν τὰς ἀντιδόσεις παρέχων τῆς ἐγκρατείας τοῖς δούλοις σου
πιστῶς αἰτουμένοις σὴν πλουσίαν προστασίαν καὶ μέγα ἔλεος.
Θεοτοκίον
Ἦχος πλ. β’
Αἱ Ἀγγελικαὶ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ
Ὅτε τῷ σταυρῷ προσηλούμενον ἑώρα,
Λόγε τοῦ Θεοῦ ἡ ἀσπόρως σε τεκοῦσα ἠλάλαζε βοῶσα·
οἴμοι τέκνον γλυκύτατον! τίς σου ἡ ταπείνωσις Θεέ μου;
πῶς ὁ ἀπαθής τὸ πάθος φέρεις ἀδίκῳ κρίματι;
Ὑμνολογῶ σου τὴν φρικτὴν καὶ ἄκραν συγκατάβασιν.
Ἀπόστιχο Προσόμοιο
Ἦχος β’
Οἶκος τοῦ Εὐφραθᾶ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ
Λυθέντες τῶν δεσμῶν, τῆς πάλαι καταδίκης,
πιστοὶ Σταυροῦ τῷ ξύλῳ, τὸν ἐν αὐτῷ παγέντᾳ,
Χριστὸν δοξολογήσωμεν.
Κάθισμα τοῦ Σταυροῦ, Πολυέλεος
Ἦχος πλ. δ’
Τὸ προσταχθὲν μυστικῶς ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ
Ἐν Παραδείσῳ μὲν τὸ πρίν, ξύλῳ ἐγύμνωσεν, ἐ
πὶ τῇ γεύσει ὁ ἐχθρός, εἰσφέρων νέκρωσιν,
τοῦ Σταυροῦ δὲ τὸ ξύλον, τῆς ζωῆς τὸ ἔνδυμα,
ἀνθρώποις φέρον ἐπάγη ἐπὶ τῆς γῆς,
καὶ Κόσμος ὅλος ἐπλήσθη πάσης χαρᾶς, ὃν ὁρῶντες προσκυνούμενον,
Θεῷ ἐν πίστει λαοὶ συμφώνως ἀνακράξωμεν, πλήρης δόξης ὁ οἶκος αὐτοῦ.
Στιχηρὀ τοῦ Σταυροῦ Προσόμοιο
Ἦχος δ’
Ὡς γενναῖον ἐν Μάρτυσιν ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ
Ἐν φωναῖς ἀλαλάξωμεν, ἐν ᾠδαῖς μεγαλύνωμεν, τ
ὸν Σταυρὸν τὸν τίμιον, ἀσπαζόμενοι,
καὶ πρὸς αὐτὸν ἐκβοήσωμεν· Σταυρὲ πανσεβάσμιε,
καθαγίασον ἡμῶν τὰς ψυχάς καὶ τὰ σώματα, τῇ δυνάμει σου,
καὶ παντοίας ἐκ βλάβης ἐναντίων, διατήρησον ἀτρώτους
τοὺς εὐσεβῶς προσκυνοῦντάς σε.
Ομιλία Αγίου Γερμανού Α΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως:
Στην προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
«Φωτίζου, φωτίζου Ιερουσαλήμ. Ήκει γαρ σου το φως και η δόξα Κυρίου επί σε ανέτειλεν». Σήμερα το μεγαλήγορον στόμα του προφήτου Ησαϊου προσκομίζει στην εξ εθνών Εκκλησία τα χαρμόσυνα ευαγγέλια.
Και ακριβώς επειδή προέρχονται από γλώσσα πυρωμένην από την βρώση του θεοϋποστάτου άνθρακος, είναι λαμπρά και μεγαλειώδη, αλλά ταυτοχρόνως διαβόητα και βροντοηχή, επειδή κατέρχονται από το ουράνιον ύψος του Αγίου Πνεύματος. Διότι πράγματι τοιαύτη είναι η φωνή του Προφήτου, ώστε να διατρέχη τον ουρανόν και να περικυκλώνη την γήν.
«Άκου γαρ, λέγει, ουρανέ, και ενωτίζου η γη». Και όταν αρχίζει ο Προφήτης το θεόπνευστον κήρυγμά του, εκδηλώνεται αμέσως το βροντώδες του λόγου του. Όμως εδώ δεν κηρύττει μόνον, αλλά απαστράπτει φως υπέρλαμπρον και διαυγές, και προσκαλεί στον λιμένα της παρακλήσεως όσους πλέουν μέσα στο πέλαγος της νηστείας.
Προευαγγελίζομαι, βροντοφωνάζει ο Προφήτης, ότι ήδη έφθασε το φως της Αναστάσεως, προς την οποία σπεύδετε να καταπαύσετε, και για την οποία τρέχετε εναγωνίως. Και από πού καθίσταται φανερόν αυτό; Η δόξα Κυρίου ήδη ανέτειλε στην νέαν Ιερουσαλήμ. Και δόξα Κυρίου, αναντιρρήτως, είναι ο Θείος Σταυρός, ο οποίος ως φαεινός όρθρος εμφανίζεται σήμερα, και εξακοντίζει τις πρώτες ακτίνες του Ηλίου της δικαιοσύνης. Πράγματι, στην παρούσα εορτήν έχουμε μνήμην φωτός, και μάλιστα φωτός ανεσπέρου, που φωτίζει όσους ευρίσκονται στο σκότος της ακηδίας. Εκεί όμως, κατά την εορτήν της Αναστάσεως, πρόκειται για την μεγίστη πανήγυρη, για την εορτή των εορτών.
Ας μη σκυθρωπάζη κανείς από τους τροφίμους της νηστείας, ούτε να ανταλλάσση την ημερότητα του προσώπου του με την σκοτεινήν έκφρασιν της κατηφείας. Ας προσέλθωμε στην ανατολήν του τιμίου Σταυρού, και ας φωτισθούμε, και τα πρόσωπά μας δεν θα καταισχυνθούν. «Σημειωθήτω εφ’ ημάς το φως του προσώπου Κυρίου», θα λάμψουν τα πρόσωπά μας όπως ο Ήλιος, και τότε οι σκοτεινόμορφοι δαίμονες θα φύγουν μακρυά μας, μή δυνάμενοι να μας ατενίσουν κατά πρόσωπον. Και εγώ με την σειρά μου, ο πρώτος της εκκλησιαστικής αυτής συναθροίσεως και χοράρχης της χάριτος, παρακαλώ να με καταυγάση πλουσίως αυτό το θείον φως του Σταυρού και εύχομαι να αναφλέξη την θρυαλλίδα της γλώσσης μου και να ανάψη εντός μου άσβεστον θείον πυρ. Αλλά με πληροφορεί και με πείθει συγχρόνως η θέρμη της πίστεως που κινείται μέσα μου, πως ήδη φέρω αυτό το άγιον πυρ. Και ιδού! Το πυρ και τα ξύλα του Σταυρού ευρίσκονται εμπρός στην γλώσσα μου για να χρησιμεύσουν ως υλικόν των επαίνων της σημερινής εορτής. Πού είναι λοιπόν το πρόβατον που θα θυσιάσωμε σήμερα προς δόξαν Θεού, για να παρατεθή στην συνέχεια προς βρώση σε όλους εσάς τους πνευματικούς συνδαιτυμόνες;
Ο Θεός θα χορηγήση αυτό το άθυτον θύμα και ζων σφάγιον, όπως εχορήγησε προς χάριν της ψυχικής ωφελείας μας γονιμότητα στην άκαρπο διάνοιά μου. Αυτός που δύναται να αναστήση από τους λίθους γνήσια τέκνα του πατριάρχου Αβραάμ, καθώς κάποτε ανέστησε τον Ισαάκ από την λιθώδη μήτρα της Σάρρας.
Πράγματι «εσημειώθη εφ’ ημάς το φως του προσώπου Κυρίου» με την εμφάνιση και προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού. Αγιάζονται τα χείλη και οι οφθαλμοί μας, καθώς ατενίζουμε και ασπαζόμεθα το θεότευκτον όργανον της σωτηρίας μας. Εν τω μεταξύ, ας τολμήσωμε να μεταφερθούμε νοερώς στον πολυθρύλλητον Παράδεισον της Εδέμ. Είμαι βέβαιος ότι η φλογίνη ρομφαία θα υποχωρήση, αφού έχει σημειωθή επάνω μας η σφραγίς του Χριστού, επειδή ευλαβείται απολύτως το φως του Δεσποτικού προσώπου. Μάλιστα θα μεταστρέψη για λίγο το φλογερόν και απειλητικόν της φύσεώς της σε φωτεινόν και ήμερον.
Διότι πράγματι ο Δεσπότης Χριστός δεν ανέβη στoν Σταυρόν για να κρίνη τoν κόσμον, αλλά για να προσηλώση στο ξύλον το χειρόγραφον των αμαρτιών μας, και να σβήση τα παλαιά οφειλήματά μας με το πανυπέρτιμον Αίμα του. Και η φλογίνη ρομφαία θα στρέψη τα νώτα ενώπιόν μας, εφ’ όσον προς χάριν μας ο Δεσπότης Χριστός εδέχθη στα νώτα του μαστιγώσεις. Ούτε πάλι θα μας αποπέμψη ως βδελυκτούς και αχρήστους δούλους. Επειδή γνωρίζει πως όλοι ιατρευθήκαμε από τις πληγές του Χριστού, και ότι όσα στίγματα μας προξένησε ο εχθρός τα ανέλαβε όλα επάνω Του, ο μόνος αναμάρτητος. Αλλά ούτε καν θα μας εμποδίση στο ελάχιστο. Και αυτό για πολλούς λόγους. Κυρίως όμως, διότι τα στόματα των πιστών είναι πεπληρωμένα από την χάρη της υμνολογίας του Σταυρού και την δόξα του Εσταυρωμένου. Αντιθέτως μάλιστα θα μας ασπασθή με άγιον φίλημα, εξ αιτίας της πίστεως και αφοσιώσεώς μας στoν κοινόν Δεσπότη μας Ιησούν Χριστόν.
Εξ άλλου είναι φιλάνθρωπες οι τάξεις των αγγέλων, και έχουν ως αφορμήν εορτής την μετάνοια των αμαρτωλών. Και αν ακόμη αναδίδουν δυσοσμία τα στόματα από την ασιτίαν, εν τούτοις προσφέρονται ως θυμίαμα εύοσμον, ευάρεστον ενώπιον του Θεού. Άλλωστε τούτο γίνεται φανερόν και από τα αντίθετα. Διότι, όταν οι προπάτορές μας εμασούσαν ακόμη τον καρπόν της παρακοής, και ενώ ο καρπός ήταν ευώδης, εν τούτοις το στόμα τους ήταν δύσοσμο και βρωμερόν, αφού περιείχε μέσα τους αρραβώνες της διαφθοράς μας. Όταν λοιπόν ετρυγήθη και κατεβροχθίσθη ο καρπός του ξύλου του Παραδείσου, τότε απεδείχθη πικρότερος και από την χολήν, και προεκάλεσε σ’ εμέ τον άνθρωπον τέτοια σκοτοδίνη, ώστε να θεωρώ πως όλα περιστρέφονται. Και ενώ ευρισκόμουν στο μέσον του Παραδείσου, να νομίζω ότι ημπορώ να κρυφθώ, επειδή αντιλαμβανόμουν το θρόισμα των φύλλων ως βήματα ποδών.
