ΕΑΝ   ΘΕΛΕΤΕ

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

 

 

FORTE LAODICEAE IN PHRYGIA

( σελίδες 41 – 47 και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

 

 

Βίος καί πολιτεία τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν

Ἀρτέμονος τοῦ Θαυματουργοῦ

(σελίδες 185 – 197 )

 

 

 

Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας

ἑορτάζει 24 Μαρτίου, 12 καί 13 Ἀπριλίου

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Артемо́н Лаодикийский

 

Εὗρε στεφάνους ἀρτίτμητος Ἀρτέμων
Πρέποντας αὐτοῦ τῇ τετμημένῃ κάρᾳ.

 

Βιογραφία

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Αρτέμων έζησε κατά τους χρόνους της βασιλείας του Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.) και ήταν πρεσβύτερος της Εκκλησίας στη Λαοδικεία.

Священномученик Артемон, пресвитер Лаодикийский.Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας, Πρεσβύτερος Λαοδικείας

Священномученик Артемон, пресвитер Лаодикийский.
Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας,
Πρεσβύτερος Λαοδικείας

 

Минея - Апрель (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии. Μηναῖο -Απρίλιος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήν Ἐκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας 






Минея - Апрель (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в.
 Церковно-Археологический Кабинет 
Московской Духовной Академии.
Μηναῖο -Απρίλιος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. 
στήν Ἐκκλησία καί τό Αρχαιολογικό 
Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας 






Ένα χρόνο πριν το θάνατό του, μπήκε στο ναό των Ελλήνων με τον Επίσκοπο Σισίννιο και κατέστρεψε τα είδωλα. 
Όταν ο άρχοντας της χώρας πληροφορήθηκε από τους ειδωλολάτρες το γεγονός αυτό τον συνέλαβε. 
Ο Άγιος Αρτέμων τελειώθηκε μετά από λίγο διά ξίφους.
Мученичество Святого Артемона, пресвитера Лаодикийского. Фреска 14 век монастыря Высокие Дечаны, Сербия. Μαρτύριο τού Αγίου Αρτέμωνος τού Ιερομάρτυρα Τοιχογραφία (fresco) τού 14ου αιώνα μ.Χ. στήν Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι. Σερβία
Мученичество Святого Артемона, пресвитера Лаодикийского. 
Фреска 14 век
монастыря Высокие Дечаны, Сербия.
Μαρτύριο τού Αγίου Αρτέμωνος τού Ιερομάρτυρα
Τοιχογραφία (fresco) τού 14ου αιώνα μ.Χ.
στήν Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι. Σερβία



ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ
(μετάφραση Google)

Αγίου Δημήτριου Ροστόφ
Βίοι τών αγίων

 