Από τότε όμως που ο Χριστός εταπείνωσε τον εαυτόν του και έγινε υπήκοος στoν Θεόν Πατέρα «μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού», τότε μετετράπη ο Σταυρός σε ξύλον υπακοής και φωτίζει την διάνοιά μας, αρωματίζει το στόμα, στηρίζει την καρδία μας, και μεταδίδει τον καρπόν της αιωνίου ζωής. Αναιρείται έτσι ο καρπός της παρακοής από τον καρπόν της υπακοής. Εκεί συμβαίνει απομάκρυνσις από τον Θεόν, και εξορία από το ξύλον της ζωής και το «επιστρέψεις εις γην, εξ ης ελήφθης». Εδώ πραγματοποιείται οικείωσις με τον Θεόν και η υπόσχεσις: «όταν υψωθώ, πάντας ελκύσω προς εμαυτόν». Η πολυπόθητος όντως αυτή υπόσχεσις! Εκεί προηγήθη η ηδονή και ηκολούθησε η οδύνη. Αντιθέτως, εδώ την οδύνην, το εκούσιον Πάθος και την πικράν γεύση της χολής ακολουθεί η κατοικία των ευφραινομένων πρωτοτόκων στους ουρανούς, κατάπαυσις και άχραντος ηδονή. Εκεί επραγματοποιήθη κατάβασις από το ύψος στην κοιλάδα του κλαυθμώνος. Η φύσις εξέπεσε τόσο που δεν εσταμάτησε παρά μόνον αφού εστάθη και ανεκόπη η ορμή της επάνω στην αρραγή πέτρα του Χριστού και στο ξύλον του Σταυρού, σε αυτά τα δύο τόσο στερεά και ακράδαντα στηρίγματα. Και τα μεν παλαιά έτσι έχουν.
Όσον όμως για τα νέα και ιδικά μας, ή καλύτερα για την κατά Χριστόν οδό, την οποίαν ο ίδιος ως άνθρωπος εχάραξε, πρόκειται για πολύ απότομον και ανηφορικόν δρόμο. Διότι οδεύει τον τραχύν ανήφορο του Σταυρού, ταλαιπωρεί τα πόδια με την συνεχή ορθοστασία στην προσευχή, τα χέρια εντέλλεται να υψώνωνται ικετευτικώς όλην την ημέρα προς τον Θεόν, και το στόμα πάλι το καταξηραίνει με την νηστεία. Όλες αυτές οι φαινομενικές οδύνες έχουν γράψει το βιβλίο του Σταυρού. οποιος δεν αναλαμβάνει στα χέρια του το βιβλίον αυτό και δεν ακολουθεί οπίσω από τον διδάσκαλο, και διδάσκαλος βεβαίως είναι ο Χριστός, τότε ως ράθυμος και οκνηρός μαθητής, θα διαγραφή από τον χορόν των υπολοίπων μαθητών. Όταν λοιπόν έτσι συμμορφωθούμε με το φρόνημα του Σταυρού, τότε κανένα εμπόδιο δεν θα μας παρουσιάση η φλογίνη ρομφαία, αλλά θα ημπορέσωμε να εισέλθωμε στο αρχαίον ενδιαίτημα των προπατόρων μας, τον Παράδεισον. Εκεί θα συλλέξωμε τα καταλληλότερα για την περίσταση, και αφού πλέξωμε στέφανον εγκωμίων, θα καταστέψωμε με αυτόν τον Τίμιον Σταυρόν. Ούτως ευρισκόμεθα κάποτε σε χώραν μακάρων και κατοικούσαμε τον θεοφύτευτον Παράδεισο, τόπον ατελευτήτου τρυφής. Εδώ ήσαν οι δοξολογικές φωνές και ο ήχος των εορταζόντων, και υμνολογίες ουρανίων αγγέλων οι οποίοι επευφημούσαν τον Θεόν. Ο άνθρωπος, ευρισκόμενος στον Παράδεισον, έψαλλε κατά αντιφωνία με τα αγγελικά τάγματα, και ολόκληρος η κτίσις εβοούσε δοξολογικώς: «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη». Πράγματι, η αγαθότης του Θεού είχε πλουσίως υπερεκχυθή σε εμάς. Διότι χωρίς να έχη προσφέρει τίποτε ο άνθρωπος, εχειροτονήθη από τον Θεόν βασιλεύς όλων των επιγείων κτισμάτων Του. Γι’ αυτό λέγει ο ψαλμωδός «Συ γαρ έπλασάς με, και έθηκας επ’ εμέ την χείρα Σου». Γιατί όμως να παρασιωπώ τα θαυμαστότερα; Προτού να σχηματισθώ στην κοιλία της μητρός μου, και εννοώ την μεγάλη μητέρα όλων μας, την γην, συσκέπτεται ο Άγιος Θεός πώς να με πλάση. Και μόνον εμένα από όλα τα κτίσματά του με έπλασε «κατ’ εικόνα» του, μου έδωσε την μοναδικήν αυτήν δυνατότητα γνώσεως της εν μιά Θεότητι μοναρχικής Τριάδος των προσώπων.
Αυτός που συνέστησε τα πάντα με μόνον το θέλημά του, για εμένα τον τρίπηχυ, τον βραχυδιάστατον, τον πεζόν, τον γυμνόν από οποιαδήποτε φυσικήν περιβολή, συσκέπτεται και προμελετά σε ποίον θα είναι όμοιος αυτός που πρόκειται να πλασθή, ποία κτίσματα θα εξουσιάζη και μέχρι πού θα φθάνη η εξουσία του. Τον καθιστά κεφαλήν όσων ίπτανται επάνω από την κεφαλή του. Υποτάσσει στον δίποδα τα τετράποδα. Όσα πλέουν στον βυθό της θαλάσσης υποδουλώνει στον πεζόν άνθρωπο. Και δεν είναι μεγάλα αυτά, μολονότι είναι τοιούτου είδους. Ας έλθω στο μεγαλύτερο. Τοποθετούμαι πλησίον του Θεού του Υψίστου, εγώ που είμαι πλήρης ακανθών και συνεχώς ρέπω προς τα κάτω, εγώ ο πήλινος γίνομαι συμμέτοχος στον δήμο των πυρίνων λειτουργών. Ιδικό μου ενδιαίτημα γίνεται ο Παράδεισος. Στα αμέτρητα αγαθά του Παραδείσου καθίσταμαι εγώ κύριος και δεσπότης.
Μου δίδεται λύχνος λαμπρός, για να βλέπω και να προστατεύω όλα αυτά τα καλά πράγματα, και παραλλήλως λαμβάνω την εντολή να επαγρυπνώ για την φύλαξη όλων αυτών των αγαθών. Εγώ όμως δεν γνωρίζω τι έπαθα και ενύσταξα στη φύλαξη των αγαθών. Τότε ο σκοτεινόμορφος Σατάν βλέπει με βλέμμα φθονερό τα αγαθά μου και με πλησιάζει πλήρης υποκρισίας, με το προσωπείον κάποιου από τους πολύ οικείους μου. Με πλησιάζει με ημερότητα, ενώ αποδεικνύεται δολιότατος, και καταφέρνει ο κακομήχανος με ευλογοφανείς λόγους να με ξεγελάση και να σβήση τον λύχνον μου. Διότι λύχνος είναι ο θείος νόμος, όπως ο Προφήτης Δαυίδ τον ονομάζει. Και αφού μου κατέστρεψε κάθε θεόσδοτον δωρεά, με συνέλαβε και απεμακρύνθη γελώντας με αναίδεια για την αφέλειά μου.
Κι έτσι εγώ ο οικοδεσπότης καθίσταμαι γυμνός και έρημος των φωτομόρφων ενδυμάτων μου, οι οφθαλμοί μου δεν ατενίζουν πλέον προς την δόξαν της ουρανίου Βασιλείας και την αγιότητα αυτής, αλλά μάλλον στρέφονται προς την ιδικήν μου αισχύνην, την οποίαν προσπαθώ δηθεν να καλύψω. Αυτό είναι η απαρχή των συμφορών μου. Αρχίζουν τα πάθη μου να θεριεύουν το ένα μετά το άλλο. Προηγείται η ήττα της γαστρός μου από την ηδονήν του καρπού, και ακολουθεί η εμπάθεια των υπογαστρίων. Διότι, όπως λέγουν, τα φύλλα της συκής κατά φυσικήν τους ιδιότητα είναι πρόξενα γαργαλισμού. Σ’ αυτό το πάθος όταν περιέπεσε ο Προφήτης και βασιλεύς Δαβίδ, εθρηνούσε με πόνον και έλεγε: «Αι ψόαι μου ενεπλήσθησαν εμπαιγμάτων», εννοώντας κατ’ αρχήν τον εαυτόν του, αλλά περισσότερον ερχόμενος στην θέση του προπάτορος Αδάμ. Πράγματι, εάν ο άνθρωπος δεν είχε εμπαιχθή από τον Σατάν, όταν αυτός τον απεπλάνησε με τις ελπίδες της ισοθεϊας, θα κατέληγε ο τόσο μεγάλος όγκος των ελπίδων του στην περιβολήν των φύλλων της συκής;
Και ο γενναίος Σαμψών έλαβε πείρα των εμπαιγμάτων της σαρκός, όταν ετυφλώθη στους οφθαλμούς του από την μαινάδα Δαλιδά, και περιπαιζόμενος αλυσοδέθη από τους αλλοφύλους. Διότι έτσι γνωρίζει να αμείβη τους εραστάς της η εμπαθής ηδονή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και εγώ που έχω περιβληθή με αγγελικήν τιμή «παρασυνεβλήθην τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις». Εφόσον υπεβίβασα την ροπήν της προαιρέσεώς μου στην γαστέρα, και ακολούθως υπέκυψα στις εμπάθειες των υπογαστρίων. Και εμαρτυρούσαν την μωρία μου τα δέρματα των προβάτων που εφόρεσα. Δεν μου επιτρέπεται στο εξής να απολαμβάνω την χλόην του Παραδείσου, σύμφωνα με την κρίση του Θεού για μένα. Διότι, ως λογικόν πρόβατο, δεν ήκουσα την φωνήν του ποιμένος μου που με έβοσκε «εν τόπω χλόης» και ουδέποτε μου εστέρησε κάτι. Από όλα τα ξύλα του Παραδείσου μου επέτρεψε να τρώγω, όμως υπερέβην στην ανοησία και τα άλογα κτήνη, αφού δεν διέκρινα καμμίαν διαφορά μεταξύ αυτών που με βλάπτουν και αυτών που με ωφελούν. Αυτού του είδους λοιπόν είναι τα δυστυχήματά μου, όσα μου προεξένησε η βρώσις του χλωρού ξύλου. Και τώρα είμαι απόκληρος της φυσικής μου πατρίδος και εξόριστος της ανεκφράστου μακαριότητος.