Το μαρτύριο τού αγίου μάρτυρος Αρτεμώνα
Μνήμη 13 Απριλίου

Κατά τη βασιλεία του Διοκλητιανού, μεγάλες διώξεις των χριστιανών προέκυψαν το 2521 : οι βασανιστές στέλνονταν σε όλες τις πόλεις και περιοχές του ρωμαϊκού κράτους για να αναγκάσουν τους Χριστιανούς να προσφέρουν θυσίες και λατρευτικά είδωλα, που αντιτάχθηκαν σε εκτελέσεις και θανάτους.
Παρεμπιπτόντως, ένας τέτοιος αγγελιοφόρος, που ονομάστηκε Patricius, ήρθε στην περιοχή του Laodicean το 2522 , όπου προχώρησε χωρίς καθυστέρηση στην εκτέλεση της εντολής του τσάρου. Ακόμη και πριν από την άφιξη του Patrick εκμάθησης της επικείμενης του που έρχεται, επίσκοπος της Λαοδικείας, ευλόγησε Sisinios, συνοδευόμενος από τον ιερό πρεσβύτερο Αρτεμώνα και μερικοί Χριστιανοί, εισήλθε στην νύχτα στο ναό της θεάς Αρτέμιδος στο 2523 και κάηκε προηγουμένως συνετρίβη, όλα είναι αυτό των ειδώλων. Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στη χριστιανική εκκλησία του, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε πεδίων από την πόλη, πραγματοποίησε τη συνήθη λειτουργία και απευθύνθηκε στους πιστούς με την ακόλουθη εντολή:
– τα παιδιά μου, φθαρμένα φήμες για την προσέγγιση του Αντίχριστου στην πόλη για να νικήσει τους χριστιανούς: Δεν πρέπει να φοβόμαστε, έτσι ώστε τίποτα – ούτε φωτιά, ούτε ξίφος, ούτε ζώα, ούτε και οποιαδήποτε άλλα άγρια ​​εκτελέσεις δεν θα μπορούσε να σας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού.
Όταν ο Patricius έφτασε στην πόλη, πρώτα θυσίασε στο ναό του Απόλλωνα.την ίδια μέρα έκανε θέαμα για τον λαό και ανακοίνωσε ένα βασιλικό διάταγμα απαγορεύοντας την ομολογία του Χριστιανισμού. Μετά από μια πενθήμερη διασκέδαση με γυαλιά και κυνήγι, ο Πατρίκιος ήθελε να προσφέρει θυσίες στην Άρτεμις, αλλά, αφού μπήκε στους ναούς της, δεν είδε είδωλα εκεί προς έκπληξή του.
– Πού είναι; Ρώτησε.
Κάποιοι από τους Ελληνες γύρω του απάντησαν ότι το άγαλμα της Άρτεμης και άλλα είδωλα είχε καταστραφεί από τον επίσκοπο της Σισίνι με τη συμμετοχή του ιερέα Αρτεμώνα και άλλων χριστιανών. Όταν ρωτήθηκε από την Πατρίσια, όπου ο επίσκοπος είναι τώρα με τους χριστιανούς, του είπαν ότι όλοι οι Χριστιανοί είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία τους. Ο Πατρίκιος μετέφερε αμέσως το άλογό του και, συνοδευόμενος από ένοπλους πολεμιστές, πήγε στη χριστιανική εκκλησία, σκοπεύοντας να σκοτώσει τους χριστιανούς, και τη Σισινή με τον Αρτέμωνα, για να φέρουν τη θανατική ποινή, κόβοντας τα μακριά. Όμως, όταν ο Πατρίκιος ήταν ήδη κοντά στον στόχο του ταξιδιού του, και δεν έπεσε περισσότερο από ένα πεδίο πριν από την εκκλησία, ξαφνικά ένας τέτοιος τρόμος τον έκαψε να πέσει από το άλογό του. αυτό το ρίγος αντικαταστάθηκε από υπερβολική ζέστη και η Patricia αναγκάστηκε να φέρει ένα φορείο στο πρώτο σπίτι με τον τρόπο. Τη νύχτα, περιτριγυρισμένη από πολεμιστές που καθόταν με κεριά και περίμενε το θάνατο του αρχηγού τους, είπε στους στενούς του υπηρέτες:
«Οι χριστιανοί με έχουν καταραμένος και ο Θεός τους με βασανίζει».
Απάντησαν:
– Οι ισχυροί θεοί και η φωτεινή θεά Άρτεμις θα αποκαταστήσουν την υγεία σας.
Βιώνοντας έντονους πόνους και μη σκέπτοντας να μένεις ζωντανοί, ο Πατρίκιος είπε στους στρατιώτες:
– Πηγαίνετε στη χριστιανική εκκλησία και πείτε στον επίσκοπο Sicinius: έτσι λέει ο βασιλικός πρεσβευτής – Patricius: ο μεγάλος είναι ο χριστιανικός Θεός!Προσευχήσου σε αυτόν για να απαλλαγείς από τη σοβαρή μου ασθένεια. τότε θα κάνω την εικόνα του χρυσού και θα το βάλετε στη μέση της πόλης.
Οι πολεμιστές πήγαν και μετέφεραν τα λόγια του Πατρικίου στον επίσκοπο. Ο τελευταίος διέταξε να του δώσει την ακόλουθη απάντηση:
– Αφήστε το χρυσό σας να είναι μαζί σας. αν πιστεύετε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, θα είστε καλά.
Ο Πατρίκιος έστειλε ξανά πρεσβευτές στον επίσκοπο, λέγοντας:
– Πιστεύω στον Θεό σου, αν μόνο θα μπορούσα να θεραπευθώ.
Ο επίσκοπος προσευχήθηκε γι ‘αυτόν, και αμέσως ο Πατρίκιος έγινε υγιής, απαλλαγεί εντελώς από την ασθένεια.
Μετά από λίγες μέρες από την ανάκαμψη του, ο Πατρίκιος πήγε στην παλαιστινιακή πόλη της Καισάρειας. Όταν έφυγε από τη Λαοδίκεια, περίπου τριών μιλίων, τότε συνάντησα στο δρόμο του ιερού Αρτεμώνα πρεσβύτερο, ο οποίος επέστρεφε από τις προσευχές έπιασε άγρια ​​ζώα ο λόγος του Χριστού, και ακολουθήθηκε από δύο ελάφια και έξη άγρια ​​γαϊδούρια. Ο Άγιος Αρτέμιος τους οδήγησε στον επίσκοπο Σισίνι, ο οποίος πολύ ήθελε να έχει άγρια ​​ζώα στον κήπο του. Αφού διέταξε να σταματήσει το άρμα, ο Πατρίκιος ζήτησε από τον υπηρέτη του Θεού Αρτεμώνα:
– Πώς τα πιάσατε αυτά τα ζώα;
“Τους πιάσαμε με το λόγο του Χριστού μου”, απάντησε.
“Νομίζω,” ρώτησε πάλι ο Πατρίκιος, “ότι εσείς, γέροντας, Χριστιανός;”
Ο Άγιος Αρτέμωνας είπε:
– Από τη νεολαία μου είμαι χριστιανός.
Τότε ο Πάτρικ διέταξε να συνδέσει τον άγιο με δύο αλυσίδες και τον παρέδωσε σε δύο στρατιώτες, ώστε να οδηγήσουν τον Άγιο Αρτέμωνα να ακολουθήσει την Καισάρεια. Δεν μπόρεσε να συνεχίσει τον δρόμο του, ο Άγιος Αρτέμωνας γύρισε στα θηρία που τον ακολούθησαν και του διέταξε να πάει στον επίσκοπο Sisiniiu. Πήγαν και σταμάτησαν στην πόρτα του φράχτη της εκκλησίας.Ο επίσκοπος ζήτησε από τον πύργο:
– Από πού προέρχονται αυτά τα ζώα;
Ένα από τα ελάφια που έλαβαν το δώρο του Θεού από τον Θεό είπε:
– Ο υπηρέτης του Θεού, ο Αρτεμώνα, έχει πάρει ο άγιος βασιλικός πρεσβευτής και ο δεσμευμένος του τώρα οδηγείται στην Καισαρία. μας έστειλε σε εσάς.
Ο επίσκοπος τρομοκρατήθηκε όταν άκουσε την ανθρώπινη ομιλία από ένα ελάφι και ταυτόχρονα ήταν λυπημένος να μάθει για τη σύλληψη του Αγίου Αρτεμώνα. Κάλεσε τον διάκονο Φιλέα, του είπε:
– Ήταν ένα νέο θαύμα! Από αυτά τα ζώα που βλέπετε τώρα, ένα ελάφι μου έδωσε μια ανθρώπινη ομιλία ότι ο δούλος του Θεού, ο Αρτέμωνας, καταλήφθηκε από τον κακό Πάτρικ και δεσμεύτηκε στην Καισάρεια. Δεν μπορώ να αντισταθώ στη φρίκη, βλέποντας ένα ελάφι που έχει το δώρο της λέξης και – από τη θλίψη στη σκέψη του τι συνέβη στον Αρτεμώνα. Πάρτε το prosphora και πηγαίνετε με έναν υπάλληλο στην Caesarea? μάθετε αν το ελάφι που μεταδίδεται είναι δίκαιο.
Ο διάκονος πήρε την προφήτα και, αφού προσευχόταν, ξεκίνησε, συνοδευόμενος από έναν υπάλληλο, στο δρόμο. Έχοντας έρθει στην Καισαρία, βρήκε εκεί τον Άγιο Αρτέμωνα, φυλακισμένο σε ένα μπουντρούμι. Τον χαιρέτησε εγκάρδια και του είπε:
– Ένας σκλάβος του Θεού και ενός βοσνιακού προβάτου, δεν θα γνωρίζαμε ακόμα πώς διαχωρίσαμε από εμάς και έπεσε στα χέρια του βασανιστή, αν δεν είχατε πει στον εφόρο ένα ελάφι γι ‘αυτό. για τον λόγο αυτό με έστειλε εδώ για να επαληθεύσει την αλήθεια αυτού που είπε. ο επίσκοπος είναι πολύ λυπημένος για σένα.