Παρατήρησε όμως με πόσες δωρεές με γεμίζει το ξηρόν ξύλο του Σταυρού. Μου χαρίζει την ζωήν αντί για τον θάνατον. Με ενδύει με φωτεινήν στολή για να καλύψη την γυμνότητά μου. Αντί για την παλαιάν κατάρα, πηγάζει κάθε ευλογία στην ζωή μου. Με καθιστά σύντροφον των ουρανίων αγγέλων, αντί της καταδίκης της επιστροφής μου στην γη, και τέλος σβήνει την πυρκαγιά των ηδυπαθειών που άναψε εντός μου η βρώσις του χλωρού ξύλου. Εύστοχα θα ημπορούσε να ειπή κανείς ότι, όπως το δηλητήριον του ζωντανού όφεως εξουδετερώνεται από την νεκράν σάρκα άλλου όφεως, η οποία θεραπεύει οποιον επλήγη από εκείνον τoν ζωντανόν, έτσι και εγώ ανέζησα από τoν υψωθέντα στον Σταυρό νενεκρωμένον Χριστόν. Διότι και εγώ προηγουμένως δεν εθανατώθην από τoν νοητόν όφι στην Εδέμ; Προτύπωσις Του Εσταυρωμένου Χριστού ήταν και ο άψυχος εκείνος όφις των Ισραηλιτών, που ήταν χάλκινος και δεν είχε θανατηφόρο δηλητήριο. Πράγματι” ο Δεσπότης μου Χριστός, ο οποίος έγινε άνθρωπος κατά αλήθειαν και ανέλαβε την ανθρωπίνην φύση που είχε προσβάλει ο πονηρός όφις, ήταν αμέτοχος από το δηλητήριον της αμαρτίας και τελείως ελεύθερος. Και σε όλους εμάς που είχαμε κακοποιηθεί από τoν αρχέκακον όφι, και έχουμε αναθέσει όλες μας τις ελπίδες σ’ Αυτόν που εκρεμάσθη στο Σταυρόν, χαρίζει την ζωήν και την αθανασίαν.
Αναμφιβόλως η ύψωσις του χαλκίνου όφεως στην έρημο ήταν προτύπωσις του μυστηρίου του Σταυρού. Και το λόγιον του Προφήτου Μωυσέως ότι «όψεσθε την ζωήν ημών κρεμαμένην απέναντι των οφθαλμών υμών», προστάζει τους Ισραηλίτες να στρέφουν τους οφθαλμούς των προς τoν χάλκινον όφι, όχι διότι είχε κάποιαν δύναμη το άψυχον ίνδαλμα, αλλά μόνον επειδή ήταν τύπος του Χριστού, όπως ακριβώς και η βάτος έμενε απρόσβλητος από την καυστικήν δύναμη του πυρός, όχι από κάποιαν ιδικήν της ιδιότητα, αλλά επειδή προετύπωνε την Θεοτόκον Μαρίαν, η οποία εβάστασε μέσα στην θνητήν και ανθρωπίνη φύση της το πυρ της Θεότητος. Από αυτό ημπορεί να μάθη ο εικονομάχος ότι οι τύποι των μεγάλων πραγμάτων είναι άξιοι σεβασμού, ανεξαρτήτως του υλικού από το οποίον αποτελούνται.
Εάν λοιπόν το αποκρουστικόν αυτό ομοίωμα του όφεως, με την ανάρτησή του στο ξύλο προετύπωνε την σταυρικήν θυσία του Θεανθρώπου και έδιδε ζωήν σε όσους είχαν καταδικασθή σε πικρόν θάνατο, τότε ποία ωφέλεια, ποία ζωή και αφθαρσία δεν θα χαρίζη η αληθινή Θεανδρική μορφή του Εσταυρωμένου; Πράγματι, εάν δεν ήταν προτύπωσις του Χριστού αυτό το χάλκινον κατασκεύασμα και δεν έσωζε όσους έβλεπαν προς αυτό, δεν υπήρχε κανένας λόγος να κατασκευασθή.
Δικαίως θα απορήση κανείς, πώς όταν κατεσκευάσθη ο χρυσός μόσχος και εστήθη έντεχνα επάνω σε βάθρο, κατεδικάσθησαν στον διά ξίφους θάνατον οι χρυσοχόοι, ενώ εδώ κατασκευάζεται χάλκινος όφις και ο Θεός απαλλάττει από πικρόν θάνατον όσους στρέφουν την προσοχή τους σ’ αυτό το άψυχο ξόανο. Ας σκεφθούμε λοιπόν ως εξής για να λύσωμε την εύλογον απορία. Κάθε θάνατος ο οποίος δεν επέρχεται από φυσικήν ασθένεια και δεν διαλύει ήρεμα το διφυές του ανθρώπου, αλλά προέρχεται από βία και επέρχεται πρόωρα, είναι επονείδιστος και υβριστικός. Επειδή όμως είχε ορισθή κατά την προαιώνιον βουλήν του Θεού να πραγματοποιηθή το κοσμωφελές μυστήριον του Σταυρού και ο νέος Αδάμ, ο Χριστός, με το ξύλο να αναζωώση τον παλαιόν Αδάμ, αυτόν που ενεκρώθη από την βρώση του ξύλου, έπρεπε να αποκατασταθή η κοινή αντίληψις των ανθρώπων για όσους έχουν κακόν θάνατο, διότι αυτό γινόταν σοβαρόν εμπόδιο να αποδεχθούν οι άνθρωποι το υπέρλογον μυστήριο της σταυρικής θυσίας του Χριστού. Ακόμη και ο Μωσαϊκός νόμος λέγει: «πας επί ξύλου κρεμάμενος επικατάρατος». Γι’ αυτό λοιπόν ο Θεός κατά τα θαυμαστά κρίματά του έδωσε δύναμη ζωοποιό σε ένα ξύλον, επάνω στο οποίον εκρεμάσθη ένα απεχθές χάλκινον ομοίωμα όφεως. Εστήθη μάλιστα υψηλά, ώστε να στρέφουν οι Ιουδαίοι προς το άψυχον αυτό και νεκρόν κατασκεύασμα τις ελπίδες τους για ζωή, διότι κατά Θείαν οικονομίαν είχε εξουσία ζωής επάνω τους.
Επιτρέψτε μου οι παρόντες να μεταχειρισθώ και με άλλον τρόπο το νόημα της σταυρικής θυσίας. Διότι η δύναμις του τιμίου Σταυρού πλουτίζει τον νου μου. Ως ράβδος δυνάμεως ο σωτήριος Σταυρός πλήττει την λιθώδη διάνοιά μου και αναβλύζει προς χάριν σας πόσιμον ύδωρ σοφίας. Συναντώ λοιπόν σε πολλά σημεία της Γραφής να αποκαλούνται οι Ιουδαίοι όφεις και γεννήματα εχιδνών», ακριβώς για να υποδηλωθή η εκδικητική τους μανία κατά των ευεργετών τους. Επειδή είχε προορισθή κατά θείαν βούληση να ανατείλη ο Κύριος από την οφιώδη φυλή των Ιουδαίων, τελείως αμέτοχος από το δηλητήριον της αμαρτίας και να γίνη πηγή αιωνίου ζωής διά του θανάτου Αυτού, μάλιστα δε θανάτου σταυρικού, σε όσους πιστεύουν σε Αυτόν, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είχε προορισθή η ανάρτησις του χαλκίνου όφεως επάνω στο ξύλον εκείνο. Σύρονται λοιπόν πάλι μέσα στην έρημο πλήθος δηλητηριωδών όφεων, που με τα δήγματά τους πλήττουν τους οδοιπόρους και τους θανατώνουν. Αυτοί είναι όσοι ταλαιπωρούν αυτούς που πορεύονται στον δρόμον του Χριστού, και τους εμποδίζουνν να προσέλθουν στον Δεσπότην Χριστό για να εύρουν σωτηρίαν αιώνιον. Αυτά όσον αφορά τους Ιουδαίους. Ακολούθως αναφέρεται σ’ εκείνους που θέτουν εμπόδια στην πνευματικήν πρόοδο των αγωνιζομένων. «Φύλαξόν με, Κύριε, εκ χειρός αμαρτωλού, από ανθρώπων αδίκων εξελού με, οίτινες διελογίζοντο του υποσκελίσαι τα διαβήματά μου». Σε αυτούς τους ανθρωπομόρφους όφεις απευθυνόμενος ο Χριστός έλεγε: «Όταν υψώσητε τον Υιόν του ανθρώπου, τότε γνώσεσθε ότι εγώ ειμί». Διότι κρεμάμενος νεκρός επάνω στον Σταυρόν, εζωοποίησε αυτούς που είχαν πληγεί από το κεντρί του θανάτου.
Αυτά που ελέχθησαν αφορούν την δογματικήν πλευρά του θέματος. Ας αναφερθούμε όμως και στην ηθικήν πλευρά. Όταν ο αρχηγός της ζωής μας Χριστός, ο πλούσιος σε έλεος, κατεδέχθη την εκούσιον πτωχεία και ετελείωσε όλο το μυστήριον της οικονομίας, πολλές μυριάδες των κακοτρόπων Ιουδαίων, αφού έμεσαν το δηλητήριον της κακίας και εγκατέλειψαν τις πονηρίες και τις δολιότητες, επέλεξαν δε την ευθείαν οδό, ανήλθαν σε υψηλήν και ενάρετον πολιτεία, και ανύψωσαν σε όμοιον ζήλο ένα πολύ μεγάλο μέρος των ομογενών τους. Έχω τον Παύλο που συνηγορεί στον λόγον μου. Διότι και αυτός κάποτε ήταν όφις και γέννημα εχιδνών κατά των μαθητών του Χριστού, και τους εβασάνιζε και τους εθανάτωνε, και είχε νύκτα και ημέρα τα μάτια του ανοικτά, επιβουλευόμενος ανύστακτα τους Χριστολάτρες. Κάποτε όμως ετυφλώθησαν οι οφθαλμοί του, επειδή δεν έβλεπαν σωστά αλλά διεστραμμένα, και με τον τρόπον αυτόν εκένωσε το δηλητήριον της βλασφημίας, εξεδύθη την στολήν των Φαρισαίων και ενεδύθη διά του βαπτίσματος τον Χριστόν. Και καθώς έπεφταν οι λεπίδες των οφθαλμών του, ομοίαζαν με τα λέπια του όφεως. Δέχεται έτσι μέσα του όλον τον Χριστό και ανυψώνεται στην κατά Χριστόν πολιτείαν’. Έτσι ανυψώνεται στον σταυρό, νεκρώνει τα μέλη, παύει πλέον να ζη, μεταδίδει τον ζήλο σ’ εκείνους που θεωρεί σάρκα ιδικήν του, δηλαδή στους ομογενείς του και, ενώ είναι νεκρωμένοι από την αμαρτίαν, τους εμπνέει την ζωήν την αθάνατον.
Ενώ δηλαδή ο θανατηφόρος όφις έπληττε τα μέλη του Αποστόλου, έπαθε ο ίδιος αυτό το οποίο μανιωδώς απειλούσε να του προξενήση, επειδή η σάρκα του την οποίαν εγεύθη είχε συσταυρωθή με τον Χριστόν.
Έτσι ο Σταυρός θανατώνει συγχρόνως και ζωογονεί, όχι μόνον στην ξηρά, όπως παρέστησε το παράδειγμα, αλλά ακόμη και στην θάλασσα. Θυμήσου όσα συνέβησαν στην Ερυθρά. Εκεί εσχηματίσθη απλώς επάνω στα ύδατα ο τύπος του Σταυρού και έσωσε τον λαόν του Θεού, κατεπόντισε δε τους εχθρούς του Θεού.
Όλα αυτά είχαν προτυπωθή παλαιά από τους Προφήτες, εγράφησαν στον πίνακα του νοός των με τον δάκτυλο του αγίου Πνεύματος. Και οι προτυπώσεις παρεδόθησαν συμβολικώς σαν σε στηλογραφίαν, είχαν δε χαραχθή και σε ιερά βιβλία ως μάθημα για τις επερχόμενες γενεές επωφελέστατον. Ώστε όταν έλθουν τα πράγματα, να μη αμφισβητηθούν τα γράμματα, αλλά οι αναγνώστες παραβάλλοντας να αναγνωρίσουν τα σύμβολα, και από αυτά να δοξασθή ο υπερένδοξος, ο οποίος τόσο πολύ συγκατέβη και κατεδέχθη την φαινομενικήν ατιμίαν, για μας που έχουμε ατιμασθή εκ προαιρέσεως.
Πριν γίνη όμως αυτό, όλοι οι Προφήτες και οι δίκαιοι έχυναν δάκρυα συμπαθείας για τους προπάτορές μας. Και πώς να μην έχυναν, αφού εγνώριζαν οτι ο Χαμ, ο οποίος περιεγέλασε την γυμνότητα του πατρός του ευρίσκετο υπό κατάραν; Ο δε Δαβίδ έψαλλε περιπαθώς προς τους κειμένους μέσα στην γη γενάρχες την νεκρώσιμον ωδή: «Ως πρόβατα εν Άδη έθετο, θάνατος ποιμανεί αυτούς» και «ως πάχος γης ερράγησαν και διεσκορπίσθη τα οστά αυτών παρά τον Άδην». Τότε και ο Ησαϊας, ακολουθώντας μεγαλοφωνότερα την θρηνωδίαν του Δαβίδ, κτυπούσε το στήθος του οικειοποιούμενος ως υιός τα παθήματα των πατέρων και έλεγε: «Πάντες ως πρόβατα επλανήθημεν. Άνθρωπος τη οδώ αυτού επλανήθη», ελεεινολογώντας ολόκληρον την Αδαμιαίαν φύση. Και άλλος εθρηνολογουσε άλλα. Και όλοι μαζί συνέβαλλαν με τον Δαβίδ, προκρίνοντας αυτόν ως χοράρχη, σεβασμιώτερον για το βασιλικόν του αξίωμα, αλλά και εξ αιτίας της θεοπατορίας που του είχε προαναγγελθή: «Ο ποιμαίνων τον Ισραήλ πρόσχες, ο οδηγών ωσεί πρόβατον τον Ιωσήφ. Ο καθήμενος επί των Χερουβίμ εμφάνηθι». Είναι προφανής και εδώ η ομοίωσις με τον Ιωσήφ. Εκεί Αίγυπτος σκοτεινή, εδώ Άδης ο ζοφερώτατος. Φαραώ εκεί, ο τύραννος του Ισραήλ. Εδώ Σατάν, ο ακοίμητος εχθρός ολοκλήρου του ανθρωπίνου πληρώματος. Εταλαιπωρούντο εκεί οι Ισραηλίτες συλλέγοντας άχυρα για την κατασκευήν των πηλίνων πλίνθων, εδώ χάριν του ερυθρού πηλού της σαρκός, πικρός ιδρώτας των φιλοσάρκων, γι’ αυτήν όλος ο κόπος των φιλοκόσμων. Εδώ ο βαρύς και αμείλικτος επιστάτης της ζωής μας, ο ακοίμητος και τερατώδης μυρμηκολέων, ο οποίος μας εκβιάζει προς τα έργα του σκότους, άλλοτε αρπάζοντας και «ωρυόμενος και ζητών τίνα καταπίη», και άλλοτε κλέπτοντας τον σίτο των αρετών. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας πείση ότι το μόνο που αξίζει είναι να συνάγωμε άχυρα. Άχυρο είναι η αμαρτία, επειδή χρησιμεύει σαν προσάναμμα του ασβέστου πυρός.
Γι’ αυτούς τους λόγους ο Κύριος, επειδή παρακολουθούσε την κακοποίηση της φύσεώς μας, επείγετο από την έμφυτο φιλανθρωπίαν του να πραγματοποιήση την προαιώνιον βουλήν, όπως προεγνώρισεν ο Ησαϊας, ο οποίος συγχαίροντας με όλον τον κατάλογον των Προφητών, ανέκραζε με την γλυκυτάτην του φωνήν εκ μέρους του Σωτήρος αυτό που είχε αφώνως ακούσει: «Νυν αναστήσομαι, νυν δοξασθήσομαι, νυν σωθήσομαι». Αυτά τα λόγια προμηνύουν την ανύψωση στον Σταυρόν, και την δόξαν με την οποίαν εδοξάσθη ο Μονογενής από τον Πατέρα επάνω στoν Σταυρόν αυτόν. Εγείρεται από τoν θρόνον του, κατέρχεται στην γην αμεταβάτως. Ενδύεται ως στολήν την φύσιν του πεπλανημένου προβάτου, από τα πάναγνα αίματα της Παρθένου, ώστε ο λύκος να επιτεθή και σ’ αυτόν ως συνήθως, ξεγελασμένος από την ομοιότητα, και έτσι να συντριβούν τα δόντια του όντως αμαρτωλού, από την ορμήν με την οποίαν επέπεσε κατά του αναμαρτήτου.
Ήταν επείγουσα γι’ αυτόν η αναζήτησις του απολωλότος προβάτου. Διότι μολονότι έγινε πρόβατο χάριν του προβάτου, ως Θεός όμως είναι και ποιμήν, που ανέλαβε την αποστολή να το επαναφέρη στην χλόη του Παραδείσου, όπου ήταν ο φυσικός και αρχικός του χώρος. Έρχεται να λάβη διά του ξύλου εκδίκηση για την ήττα που προήλθεν από το ξύλον, και να αποκρούση τον πάσσαλο με πάσσαλο, να εξαφανίση με όργανον κατάρας την κατάραν που εβλάστησεν από το ξύλο. Πλην όμως η νέα, η ιδική μας Ιαήλ, έτσι ονομάζω την Εκκλησίαν, προσκυνεί τoν νέον αυτόν πάσσαλον, ο οποίος κατετρόπωσε τoν πικρόν πολέμιον της φύσεώς μας. Έγινε με τoν τρόπον αυτόν όργανον της σωτηρίας, και συνέτριψε μεν την κακήν αυτού κεφαλήν, του δε Αδάμ την ανεζώωσεν, αφού μάλιστα εφυτεύθη ακριβώς επάνω από αυτήν. Έτσι εθεράπευσε την κεφαλαλγία που προήλθε από την επιβλαβή βρώση του ξύλου, επιφορτιζόμενος την κατάραν εκείνου, και καταργώντας την. Διότι δεν είναι πλέον όργανον κατάρας ο Σταυρός, αλλά ευλογίας. Επειδή έχει λεχθή ότι «ευλογείται ξύλον, δι’ ου γίνεται σωτηρία». Τόσων αγαθών αίτιος μας έγινεν ο Σταυρός, και σωτήριον διαβατήριον προς την αρχικήν μακαριότητα.
Πόσον αγαπητόν είναι το θυσιαστήριόν σου, Κύριε των δυνάμεων, στο οποίον εθυσιάσθης μεν ως αμνός, επεφορτίσθης δε την αμαρτίαν του κόσμου. Εκείνο ως άνθρωπος, αυτό δε ως Θεός. Διότι αν και εσταυρώθης από αδυναμίαν, εξ αιτίας της φθαρτής και εμπαθούς σαρκός σου, αλλά κατά την φύσιν σου είσαι Κύριος των αύλων δυνάμεων. Και η τελειότης της θεϊκής σου δυνάμεως εφανερώθη, όταν ηνώθη με την ανθρωπίνην αδυναμία, και αχρήστευσε τα νεύρα του κοινού τυράννου του γένους μας.
«Ουκ αναβιβασθήσεται επί το θυσιαστηριον Κυρίου πάσα ζύμη και παν μέλι», λέγει κάπου σκιωδώς η Γραφή, και εδώ υποκρύπτεται λόγος φωτοειδής. Διότι αν και αυτό φαίνεται ότι έχει λεχθεί για την πολύσαρκο Λευϊτικήν λατρείαν, εγώ το αναβιβάζω στο ύψος του Σταυρού, αποδίδοντας το νόημα του ρητού ως ακολούθως. Τι θέλει δηλαδή να ειπή ο λόγος αυτός; Το ιερόν αυτό χωρίον διατάσσει να συσταυρωνόμεθα με τον Χριστόν, και να συναποθαίνωμε με αυτόν ως προς τον κόσμον. Πείθεσθε, λέγει, σ’ αυτόν που σας καθοδηγεί στην τραχείαν οδό και υπακούετε, και τιμήσατε το θυσιαστήριόν του μη προσφέροντας τίποτε από αυτά που γλυκαίνουν την αίσθηση και παραλύουν προς ηδυπάθειαν. Διότι χαρακτηριστικόν του Σταυρού είναι η οδύνη, όχι η ηδονή. Η γεύσις της χολής, όχι του μέλιτος. Δεν δέχεται την Αιγυπτιακήν ζύμην το θυσιαστήριον του Χριστού. Είναι μεστή από ασέβειαν και αλαζονείαν. Ενώ ο Σταυρός είναι το σύμβολον της ταπεινώσεως και τρόπαιον της προς Θεόν ευσεβείας. Μετά δε την Ανάστασιν, έπαθλον της εμπίκρου διαγωγής και τραχείας διαβιώσεως είναι η βρώσις του μέλιτος, και η απόλαυσις της αφθόρου ηδονής. Έτσι λοιπόν ο Σταυρός είναι υπόθεσις ανδρείας και καυχήσεως, όχι εντροπής. Διότι το να θυσιάσει κάποιος τον εαυτόν του χάριν των δούλων του και να καταφρονήση τον θάνατον για την σωτηρίαν των πολλών είναι το μεγαλύτερο καύχημα. Αυτήν την έννοιαν έχει και το αναφερόμενον στην Γραφήν «άρσεν» σφάγιον το οποίον θυσιάζεται προς χάριν μας. Διότι ήλθε να τονώση την παράλυσιν αυτήν, η οποία αρχίζοντας από μίαν φιλήδονο γυναίκα μετεδόθη στον άνδρα, και εξεθήλυνε τον αρρενωπό χαρακτήρα του και το μικρό προζύμι, η μία πλευρά δηλαδή, εζύμωσε και εξωμοίωσε με τον εαυτόν της όλην την ανδρικήν ζύμη και της μετέδωσε την ιδικήν της μαλθακότητα. Από το οίδημα λοιπόν της αλαζονείας, που θα προέλθη από αυτού του είδους την ζύμωση, δεν θα αναβιβασθή τίποτε στο θυσιαστήριον του Χριστού, τον Σταυρόν. Διότι είναι παθοκτόνος ο ζωοποιός Σταυρός. Τι δε κοινόν υπάρχει μεταξύ νεκρότητος και τρυφής; Τι κοινόν μεταξύ χολής και ηδονής; Τι κοινόν μεταξύ του οίνου που ευφραίνει την σαρκίνην καρδία και της περιπαικτικής προσφοράς του όξους που τόσον ενοχλεί την αίσθησιν; Εκείνα ανήκουν στον παλαιόν Αδάμ και είναι εις βάρος μας, ενώ αυτά στο νέον και είναι προς όφελός μας. Εκείνα είναι του Αδάμ που έπεσε, αυτά του Χριστού που μας έσωσε.