Ο Άγιος Αρτέμιος απάντησε:
«Πήγαινε, υπηρέτης του Θεού, και ανέβασε τον άρχοντα μου, τον ιερό επίσκοπο, ότι βασανίστηκα για τον Χριστό και είμαι στη φυλακή. Αφήστε τον να προσευχηθεί για μένα, ώστε να μπορέσω να ξεπεράσω τις πληγές του χριστιανισμού του κακοποιού και έτσι να καταλάβω να γίνω συμετέχων του Χριστού.
Έχοντας φιλήσει ο ένας τον άλλον, χωρίστηκαν: ο διάκονος επέστρεψε στον εαυτό του, ενώ ο Άγιος Αρτέμωνας παρέμεινε στη φυλακή. Όταν ο διάκονος, επιστρέφοντας, μετέφερε τα λόγια του Αγίου Αρτεμώνα στον επίσκοπο, ο τελευταίος προσευχόταν με δάκρυα λέγοντας:
– Κύριε Ιησού Χριστέ, παρέδωσε Daniel από τα στόματα των λιονταριών, διασώζονται τα τρία παιδιά από τη καμίνω του Ναβουχοδονόσορα, και να παραδώσει τον δούλον σου από εχθρικά Ημέρα Artemon Πατρικίου, να του δώσει τη δύναμη να ξεπεράσει τις μεθοδεύσεις του βασανιστή του και κατατάσσεται μεταξύ των αγίων μαρτύρων.
Μια μέρα, κάνοντας ένα θέαμα στην Καισαρία, ο Πατρίκιος διέταξε τον Άγιο Αρτέμωνα να τον φέρει στον εαυτό του και τον ρώτησε:
– Πείτε μας, γέροντας, ποιο είναι το όνομά σας;
Απάντησε:
– Ονομάζω σκλάβος του Χριστού Θεού μου, και υπάρχει ο Αρτέμωνας.
“Σπάσατε το άγαλμα της μεγάλης θεάς;” – Είπε ο Πάτρικ.
«Εγώ ακριβώς», απάντησε ο άγιος.
“Πες μου,” ρώτησε πάλι ο Πατρίκιος, “πώς ξεπεράσατε τη δύναμη της θεάς και δεν εξοργίσατε την εικόνα της;” Πώς δεν δίστασε την τιμωρία: τελικά, αυτή για την υγιεινή της, δεν είχε πάρει ακόμα τη ζωή σου από σένα;
«Προσεύχομαι στον Θεό μου», είπε ο Άγιος Αρτέμωνας, «θα κερδίσω ακόμη και πάνω σου και τα βάσανα σου. τόσο περισσότερο θα μπορούσα να ξεπεράσω ένα νεκρό και χαζή είδωλο.
Ο Πατρίκιος είπε:
– Ακούγοντας το όνομά σας – Άρτεμον, σκέφτηκα ότι ήσαστε σκλάβος της θεάς Άρτεμις. Πιστεύω ότι έσωσε τη ζωή σου για το όνομά σου μαζί της.
Ο Άγιος Αρτέμιος αναφώνησε σε αυτό:
“Ο άνομος, άγιος και σκοτειμένος γιος του διάβολου, αν θέλετε να μάθετε για το όνομά μου, τότε θα σας ενημερώσω ότι μου δόθηκε από τον Θεό ακόμη και όταν βρισκόμουν στη μήτρα της μητέρας μου”.
Ο Πατρίκιος συνέχισε, προειδοποιώντας:
– Λυπούμαστε για τα γηρατειά και τα γκρίζα μαλλιά σας, κάνετε μια θυσία στον μεγάλο θεό Ασκληπιό 2524 σε αυτή την πόλη .
«Δεκαέξι ετών», απάντησε ο άγιος, «ήμουν αναγνώστης στην εκκλησία του Θεού μου, είκοσι οκτώ ετών ήταν διάκονος, διαβάζοντας το ιερό Ευαγγέλιο.τριάντα τρία χρόνια που φόρεσε την ιερατική αξιοπρέπεια, τη διδασκαλία και καθοδήγηση μέσω του Χριστού οι άνθρωποι στο δρόμο της σωτηρίας, και τώρα μου ζητάτε να, που μοιάζουν με εσάς, έφερε τα θύματα δαίμονα στο άκαρδος είδωλο, αλλά εξακολουθώ να θέλω να δω τον Θεό και την εμπειρία σας να το αναγκάσει.
Ο Πατρίκιος είπε:
– Ο Θεός Ασκληπιός διαθέτει μεγάλη δύναμη και δόξα: όποιος δεν τον φέρνει κάπνισμα με προσευχή μπροστά στις πόρτες του ναού του, δεν μπορεί να εισέλθει μέσα.
Στον ναό του Ασκληπιού ζούσαν φίδια με τα οποία οι ιερείς έφεραν μια φορά το χρόνο γλυκό φαγητό.
“Ας πάμε στο ναό του Ασκληπιού,” είπε ο Άγιος Αρτέμωνας, “και αν δεν μου επιτρέψει να εισέλθω σε αυτόν, τότε θα του φέρω καπνό”.