Διδάσκομαι δε και να φιλοσοφώ σε παρόμοιες περιπτώσεις και να υπομένω εμπαιζόμενος. Διότι κακό δεν είναι το να υβρίζεσαι απλώς, αλλά το να υβρίζεσαι δικαίως. Ούτε είναι φοβερόν το να αποθάνης, αλλά το να αποθάνης εξ αιτίας κάποιας αμαρτίας. Και αντιθέτως, το να ριψοκινδυνεύσης χάριν της αληθείας είναι άξιον του υπερτάτου μακαρισμού.
Αυτό λοιπόν το ξύλον έχοντας ως πηδάλιο να το προσκυνής, από το οποίο κυβερνώμενος, ω άνθρωπε, δεν θα φοβηθής τα κύματα της πολυταράχου θαλάσσης του βίου τούτου. Επειδή δεν σου επιτρέπει να είσαι βαρυφορτωμένος, αλλά σε διδάσκει να ταξιδεύης ελαφρός και ετοιμοπόλεμος, τρέφοντας το σώμα όσο το δυνατόν λιτότερα. Έτσι, και αν πνεύσουν σαν ενάντιοι άνεμοι τα πνεύματα της πονηρίας, και εγείρουν σφοδράν την τρικυμίαν των πειρασμών κατά του σκάφους της ψυχής, συ θα μείνης αμετακίνητα στερεωμένος στoν Σταυρόν, αφού θα έχης σταθεροποιηθή από τον αναλλοίωτον φόβον του Θεού του Εσταυρωμένου. Με τον τρόπον αυτόν θα ξεπεράσης την εναέριον απειλήν, θα αποφύγης τoν καταποντισμόν από τους επιτιθεμένους θηριώδεις και ανημέρους πειρατάς, τους δαίμονες, και θα προσορμισθής στoν ακύμαντο λιμένα της Βασιλείας, όπου θα λάβης αμύθητα κέρδη από την διάθεση των εμπορευμάτων σου.
Αλλά, ω Σταυρέ, βασιλική κλίνη του ιδικού μας Σολομώντος, του πράου και ειρηνικού, η ειρήνη του οποίου δεν έχει όριον, διότι και η παλαιά Ιερουσαλήμ, στην οποία εβασίλευσεν ο φιλόκοσμος Σολομών, ήταν περιωρισμένη σε έκταση και περιφραγμένη από τείχη σαν βασιλική κλίνη. Ω κλίνη, στην οποίαν ανεπαύθη ο Βασιλεύς της δόξης και έκλινε αυτοπροαιρέτως την κεφαλή για να κοιμηθή εκουσίως ύπνον ζωηφόρον, και κοιμώμενος εξεπόρθησε τον ακοίμητον πολέμιον, και ελαφυραγώγησε τα βασίλεια του Άδου. Διότι αν και κατά τoν νόμον της νεκρώσεως είχε κοιμηθή, η καρδία του όμως αγρυπνούσε, αφού επέβλεπε και προνοούσε για τα πάντα, επειδή Αυτός μαζί με τoν Πατέρα και το Πνεύμα επιβλέπει και επισκοπεί το παν. Καρδίαν εννοώ την ζωοποιόν δύναμη της θεότητός του, με την οποίαν «ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» όλοι όσοι αποτελούμε το σώμα της Εκκλησίας. Εσέ, την βασιλικήν κλίνην, «κυκλούσιν εξήκοντα δυνατοί» από τους ισχυρούς του Ισραήλ. Τoν αριθμόν εξήκοντα τoν ανάγω στο υπεροχικώτατον σύστημα των εξαπτερύγων, διότι δια μέσου κάθε εξαπτερύγου υπερλάμπει το φως της τελειότητος, το οποίον εμμέσως υποδηλώνεται με την δεκάδα επειδή αυτός ο αριθμός είναι τέλειος, και επειδή έχουν αποστολή να παρίστανται στην δόξα που έχεις ως σκήπτρον βασιλικόν, συσχηματίζονται με σένα λαμβάνοντας νέαν δόξα από την μίμησί σου. Συστέλλουν δηλαδή τις επάνω και τις κάτω πτέρυγες, τις δε μεσαίες τις απλώνουν εκατέρωθεν, και ιπτάμενα σταυροτύπως αλαλάζουν ασιγήτως τα νικητήρια. Από εδώ ο θεόπτης Ησαϊας, οραματιζόμενος την δόξαν σου εδίδαξε και άλλο μυστήριον: «Και απεστάλη προς με», λέγει, «εν των Σεραφίμ, και εν τη χειρί αυτού είχεν άνθρακα, ον τη λαβίδι έλαβεν εκ του θυσιαστηρίου και ήψατο του στόματός μου και είπεν. Ιδού ήψατο τούτο των χειλέων σου και αφελεί τας ανομίας σου, και τας αμαρτίας σου περικαθαριεί».
Και τα δύο συγχρόνως, και τα της κλίνης και τα του θυσιαστηρίου, σε σένα συνέπεσαν. Το ένα για τoν εκούσιον ύπνον τoν οποίον εκοιμήθη και ύπνωσεν ο αθάνατος, και το άλλο για την σφαγήν που υπέστη προς χάριν μας, μα και για την υπερένδοξον Ιερουργίαν την οποίαν ο ίδιος ιερούργησε θυσιάζοντας τoν εαυτόν του υπέρ του κόσμου. Συ πιστεύουμε ότι είσαι το πλήρες διαπύρων ανθράκων θυσιαστήριον του αμνού του Θεού, διότι ξύλον το οποίον έχει καεί είναι και ο άνθρακας.
Όπως λοιπόν το πυρ της απαθούς Θεότητος του Αμνού, ο οποίος εθυσιάσθη επάνω σου, σε ανέφλεξε χωρίς να σε κατακαύση, έτσι και εμείς που σήμερα σε εγγίζουμε με τα χείλη, λαμβάνουμε από αυτό το πυρ κάθαρση των αμαρτημάτων, συμπτύσσοντας την λαβίδα των χειλέων φιληματικώς, και μεταδίδουμε το φως και τον αγιασμό στον έσω άνθρωπο που κατοικεί στο πήλινον αυτό σώμα.
Αλλά, ω Σταυρέ, και πάλι σε χαιρετίζω, αρνούμενος να αποσπάσω τα χείλη από τον ασπασμόν σου, ω Σταυρέ, θυσιαστήριον πάντιμον, δέξου αυτό το δώρον των ύμνων μου, και όλον ευλόγησέ το. Διότι το κατώτερον ευλογείται από το ανώτερον. Και το θυσιαστήριον είναι ανώτερον από το δώρον, όπως και αυτό που παρέχει τον αγιασμόν είναι ανώτερον από το αγιαζόμενον. Τώρα λοιπόν ως μεν θυσιαστήριον δώσε μου ως αντίδωρο την εξιλέωση, ως κλίνη δε βασιλική αναπαυσέ μου τον λόγο, που απέκαμε ήδη και θέλει να αποκοιμηθή, και στο εξής ανάλαβε την υπεράσπιση της ψυχής μου κατά των αοράτων και φιλοπολέμων δαιμόνων, προς δόξαν του Παντουργού και Παντοκράτορος Χριστού ο οποίος και με την εξάδα των διαστάσεών σου εφανέρωσε μυστικώς και παραδόξως την παντοκρατορίαν αυτού. Ότι δηλαδή κυριεύεις των άνω και ουρανίων, των κάτω και επιγείων, αλλά και αυτών των καταχθονίων, γι’ αυτό και πιστεύω ότι οικονόμησε να κείται το κρανίον του Αδάμ κάτω από την βάση του Σταυρού, των δεξιών και των αριστερών, των δικαίων δηλαδή και των αμαρτωλών. Αυτός θα είναι ο Κριτής πάντων, αυτών που προηγήθησαν και αυτών που έπονται της Σταυρώσεώς Του.
Αυτό είναι γνώρισμα της αϊδίου Θεότητος. Διότι ο ίδιος και προϋπήρχε, και εισήλθε στον χρόνον, και εμπρός από αυτόν δεν υπήρξεν άλλος Θεός ούτε οπίσω θα υπάρξη άλλος. Αυτώ η δόξα και η τιμή και η προσκύνησις, συν τω ανάρχω Πατρί και τω Παναγίω και ζωοποιώ Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
———-
Από το βιβλίο Πατερικόν Κυριακοδρόμιον, σελίς 531 και εξής. Επιμέλεια κειμένου, Δημήτρης Δημουλάς. Πηγή: Ορθόδοξη Πορεία
Ο Άγιος Βασίλειος Ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος Άγκυρας
Σώαν Προφήτης εἶπεν ἀλγεῖν κοιλίαν.
Τετρημένην δὲ Μάρτυς ἀλγεῖν οὐκ ἔφη.
Εἰκάδι δευτερίῃ Βασίλειος ἐτρήθη σούβλαις.
Βιογραφία
Ο Άγιος Βασίλειος έζησε στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη (360-363). Τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι ειρωνευόταν και κατηγορούσε τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Τότε διατάχθηκε από τον έπαρχο να δηλώσει δημόσια άρνηση του Ιησού Χριστού.
Минея годовая (сщмч. Василий). Икона. Русь. 1-я половина XVI в.
Музей икон. Реклингхаузен. Германия.
Μηναίο ετήσια (Ιερομάρτυς. Βασίλειος). Εικονίδιο. Russ. 1ο εξάμηνο του 16ου αιώνα μ.Χ..
Μουσείο Εικόνων. Recklinghausen. Γερμανία.
Сщмч. Василий Анкирский.
Миниатюра из греко-груз. рукописи. XV в. (РНБ. О.I. 58. Л. 105)
Ο Άγιος Βασίλειος Ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος Άγκυρας
Mικρογραφία (Μινιατούρα) ελληνικού χειρογράφου τού 15ου αιώνα μ.Χ.
(Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, OI 58. L. 105)
Ο πιστός Ιερέας χαμογέλασε στην απαίτηση αυτή του έπαρχου και δήλωσε ότι ή ζωή του όλη άνηκε στο Ευαγγέλιο και το Σωτήρα των ψυχών. Όταν ο έπαρχος απείλησε ότι θα τον βασανίσει σκληρά αν δεν αρνηθεί το Χριστό, τότε αυτός απάντησε: «Πώς δε, ενόμισας ότι εγώ θα ήρνούμην τον Χριστόν, αφού και ο τελευταίος εκ των πιστευόντων εις Αυτόν λαϊκών της ενορίας μου, είναι πρόθυμος να χύση το αίμα του δια την αγίαν μας πίστιν;». Ο Σατουρνίνος, τότε, τον βασάνισε και τον φυλάκισε. Μετά από μερικές ήμερες, πέρασε από την Άγκυρα ο Ιουλιανός. Πληροφορήθηκε για τον πρεσβύτερο Βασίλειο και διέταξε να τον φέρουν μπροστά του. Άλλα διαπίστωσε ότι η πίστη του χριστιανού Ιερέα ήταν ακόμη ισχυρότερη. Τότε έδωσε διαταγή και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο. Έτσι μαρτύρησε ο Άγιος Βασίλειος, το έτος 362 μ.Χ. και έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας του Θεού.