Και όταν ο άγιος πλησίαζε συνοδεύεται Patrick και τους ανθρώπους στο ναό του Ασκληπιού, το φίδι, ή μάλλον βρίσκεται σε κακά πνεύματα τους, μη μπορώντας να αντέξει την προσέγγιση προικισμένος τη δύναμη του Χριστού του μάρτυρα, έθεσε μια σφυρίχτρα και σύγχυση στο σπίτι, γι ‘αυτό κυμαινόταν από ακριβή ξύλο άνεμο? βλέποντας αυτό, ο Πατρίκιος και ο λαός έφυγαν από το φόβο.Ο Πατρίκιος είπε στον άγιο:
– Δείτε πόσο μεγάλη είναι η δύναμη του Ασκλίππου, ο οποίος δεν επιτρέπει σε κανέναν να εισέλθει στον εαυτό του χωρίς να αύξουσα πρώτα σε αυτόν το κάπνισμα.
“Πείτε στον ιερέα να ανοίξει το ναό ώστε να μπορώ να εισέλθω εκεί”, ζήτησε ο Άγιος Αρτέμωνα Patricia.
Είπε σε έναν από τους ιερείς να το κάνουν. Ο ιερέας, με το όνομα του Βιτάλι, είπε, απευθυνόμενος στον Πατρικ:
– Αναφέρω στην πιο φωτεινή σας δύναμη ότι δεν μπορώ να ανοίξω το ναό πριν δεν προσφέρω καπνίζονταν με προσευχή, γιατί η οργή του θεού Asclipy είναι μεγάλη.
Λαμβάνοντας το θυμιατήρι και παίρνοντας το συνηθισμένο κάπνισμα, άνοιξε τις πόρτες των ναών και αμέσως έφυγε. Τότε ο Πατρίκιος, στέκεται μακριά, είπε στον άγιο:
– Πρεσβύτερος, αν μπορείς να μπεις, τότε εισέρχεσαι!
Ο Άγιος Αρτέμωνας, πλησίασε την πόρτα και, έχοντας κάνει το σημάδι του σταυρού, στράφηκε ατρόμητα και το φίδι έγινε ακίνητο. Ο άγιος μετατράπηκε σε αληθινό Θεό με μια τέτοια προσευχή:
– Κύριε ο Θεός μου, μέσω του υπηρέτη Του Daniel Vila καταστείλει τη βαβυλωνιακή και σκότωσε το φίδι, και τώρα από την εξουσία σας μέσα από μένα τον αμαρτωλό συντρίψει το κεφάλι του φιδιού, ώστε να δοξάσει το άγιο όνομά σου!
Μετά από αυτό, απαγόρευσε τα φίδια να βλάψουν κανέναν και, παρατάσσοντας τους να τον ακολουθήσουν, βγήκε μαζί τους. Όταν είδαν τους φιδούς να φεύγουν από το ναό, οι άνθρωποι και ο Πατρίκιος τρομοκρατήθηκαν και έσπευσαν να φύγουν. Ο Άγιος Αρτέμιος αναφώνησε μετά από αυτά:
– Τι τρέχεις; μην φοβάστε, σταματήστε και κοιτάξτε τώρα, πώς με τη δύναμη του αληθινού Θεού, στον οποίο πιστεύω, ότι αυτά τα φίδια θα πεθάνουν μπροστά στα μάτια σας.
Στη συνέχεια, έριξε επάνω τους, και αμέσως γίνονταν νεκροί, προστριβώντας πριν από τα πόδια του, σαν να χτυπήθηκε από αστραπή. Και ο Άγιος Αρτέμωνας είπε στην Πατρίκια:
– Βλέπεις πως οι θεοί που λάτρευες πέθαναν από τη δύναμη του Θεού και του Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ο λαός και ο Πατρίκιος τρομοκρατήθηκαν βλέποντας τη δολοφονία φιδιών χωρίς όπλο. ένας από αυτούς ήταν τόσο μεγάλος που είχε πλάτος πέντε πηχών και είκοσι πέντε. Ο ιερέας Βιτάλι αναφώνησε με δυνατή φωνή:
– Μεγάλος είναι ο χριστιανικός Θεός και μεγάλη είναι η δύναμη αυτού του ανθρώπου, από μια ανάσα εκείνων που σκότωσαν αυτά τα φίδια!
Στη συνέχεια, ακουμπώντας στα πόδια του αγίου, είπε:
– Δούλος του Κυρίου παραπάνω, δεν θα αποστασιοποιηθώ από σας, ικετεύοντας: υπογράψτε επίσης με τη δύναμη του Θεού σας, για να γίνω το τέλειο πρόβατο του ποιμνίου σας. μέχρι τώρα ήμουν στην αποπλάνηση, πιστεύοντας στα είδωλα και αυτά τα φίδια, και τώρα ξέρω τον αληθινό Θεό.
Ο πονηρός Πάτρικ, ο οποίος ήταν τυφλός στο πνεύμα, παρόλο που είδε ένα τόσο μεγάλο θαύμα, δεν ήθελε να μάθει τον αληθινό Θεό: πίστευε ότι ο Άγιος Αρτέμωνας σκότωσε το φίδι όχι από τη δύναμη του Θεού, αλλά από τη δύναμη της μαγείας. Χωρίς τη ντροπή και γεμάτη με θυμό για τη ντροπή του και τη δολοφονία φιδιών, διέταξε να πιάσει και πάλι τον ιερό μάρτυρα και να τον παρουσιάσει στην άδικη δίκη του για βασανιστήρια. Εδώ είπε στον αγίτη με θυμό:
“Αν δεν αποκαλύψετε με ποια δύναμη σκοτώνονται το φίδι, η μεγάλη θεά Άρτεμις και ο ακτινωτός Απόλλων 2525 , τότε θα σας κόψω”.
“Με τη δύναμη του Χριστού, με τη βοήθεια του Αρχαγγέλου Ραφαήλ που έστειλε ο Θεός, σκότωσα τα φίδια σας”, απάντησε ο Άγιος Αρτέμωνας.
– Μπορούν οι Σταυροί Yids να έχουν τέτοια δύναμη; – Ο Patrick έχει αμφιβολίες.
Τότε ο άγιος αναφώνησε:
“Ένας σκληρός κληρονόμος και ένας αρχαίος φίδι που έχει αποστασιοποιηθεί από την κακία, έχετε ήδη ακούσει, έτσι και ακούτε ότι τα φίδια σας έχουν πεθάνει με τη δύναμη του Θεού μου”.
Μετά από αυτά τα λόγια, ο Patricius ήταν γεμάτος οργή και διέταξε να θερμάνει το σίδερο. τότε διέταξε να τεντώσει ένα γυμνό μάρτυρα πάνω του και να το τσιμπήσει με κόκκινες ζεστές ράβδους σιδήρου, κόβοντας τα μέλη με ένα κοφτερό σίδερο. την ίδια στιγμή είπε στον Άγιο Αρτέμωνα:
“Βλέπετε, επαναστάτης γέρος, πώς το σώμα σας υποφέρει από ταλαιπωρία”.
Ο πάσχων, που σήκωσε τα μάτια του στον ουρανό, προσευχόταν:
– Κύριε Ιησού Χριστό, μην αφήνεις να γελούν γέλια σε μένα, τον δούλο σου.Ξέρετε ότι υποφέρω για Σένα. παραχωρήστε υπομονή για να τους υπομείνετε έτσι ώστε ο εχθρός να ντρέπεται. Ακούστε, Θεέ, προσευχή μου, και λάβετε την προσευχή μου, Θεέ μου! Κάνατε τον ουρανό και τη γη και κάνατε θαύματα σε όλο το σύμπαν. Είστε ο Κύριος όλων και κανένας δεν μπορεί να σας αντισταθεί. Με το έλεός Σου, με σώσει, Κύριε. Μπορείτε έδειξε αθωότητα παράνομα σκοτώθηκε από ήπια υπάλληλος Abel, θα ανταμείβονται ευχάριστα Ενώχ σας τον πήρε στον ουρανό, εσύ hast κράτησε Νώε στην κιβωτό, και με τις ευλογίες των αντληθέντων ιερέα Μελχισεδέκ 2526 , που δόξασε για τη θυσία του Αβραάμ, που πολλαπλασιάζονται τα παιδιά του Ιακώβ, διασώθηκε από την πυρκαγιά του Σόδομα και Lot μεγεθύνονται για την υπομονή του Ιώβ. Με τη βοήθειά σας, ο Ιωσήφ νίκησε τα σαρκικά πάθη και θριάμβευσε τους εχθρούς. Ο Μωυσής, ο δούλος σου, και όλοι οι δίκαιοι, πάνω στους οποίους έχεις αποκαλύψει τη δύναμή σου, δείχνοντας την ευσέβειά τους, σε δοξάζουν, που δοξάζουν τον Θεό τους. Και εγώ, Κύριε, ο δούλος σου, σε προσεύχομαι: με ελέησον το έλεος σου και με βοηθήσεις με τη δύναμή σου.
Κατά τη διάρκεια της προσευχής του αγίου, ένα ελάφι ήρθε στην Καισάρεια, μιλώντας στη Λαοδίκεια με έναν επίσκοπο με ανθρώπινη φωνή. βγαίνοντας στην πλατεία γεμάτη, έπεσε στα τίμια πόδια του μάρτυρα και τα γλείφει. Στη συνέχεια, αφού έλαβε ξανά το λόγο του Θεού για την καταδίκη των ασεβών και τη ντροπή του, κατά την εντολή του Θεού, γύρισε εναντίον του Πάτρικ και άρχισε να λέει:
– Ξέρτε, κακό, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό: να δείξει τη δύναμή Του, μπορεί να δώσει ομιλία και άφωνους. Να ξέρετε ότι ο δούλος του Θεού Αρτεμώνα σύντομα να απαλλαγούμε από πόνο, και θα πιαστεί δύο πουλιά, και βυθίστηκε σε μια κατσαρόλα βραστό τι είναι απάνθρωπη πληγεί δίκαιος άνθρωπος και να απορριφθεί από τον Θεό, η οποία αναγνωρίζεται ως πραγματική και στους οποίους πίστευαν.