Василий пресв. Анкирский, сщмч. Дросида, дочь царя Трояна и с нею девы, мц. (22 марта)
Менологий 21- 24 марта; Византия. Греция; XIV в.; памятник: Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 10 x 13 см.; местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека (Bodleian Library)
Ο Άγιος Βασίλειος Ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος Άγκυρας
Βυζαντινό Μηνολόγιο τού Μαρτίου (21 – 24) τού 14ου αιώνα μ.Χ. και ευρίσκεται Αγγλία. Βιβλιοθήκη Bodleian στην Οξφόρδη. Αγγλία
Ιερά Λείψανα
Η αργυρή λειψανοθήκη που περιέχει το τμήμα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρα Βασιλείου, πρεσβυτέρου Αγκύρας φέρει χρονολογία 1780 μάς είναι άγνωστο το πως κατέληξε στην Μονή ενώ ο Αγιος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνας στην Καρδίτσα.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μπούρα Μεγαλοπόλεως.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τὴ ἐπινεύσει, χρῖσμα ἅγιον, ἱεροσύνης, ἐπαξίως ὑπεδέξω Βασίλειε, ὅθεν ὡς θῦμα βασίλειον ἔθυσας, τῷ βασιλεῖ τῶν αἰώνων τοὺς ἄθλους σου. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
Минея - Март (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии. Μηναῖο - Μάρτιος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήν Ἐκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας
Στιχηρὰ τοῦ Ἱερομάρτυρος
Ἦχος δ’
Ὁ ἐξ ὑψίστου κληθεὶς
Ἱερωσύνης στολαῖς ἠγλαϊσμένος, Θεῷ ἐλειτούργησας, καθάπερ Ἄγγελος, τῷ δι’ ἡμᾶς ὕλῃ σώματος, ἐπιφανέντι, θύων Βασίλειε μεγαλώνυμε, ἐντεῦθεν ὡς τέλειον πρόβατον τέθυσαι, καὶ καθαρὸν θῦμα γέγονας, καὶ προσηνέχθης, νῦν εἰς τὸ ἄνω θυσιαστήριον· ὅθεν φωναῖς σε μακαρίζομεν, χαρμονικῶς καὶ βοῶμέν σοι· ἱκετεύων μὴ παύσῃ, τοῦ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Ἦχος δ’
Ἀφαιρεθεὶς τὴν δορὰν κρίσει ἀδίκῳ, τοὺς πόνους ὑπήνεγκας ἀποσκοπούμενος, λῆξιν τὴν ἄπονον Ἔνδοξε, καὶ τὰ βραβεῖα, τὰ τοῖς ἀθλήσασιν ἀποκείμενα, πυρὶ δὲ στομούμενος, οἷά περ σίδηρος, οὐρανοχάλκευτον γέγονας, παμμάκαρ, ξίφος, πάσας συγκόπτων ἐχθροῦ τὰς φάλαγγας· ὅθεν τιμᾷ σε πᾶσα σήμερον, τῶν εὐσεβῶν γλῶσσα χαίρουσα, καὶ αἰτεῖ δυσωπεῖν σε, τὸν Θεὸν ὑπὲρ τῆς ποίμνης σου.
Ἦχος δ’
Ὡραϊσμένος τοῖς στίγμασι τοῖς θείοις, εἰς πόλιν ἐκ πόλεως δέσμιος ἔτρεχες, καταδεσμεύων τὸν τύραννον, καὶ τὰς πορείας, τῶν σῶν βημάτων κατευθυνόμενος, καὶ δὴ πρὸς Καισάρειαν πόλιν γενόμενος, ἐν ταύτῃ τέλος μακάριον, καθυπεδέξω, καὶ πρὸς τὴν πόλιν τὴν ἐπουράνιον, στεφανηφόρος ἀνελήλυθας, καὶ Θεῷ Βασιλεῖ νῦν παρίστασαι, ὃν ἱκέτευε σῶσαι, καὶ φωτίσαι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
( μετάφραση Google)
Αγίου Δημητρίου του Ροστόφ
Βίοι αγίων
Ιερομάρτυς Βασίλειος, πρεσβύτερος της Άγκυρας
Μνήμη 22 Μαρτίου
Αγίου Βασιλείου, πρεσβύτερος της εκκλησίας σε Άγκυρα, μια πόλη στη Γαλατία, επιμελώς προσπαθεί να διδάξει στους ανθρώπους την αλήθεια της χριστιανικής και αποξενώνουν τους από τον τρόπο του διαβόλου και όλες τις κακές πράξεις του? που συνεχώς κήρυξε ότι η τρομερή στιγμή ήρθε, ήταν οι άρχοντες των κολάσεων ορδές? για τον Σατανά έχει έναν υπηρέτη, ντυμένοι με ενδύματα προβάτων, από μέσα όμως είναι λύκοι άρπαγες? αυτοί είναι οι άνθρωποι με τον τρόπο αυτής της σύντομης ζωής, που παγιδεύεται από τις ψυχές τους στην καταστροφή, και οι ύπουλες μηχανορραφίες της πρόδηλης τους τώρα.
Επειδή, – δήλωσε ο Saint – Ι σημείο σε όλη τη διαδρομή που οδηγεί στη σωτηρία Χριστέ ο Θεός, και επίπληξη παραπλανητική πονηρά: αν κάποιος, αφήνοντας το σαλόνι και πάντα μόνιμο Θεό, γυρίστε στα είδωλα, τυφλούς, κωφάλαλους, που κληρονομεί το τι συμβαίνει σε θεούς του φλόγα άσβεστη φωτιά? έτσι ώστε όλοι αγαπάμε το Χριστό και επιμελώς τον σέβονται ως αρχηγός της πίστης μας, θέλοντας να σώσει την ψυχή αμόλυντο αποθήκευσης neoemlemoe θησαυρός μας, ας καταπατούν αποπλάνηση του διαβόλου, και εύθυμος διακοπές είδωλο, αποτρόπαια εχθρούς διαφυγής, που υποστηρίζεται από τον Βοηθό μας τον Χριστό, τροφοδοτούν την αιώνια τιμωρία.
Έτσι, έκανε συνεχώς ιερό, παρακάμπτοντας την πόλη και προτρέποντας όλους να κρατήσει την αληθινή πίστη και να απαλλαγούμε από το μέλλον καταδίκη. Έζησε ως Αγίου Βασιλείου πρεσβυτέρου κάτω από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξία Αριάν, και από αυτόν για την ευσέβεια του, κατά τη διάρκεια της Αριάν καθεδρικό ναό στην Κωνσταντινούπολη ήταν η απαγόρευση ενός ιερέα? αλλά στη συνέχεια ο καθεδρικός ναός διακόσια τριάντα επίσκοποι στην Παλαιστίνη, διατάχτηκε για να εκτελέσει τα μυστήρια. Ομολογώντας την αληθινή πίστη και ζουν παρακαλώντας στο Θεό, εξήγησε τις αλήθειες της πίστης, και πολλοί στροφή από αυταπάτη. Ως εκ τούτου, σε εκείνες τις ημέρες, όταν κάθε ευσεβής Χριστιανός διώχθηκε, τον συκοφάντησαν πριν βασιλιά Κωνστάντιο, γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου , αν μπερδεύει τους ανθρώπους? βασανίζονται για την αλήθεια, έχει διδάξει πολλούς να πιστεύουν σωστά, γιατί ήταν μια σταθερή και ακλόνητη στην πίστη και την παράδοση των πατέρων μας, δεν αποφεύγουν την ευσεβή εξομολόγηση. Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Ιουλιανός ο Παραβάτης στο 2073 και άρχισαν να καταστρέφουν τις ψυχές των ανθρώπων, αρθρώνει παράφρων νόμους αποτρόπαια θύματα είδωλα, ενώ στη χώρα της Γαλατίας στην εντολή του, οι άνθρωποι υπέκυψαν τα είδωλα για ένα χρόνο και τρεις μήνες. Ιερά Βασίλειος βλέποντας την καταστροφή των ψυχών, προσεύχονται στον Θεό για την πόλη σας Άγκυρα, λέγοντας:
– Ω, ο Σωτήρας του κόσμου, ο Χριστός, φως nepomerkayuschy θησαυρό αιώνια hranilish, θέλησε Γιατί διώχνει το σκοτάδι και το Πνεύμα Του όλα τα στοιχεία! Κοιτάξτε κάτω ιερά και φοβερό μάτι σου και να καταστρέψουν τα κακά μαγικό αντιταχθεί άγιο θέλημά σου? να τους αφήσουμε να αμυδρή ιδέα θα είναι διάσπαρτα και δεν θα παρέμβει με την ψυχή, για πάντα τηρώντας μέσα σου το Θεό!
Οι ειδωλολάτρες είχαν ακούσει ότι ο Άγιος Βασίλειος προσεύχεται τόσο δυνατά, πολύ θυμωμένος με τον ίδιο, και ένας από αυτούς ονομάστηκε Μακάριος, έτρεξε και τον άρπαξε με τις λέξεις:
– Τι είστε παρακάμπτοντας όλη την πόλη, οι άνθρωποι συγχέουν τη λατρεία και καταργήθηκε με νόμο, ο βασιλιάς δημοσιευθεί;
Εκείνος του απάντησε άγιος:
– Ναι, ο Θεός θα συντρίψει το στόμα σας, έναν κρατούμενο του διαβόλου! Εγώ δεν κατάργησε τον νόμο σου, και αυτός που είναι στον ουρανό, αόρατη δύναμη, που καταστρέφει και να καταστρέψουν, και να καταστρέψει όλους εσάς, μέχρι τελικά να υποκύψει και να ετοιμάσει για εσάς κληρονομήσει το θάνατο αιώνια.
Οι κακοί άνθρωποι, γεμάτοι οργή, τον πήρε στην Εισαγγελέα Σατουρνίνος, λέγοντας:
– Αυτό το άτομο μπερδεύει την πόλη μας και σαγηνεύει πολλούς και σύγχυση, και τώρα έχει φτάσει σε τέτοια τόλμη ότι οι παραγγελίες για να καταστρέψει τα θυσιαστήρια, και ο βασιλιάς δεν διστάζει να βλασφημήσει.
Ηγεμόνα του Αγίου Σατουρνίνος είπε:
– Ποιος είσαι εσύ που τολμάς σε ένα τέτοιο πράγμα;
Άγιος Βασίλειος απάντησε:
– Είμαι Χριστιανός? είναι το όνομα για μένα όλοι οι αξιότιμοι.
Σατουρνίνος είπε:
– Γιατί δεν κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να είναι Χριστιανός;
Ο Άγιος απάντησε:
– Είναι αλήθεια να με ενημερώσετε ηγεμόνα. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο οι καλές πράξεις είναι προφανές σε όλους τους Χριστιανούς έχουν γίνει σαν το Ευαγγέλιο διδάσκει: «Ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να επαινέσω ο Πατέρας σας στον ουρανό» ( Ματθαίος 5 :. 16 ).
Σατουρνίνος είπε:
– Γιατί φέρουν σε δύσκολη θέση την πόλη μας και σε όλη βασιλιά hulish, αν αυτός παραβιάσει τους νόμους του είδους;
Ο Άγιος απάντησε:
– Δεν hulyu βασιλιάς σας? αλλά ξέρω τον Ύψιστο King: Αυτός είναι ο Θεός που ζει στον ουρανό, είναι άξιος υπηρέτες των πατέρων μας λατρευόταν παντού στην ακεραιότητα της καρδιάς? Μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστρέψει απερίσκεπτη σύνολο κακία σας.
Σατουρνίνος είπε:
– Μήπως ο νόμος που προβλέπεται από το βασιλιά μας, δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο;
Υπεύθυνος ιερή:
– Πώς μπορεί να είναι δίκαιη νομοσχέδιο, επιβλητική, όπως ένα λυσσασμένο σκυλί, που τρώει το κρέας γύρω από το βωμό, και γαβγίζει μπροστά του – βάλτε ένα ανθρώπινο σώμα στο βωμό, να χύσει το αίμα και τη σφαγή των νηπίων στη θυσία στους δαίμονες; Πώς μπορεί ένας τέτοιος νόμος θα ονομάζεται δίκαιη;
Σατουρνίνος είπε:
– Σταματήστε ψέματα, περήφανη, και να υποβάλει τον εαυτό σας με το βασιλιά!
Υπεύθυνος του Αγίου Βασιλείου:
– Ουράνιος Βασιλιάς υπάκουσε μπορώ ακόμα να υπακούουν και τώρα, και ποτέ δεν γυρίσει πίσω από την ιερή πίστη σε αυτόν.
– Σχετικά με το τι μου λες, είπε Σατουρνίνος, ο βασιλιάς του Ουρανού, σε ποιον θα υπακούσει;
– Λέω, απαντά στην άγιος, αυτός που κάθεται στους ουρανούς και βλέπει τα πάντα? και ο βασιλιάς τους οποίους σας επαινέσω, ο βασιλιάς της γης, και αμέσως, ως άνθρωπος, και θα πέσει στα χέρια του Μεγάλου Βασιλέως.
Ακούγοντας αυτό, Σατουρνίνος θύμωσε και του είπε να γδύνομαι ένας άγιος, κρεμάστε μέχρι και ξύρισμα το σώμα του με σιδερένια εργαλεία. Έχει κρέμονται και υπομένοντας βάσανα, προσευχήθηκε στον Θεό:
– Σας ευχαριστώ, Κύριε ο Θεός των ηλικιών που θα τιμηθεί να υποφέρω για σας και να βρούμε έναν τρόπο ζωής κατά μήκος των οποίων μπορώ να δω τους κληρονόμους του σου υπόσχεση.
Όταν πλάνισμα άγιος είπε ηγεμόνα:
– Βασίλειος, τώρα που έχετε λάβει τέτοια φοβερά βάσανα, να κατακτήσει το βασιλιά.
Ο Άγιος απάντησε:
– Σχετικά με τους ανθρώπους και ξέφρενη αλλοδαπός χριστιανική ελπίδα! Έχω ήδη πει ότι θα υπακούσει το Θεό μου, ως τον αληθινό βασιλιά, πιστεύω σ «Αυτόν, και δεν μπορώ να υποχωρήσει από αυτόν.
Όταν ο υπηρέτης του Αγίου πλάνισμα, κουρασμένος, Σατουρνίνος τους είπε να σταματήσουν και είπε πάλι άγιος:
– Συμφώνησε μαζί μας και να προσφέρουν θυσίες στους θεούς μας.
Υπεύθυνος ιερή:
– Δεν λατρεύουν τους θεούς του μάταια και δεν θα είναι μέρος των θυμάτων, αυτών που σκοτώνουν την ψυχή.
Και διέταξε τον ηγεμόνα να λάβει μάρτυρα στη φυλακή? στο δρόμο για να καλύψουν το ιερό ενός Έλληνα, που ονομάζεται Felix και του είπε:
– Πώς είναι, Βασίλειος, εσείς πρόκειται να πεθάνουν; αν θα ήταν καλύτερο να είναι φίλος με τους θεούς και να λάβουν τα δώρα που υποσχέθηκε ο βασιλιάς; Μετά από όλα, θα υποστούν σοβαρή και πολύ καιρό, και που τους άξιζε: ο ίδιος το επιθυμεί.
Εκείνος του απάντησε άγιος:
– Φύγε μακριά, σπάταλη και κακούς, δεν ξέρετε την αληθινή υπόσχεση της αιώνιας Χριστός ο Βασιλιάς του ουρανού και αξίζει να τους γνωρίζουμε: πώς μπορεί να σας στο σκοτάδι για να δει το φως της αλήθειας και να γνωρίζουν το σκοτάδι γύρω σας;
Με αυτά τα λόγια του Αγίου Βασιλείου ήρθε στο μπουντρούμι.
Ηγεμών ίδια Σατουρνίνος απέστειλε επιστολή στον βασιλιά του Ιουλιανού, και του είπε για την υπόθεση του γέροντα Βασίλειος. Ο βασιλιάς αμέσως έστειλε στην Άγκυρα Ελπίδα κάποιοι καθηγητές της απιστίας, η οποία ήταν στο παρελθόν ένας Χριστιανός, και αργότερα έγινε αποστάτης, και μαζί του έστειλε ένα άλλο πονηρό, όπως ο πρώην χριστιανική και στη συνέχεια να πέσει μακριά από το ουράνιο θησαυρό, που ονομάζεται Pigasov. Στο δρόμο προς την Άγκυρα, στη Νικομήδεια, βρήκαν Ασκληπιείο, ειδωλολάτρης ιερεύς, και το πήρε μαζί μου, οι τρεις μας, σαν στρατός τρεις επικεφαλής του διαβόλου, ήρθε στην πόλη της Άγκυρας? και του Αγίου Βασιλείου, κάθεται στη φυλακή, δεν παύουν νύχτα και μέρα για να επαινέσω και να δοξάσει το Θεό. Την επόμενη μέρα ήρθε Pigasov σε Άγιος Βασίλειος στη φυλακή και, χαιρετισμό του, είπε:
– Χαλάζι, Βασίλειος.
Εκείνος του απάντησε άγιος:
– Δεν έχετε καμία χαρά, εγκληματίες και απατεώνες, δεν έχετε τη σωτηρία, η οποία θα χρησιμοποιείται για να πίνουν από την πηγή του Χριστού? Τώρα μπορείτε – σάπιο βάλτο καταβροχθίζοντας θυσιών κρέας? πριν να ήταν κοινωνός των θείων Μυστηρίων, και τώρα κάθεστε στην πρώτη θέση για ένα γεύμα των δαιμόνων? πριν ήταν ένας δάσκαλος της αλήθειας, και τώρα ο θάνατος του ηγέτη? πριν να δεσμευτεί διακοπές με τους αγίους, και τώρα έχουν τη διασκέδαση με τους υπηρέτες του Σατανά? πριν να είναι παρασύρθηκε από το σκοτάδι στο φως, τώρα είστε όλοι μόνοι τυλιγμένο στο σκοτάδι. Πώς μπορείτε σκότωσε την ελπίδα μου και έχασε τα πνευματικούς θησαυρούς; Τι θα κάνετε όταν πεθάνει;
Τούτου λεχθέντος, ο Άγιος Βασίλειος στράφηκε στον Κύριο με προσευχή:
– Δόξασαν το Θεό, αναγνωρίσιμη δούλους σου, και οδηγεί στον κόσμο που θέλουν να σας, Θεέ μου δείτε, δοξάζοντας τους ότι η εμπιστοσύνη σε σένα, συμπληρώνοντας κρίμα που μισούν ο νόμος σου hvalimy ουράνια κατοίκους και για τον λόγο σεβαστός από τους ανθρώπους. Καταδέχονται, Ο Ύψιστος, για να επαναφέρετε όλες τις διαβόλου δεσμούς με την ψυχή του δούλου σου, προκειμένου να αποφευχθεί η αλήθεια Μισώ υμνούν αλιευμάτων και χτύπησαν εμένα!
Pigasov είχε ακούσει από την αμηχανία μακριά από αυτόν, επέστρεψε στους φίλους του και τους έδωσε όλα τα λόγια του Βασίλη? τότε ήταν θυμωμένος, βλέποντας Pigasov αμηχανία, και πήγε και είπε ότι Εισαγγελέα. Ηγεμόνας αμέσως διέταξε να φέρουν τον άγιο για τα βασανιστήρια? ιερομάρτυρος, που γίνεται στη δίκη, δήλωσε ο πληρεξούσιος:
– Κάντε ό, τι θέλετε να κάνετε.
Elpidy, άκουσε ότι ο Βασίλειος έτσι τόλμη, λέει, ο δικαστής είπε:
– Αποσπούν την προσοχή τους ασεβείς! Αν τώρα μετά από το μαρτύριο θα συμφωνήσουν να λατρεύουν τους θεούς, θα είναι χάρη? αν δεν θέλετε να, τότε αφήστε το να βασανίζει τον εαυτό του βασιλιά.
Οργισμένος ηγεμόνας είπε Αγίου κολλάει και πάλι γυμνοί και ξύρισμα μακριών σιδήρου του στα πλευρά, και στη συνέχεια να κλειδώσετε και πάλι σε ένα μπουντρούμι, αλυσοδεμένος σε βαριές αλυσίδες.
Λίγες μέρες αργότερα Βασιλιάς Τζούλιαν, πηγαίνοντας προς την Ανατολή, έφτασε στην Άγκυρα? να τον συναντήσει από υπηρέτες του διαβόλου με το είδωλο, που ονομάζεται Εκάτη 2074 ? μπήκε στο δωμάτιο, κάλεσε τις παγανιστικές τους ιερείς και τους βραβευτεί με το χρυσό. Την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια του σόου, Elpidy υπενθύμισε ο βασιλιάς του Βασιλείου, και ο βασιλιάς, αφήνοντας το θέαμα, είπε ο Βασίλειος οδηγούν στην πτέρυγα του. Και ήρθε ο Άγιος Βασίλειος και στάθηκε μπροστά στον βασιλιά με ένα φωτεινό πρόσωπο, σε μια υπέροχη ομορφιά. Και του είπα Τζούλιαν:
– Ποιο είναι το όνομά σου;
Ο Άγιος απάντησε:
– Θα σας πω για το ποιος είμαι. Πρώτον, είμαι ονομάζεται χριστιανός, και το όνομα του Χριστού είναι αιώνιο και πάνω από το ανθρώπινο μυαλό? Στη συνέχεια, οι άνθρωποι μου τηλεφωνήσει ο Βασίλι? εάν το όνομα του Χριστού, που δόθηκε σε μένα, εγώ θα κρατήσει άψογη, που έχει λάβει από τον Χριστό, τον αθάνατο ανταμοιβή στην ημέρα της κρίσης.
Βασιλιάς Τζούλιαν, δήλωσε:
– Μην να παραπλανηθούν, Βασίλειος, γιατί είμαι πολύ καλά διατάγματα σας: Πιστεύετε στην Κάποιος ο οποίος πήρε το περίφημο θάνατο κάτω από τον Πόντιο Πιλάτο.
Υπεύθυνος ιερή:
– Δεν μπορώ να είμαι λάθος: είσαι λάθος, ο βασιλιάς, αφού γίνει αποστάτης, και στερούνται την ουράνια βασιλεία. Πιστεύω στον Χριστό μου, τους οποίους εσύ hast απορριφθεί, Ποιος σας έδωσε αυτό το γήινο βασίλειο? αλλά σύντομα θα ληφθεί μακριά από εσάς, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι εξόργισε τον Θεό.
– Μπορείτε besnueshsya, τρελός, είπε ο Julian? Δεν θα είναι ο τρόπος που θέλετε!