Βλέποντας στο άγριο ζώο την καταδίκη μόνο της μαγείας, ο κακός Πατρίκιος εξοργίστηκε και διέταξε το ελάφι να σκοτωθεί από τους πολεμιστές. ένας από αυτούς πήρε ένα δόρυ και το έριξε με μια δύναμη στο τελευταίο, αλλά το ελάφι αναπήδησε μακριά, και το δόρυ χτύπησε έναν κοντά Patrick και χτύπησε την κοιλιά του, έτσι ώστε πέθανε αμέσως. Ο Πατρίσιος εξέφρασε τη λύπη του και αποχώρησε από το δικαστήριο στο σπίτι του, διατάσσοντας τον μάρτυρα να ξαναβρεθεί στη φυλακή.
Το πρωί, διέταξε να γεμίσει ένα μεγάλο καζάνι με πίσσα και να το λειώσει για να ρίξει τον μάρτυρα μέσα με το κεφάλι του κάτω. Όταν εκτελέστηκε η εντολή, ο Patrick είπε ότι όλα ήταν έτοιμα. ο ίδιος, θέλοντας να δει ο ίδιος την εκτέλεση του Αγίου Αρτεμώνα, ανέβηκε στο άλογό του και οδήγησε στο λέβητα, αλλά εκείνη την εποχή, όπως είχε ήδη προσεγγίσει, δύο άγγελοι κατέβηκε από τον ουρανό, με τη μορφή αετοί, τα οποία αλιεύονται Πάτρικ και ρίχνονται σε βραστό γήπεδο, στο οποίο έβρασε ακόμα και τα κόκκαλά του. Οι πολεμιστές και οι λαοί που το έβλεπαν έφυγαν με τρόμο. ο άγιος, που έφερε στο καζάνι, αφέθηκε μόνος, δοξάζοντας τον Θεό. γόνατο κάτω, προσευχήθηκε, και εκπνέει από το έδαφος πάνω στο οποίο στάθηκε μια άνοιξη. Εδώ ο ιερέας Βιτάλη και πολλοί άλλοι παγανιστές ήρθαν σε αυτόν. δίδαξαν την πίστη του Χριστού, όλοι βαφτίστηκαν από τον Άγιο Αρτέμωνα.
Εκείνη τη νύχτα η φωνή του αγίου ήταν πάνω από τον ιερό μάρτυρα:
– Αφήστε την πόλη και πηγαίνετε στην Ασία, στον τόπο που είναι γνωστός ως Βούλι, ο οποίος βρίσκεται στις ακτές της θάλασσας. Εκεί θα βρείτε τον Αλέξανδρο και τη μητέρα του Πρόνοια: μαζί με αυτούς θα παραδώσετε πολλούς από δαίμονες και θα θεραπεύσετε από ασθένειες, και πολλοί που φωτίζονται από το φως των διδασκαλιών του Χριστού θα δοξάζουν τον Θεό.
Όταν ήρθε το πρωί, όλοι οι νέοι μετασχηματισμένοι συγκεντρώθηκαν στον άγιο: αυτός, παίρνοντας Θεία Μυστήρια, τους δίδαξε ειλικρινή σώμα και ειλικρινές αίμα του Χριστού λέγοντας:
– Αυτό το ψωμί είναι το Σώμα του Χριστού, και αυτό το κύπελλο είναι το Αίμα του Χριστού που ρίχτηκε για τις ψυχές σας. φροντίστε, παιδιά, ότι κάποιος από εσάς δεν θα πέσει μακριά από την αγάπη του Χριστού, παραμείνει αμείλικτος με πίστη και μου έχει δοθεί εντολή να πάω στην Ασία.
Ο επίσκοπος της Καισάρειας, ακούγοντας για όλα όσα είχαν συμβεί στον Άγιο Αρτέμωνα και έμαθε ότι βαφτίζει πολλούς και δίδαξε, κήρυξε το ευαγγέλιο, ήρθε σε αυτόν με τους χριστιανούς και τον καλωσόρισε με ένα φιλί. τότε, αφού έκανε προσευχή, σημείωσε τον τόπο όπου υπέφερε ο μάρτυρας και στη συνέχεια έχτισε εδώ μια εκκλησία. των βαπτισθέντων με τον άγιο Αρτέμωνα, έβαλε μερικούς από αυτούς ως πρεσβύτερους, άλλους ως διακόνους, και ο Βιτάλη τους έθεσε ως επίσκοπο και υποτάχτηκε σε αυτόν την Παλαιστινιακή περιοχή. Ο Άγιος Αρτέμωνας, που είχε αποχαιρετήσει τον επίσκοπο και τον λαό, πήγε στην ασιατική χώρα που του υποδείχθηκε. με τον τρόπο που ήταν ευχαριστημένος με τον Άγγελο και σε μια θέση που αποκαλύφθηκε σε ένα όραμα? εδώ, με τη βοήθεια του Θεού, έκανε πολλά μεγάλα θαύματα και άλλαξε πολλούς στον Κύριο διδασκαλώντας την αλήθεια του ευαγγελίου. Κατά τη διάρκεια της κήρυγμά του, ο Άγιος Artemon συνελήφθη από τους Εθνικούς και με αποκεφαλισμό με ένα σπαθί, και πήγε μακριά σε αιώνια κατοικίες για την υιοθέτηση του στέμματος από τον Χριστό τον Θεό μας, ο Θεός είναι με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα η δόξα και η λατρεία για πάντα. Αμήν.
* * *