Ιερά συνέχισε:
– Δεν θυμάμαι να κερδίσει μαγειρεμένα δούλοι του Χριστού, δεν πρέπει να ντρέπεται του βωμού, που θα σωθεί από τη δολοφονία, όταν, οκτώ παιδιά, και προσπάθησε να σκοτώσει σας ήταν κρυμμένα σε ένα ιερό τόπο? δεν έχετε κράτησε τον νόμο, που συχνά κήρυξε στο στόμα του όταν ήταν κληρικός! Γι «αυτό και ο Χριστός ο βασιλιάς ο Μέγας, που δεν θυμάμαι του στην αιώνια βασιλεία Του, αλλά αυτή τη φορά το βασίλειο θα λάβει σύντομα μακριά από εσάς? το σώμα σας δεν είναι παραχωρημένες ταφή όταν izverzhesh τη ζωή του σε μια σκληρή ασθένεια. (Αυτό άγιος προβλέψει την επικείμενη θάνατο του Ιουλιανού, του οποίου το πτώμα μετά από τις εκπομπές νεκροταφείο από το υπέδαφος του).
Στη συνέχεια, Julian είπε:
– Wicked! Ήθελα να σας αφήσει να πάει, αλλά για το γεγονός ότι ξεδιάντροπα επαναλαμβάνοντας τρελό ομιλία του και να απορρίψει τις συμβουλές μου, ακόμη και ατιμάζετε διαφορετικές μομφές, το μεγαλείο εντολές μου, έτσι ώστε κάθε μέρα αποκόπηκαν από το δέρμα σας, επτά ζώνες.
Διέταξε Frumentinu, επικεφαλής ασπίδα-φορείς, Βασίλη και να λάβει κάθε μέρα για να κόψετε το μέρος της επιδερμίδας, vykraivaya επτά ζώνες. Frumentin επιμελώς εκτελέσει τις εντολές, και τα ιερά γενναία υπέμεινε για τον Χριστό, όπως το αλεύρι. Όταν, σε λίγες μέρες, όλο το δέρμα του ήταν ήδη σχισμένο μακριά και κρέμονται λουριά στους ώμους και στο εμπρός και πίσω, είπε ο επικεφαλής του πάσχοντος:
– Θα ήθελα να πάω τώρα στο βασιλιά και να του μιλήσω.
Ο αρχηγός ήταν περιχαρής με τον ίδιο, νομίζοντας ότι ήθελε να λατρεύουν τα είδωλα, και πήγε στο βασιλιά και του είπε αυτό:
– Κύριος του βασιλιά! Βασίλειος δεν άντεχε τις τύψεις και θέλει να υποβάλει στο Majesty σας.
Ο βασιλιάς πήγε στο ναό του Ασκληπιού, και διέταξε να έρθουν να τον έναν μάρτυρα. Εμφανίζονται ενώπιον του βασιλιά, του Αγίου Βασιλείου του είπε:
– Πού είναι οι ιερείς σας, και οι προφήτες, που συνήθως έρχονται μαζί σας; Μήπως σας πω γιατί έχω έρθει σε σας;
Julian απάντησε:
– Νομίζω ότι είστε ένας έξυπνος άνθρωπος, κατάλαβε τη θέση του, θέλετε να συνδεθείτε μαζί μας και θα φέρει τώρα στους θεούς.
Είπε άγιος:
– Ξέρω, βασιλιά, ότι εκείνοι τους οποίους μπορείτε να καλέσετε τους θεούς – τίποτα? είδωλα είναι κουφός και τυφλός, και εκείνοι που πιστεύουν σε αυτά, προσελκύουν στην κόλαση.
Έχοντας πει αυτό, έσχισε μακριά το ένα από το σώμα του κρέμεται από τη ζώνη και το πέταξε στο πρόσωπο του βασιλιά με τις λέξεις:
– Πάρ «το, Julian, και να φάτε αν σας αρέσει, όπως τα τρόφιμα? Η δική μου η ζωή είναι ο Χριστός και να πεθάνει γι «αυτόν να μου αγοράσει: Αυτός είναι ο βοηθός μου, πιστεύω σ» Αυτόν, για τον υπομένουν το μαρτύριο!
Παντού μεταξύ των Χριστιανών ταυτόχρονα υπήρχε μια φήμη για μια τέτοια τολμηρή πράξη του Αγίου Βασιλείου, και όλοι τον επαίνεσε για μια τέτοια ένδοξη ομολογία του Χριστού και θαρραλέο πράγμα που συγχέονται βασανιστή.
Frumentin, επικεφαλής των σύνταγμα ασπίδα-φορείς, ο οποίος ηγήθηκε της ιερομάρτυρος Βασίλειος στον βασιλιά, βλέποντας ότι έκανε Βασίλειος, έσχισε μακριά ζώνη το σώμα του και το πέταξε στο πρόσωπο του Ιουλιανού με έντονα λόγια, ντρέπεται και φοβάται την οργή του βασιλιά, είδε ο βασιλιάς άλλαξε το πρόσωπο με το θυμό, και ο βασιλιάς ήταν θυμωμένος όχι τόσο μάρτυρας σαν αυτόν, γιατί αυτός έφερε τον κρατούμενο σε τέτοια ατιμία το πρόσωπο του βασιλιά. Αντιληφθεί αμέσως μάρτυρας κρύβεται από τον βασιλιά, τον έφερε στην αίθουσα κρίση, και την αναπνοή μανία έντονος, διέταξε να τον βασανίσουν ακόμη περισσότερο από ό, τι βασάνιζε τον όλες αυτές τις μέρες, και όχι μόνο εξαπατάται ολόκληρο το δέρμα ενός μάρτυρα, αλλά τραυματίστηκε σε όλο το σώμα του που εκτέθηκαν σπλάχνα . Άγιο Βασίλη είναι ανάμεσα σε τέτοια αγωνία προσευχήθηκε στον Θεό ως εξής:
– Ευλογητός ο Κύριος ο Θεός, η χριστιανική ελπίδα, η άρση των πεσόντων, – ανοικοδόμηση προσκύνησε τα κάτω, απελευθερώνοντας από τη διαφθορά ως αναμονή για σένα, ποιος ξέρει δεινά μας, καλή και γενναιόδωρη, ελεήμων και μακρόθυμος, να κοιτάξει κάτω από το υψηλό θρόνο της δόξας σου, μου δίνουν το δικαίωμα να τερματίσει τη ζωή μου και παραχωρώ έχω μια αιώνια και αθάνατη βασιλεία σου!
Στη συνέχεια, όταν ήταν ήδη βράδυ, Frumentin διέταξε ότι ο άγιος στη φυλακή, και Julian είναι πολύ νωρίς το πρωί έξω από την πόλη, δεν τιμά αντίο του, και κατέβηκε στην Αντιόχεια. Frumentin, βλέποντας πώς ο βασιλιάς ήταν θυμωμένος με τον επειδή ο Βασίλειος, ακόμη έξαλλος με το Δάσος του Αγίου Βασιλείου, και τον έφεραν έξω από τη φυλακή, του είπε:
– Τι, τρελός, όλων των ανθρώπων! Θα σας φέρνει στους θεούς, όπως ο βασιλιάς, ή όχι; Τι έχετε αποφασίσει να υπακούσει την εντολή του βασιλιά, ή να πεθάνουν στην αγωνία;
Τον απαντά στην ιερή Βασίλειος μάρτυρα:
– Οι ανόητοι και κακούς! Μπορείτε να ξεχνάμε πόσα ιμάντες που άρπαξαν από το σώμα μου χθες και τις προηγούμενες μέρες, όλο αυτό το διάστημα με κοιτάζει, άγγιξε και φώναξε, βλέποντας πόσο δελεαστική σας εκθέσει μένα, εκκλησία ληστής! και δείτε: Εγώ πάλι, με τη χάρη του Ιησού μου, στέκομαι ενώπιόν σας σε καλή υγεία. Οι διάβολοι υπάλληλος, άγρια και βάναυση! οικοδομήσουμε βασανιστή βασιλιά του Ιουλιανού, τι δύναμη του Θεού εν Χριστώ, η οποία έχει αφήσει? αυτός παρασυρθεί από το διάβολο, σκότωσε δική του ψυχή? Είμαι δεν πρόκειται να θυμόμαστε πως ο Χριστός ο Κύριος τον ελευθέρωσε από το θάνατο, την προστασία των Ιερέων Του κάτω από θεία βωμό του ιερού ναού? ξέχασε τις πράξεις της, παραιτήθηκε από τον εαυτό του και έφυγε από αυτήν. Ελπίζω ότι ο Χριστός μου, ότι σύντομα θα τον ανταμείψει ανάλογα με την αξία και καταραμένο αποστάτης χαθεί σε αγωνία!
Frumentin είπε:
– Μπορείτε besnueshsya, τρελό! Ανίκητος Επίσκοπος Julian, για την φιλανθρωπία και το έλεος του για να σας, σας διέταξε να ενωθούν μαζί μας για να κάνουν τις διακοπές τους, κάνουν θυσίες και θυμιατήρια θυμίαμα τον καπνό? δεν θέλετε να υπακούσει, αλλά με τόλμη ακάλυπτες πρώτος βασιλιάς και στη συνέχεια με έφερε σε μπελάδες? Θα σας επιστρέψει επί της ουσίας αυτών των μαρτύριο, από την οποία μπορείτε να χάσετε γρήγορα τη ζωή σας.
Με αυτά τα λόγια, διέταξε Frumentin θερμάνει τις ράβδους σιδήρου, και κόψτε τα στα ιερά τους ώμους και το στομάχι. Σε μια τέτοια αγωνία του Αγίου Βασιλείου έπεσε στο έδαφος, προσεύχεται δυνατά στο Θεό και λέει,
– Φως του Χριστού μου! Έχω το δικό μου ελπίζω, τον Ιησού! Pier ήσυχο για διώκονται κύματα! Σε ευχαριστώ, Κύριε ο Θεός των πατέρων μου, επειδή έσκισε την ψυχή μου από το χαμηλότερο κόλαση, και κράτησε το όνομά του unsullied σε μένα! Ας το νικητή θα αποφοιτήσουν τη ζωή μου και θα κληρονομήσει αιώνια ανάπαυση, σύμφωνα με την υπόσχεση που δόθηκε από τους πατέρες μου από σένα, του Μεγάλου Επισκόπου του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας! Τώρα, έχω λάβει την ψυχή μου στην ειρήνη, πάντα τηρώντας σε αυτήν την εξομολόγηση! Είστε ελεήμων και μέγα έλεος σου, το καθιστικό και τηρώντας πάντα και ποτέ, αμήν.
Έχοντας κάνει αυτή την προσευχή, όταν ένα στομάχι μάρτυρας ήταν ήδη γεμάτο τσιμπηθεί με καυτό βέργες σιδήρου, κοιμήθηκε σαν ένα γλυκό όνειρο, προδίδει την ψυχή του στα χέρια του Θεού. Έτσι πέθανε Αγίου Βασιλείου στην ομολογία του μαρτυρίου στις 28 Ιανουαρίου. Σύντομα, μετά τη σφαγή και την καταστροφή των Ιουλιανός ο Παραβάτης, 22 Μαρτίου, οι χριστιανοί επαίνεσε ρητά τις απόψεις που πάσχουν σώμα του μάρτυρα, και σε αυτήν την ημέρα εγκατεστημένη μνήμη του. γενναία δυστυχία του να ενισχύσει όλους τους Χριστιανούς στην πίστη τους στον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας, τη δική δόξα και βασιλεία Του ασταμάτητα για πάντα, Αμήν.