2521
Κατά την εποχή του Διοκλητιανού (από 284 έως 305) εκδόθηκαν τέσσερα διατάγματα εναντίον των χριστιανών. Ο πρώτος δηλώθηκε τον Φεβρουάριο του 303. Το διάταγμα αυτό προέβλεπε την καταστροφή των εκκλησιών και την καύση του ιερού. τα βιβλία, όμως, οι Χριστιανοί στερήθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα, την τιμή, την προστασία των νόμων και τις θέσεις τους. Οι χριστιανοί σκλάβοι έχασαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία αν, μετά την παραλαβή τους σε κάθε περίσταση, παρέμειναν στον Χριστιανισμό. Σύντομα εκδόθηκε ένα δεύτερο διάταγμα το οποίο υποχρέωσε όλους τους επικεφαλής των εκκλησιών και άλλους κληρικούς να φυλακιστούν. το διάταγμα ισχύει μόνο για τους κληρικούς. οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν από τον αυτοκράτορα ως υποκινητές της εξέγερσης στη Συρία και την Αρμενία, στην ατυχία των Χριστιανών που ξεκίνησε μετά την εμφάνιση του πρώτου διατάγματος. Κατά το ίδιο έτος 303, ακολούθησε ένα τρίτο διάταγμα: με βάση το δεύτερο διάταγμα, όλοι οι κρατούμενοι διατάχτηκαν να υποχρεωθούν να κάνουν θυσίες κάτω από το φόβο των βασανιστηρίων για αντίσταση. Τέλος, το 304, εκδόθηκε το τελευταίο τέταρτο διάταγμα, το οποίο κήρυξε τη γενική δίωξη των χριστιανών παντού. Η «μεγάλη δίωξη» που αναφέρεται σε αυτό το χωρίο αναφέρεται προφανώς στη δίωξη μετά το τέταρτο διάταγμα. Λόγω αυτού του διατάγματος, χύθηκε περισσότερο χριστιανικό αίμα: έδρασε για 8 χρόνια, μέχρι το 311, όταν ο αυτοκράτορας Γαλέριος κήρυξε τον Χριστιανισμό ως επιτρεπόμενη θρησκεία με ειδικό διάταγμα. Ο διωγμός του Διοκλητιανού ήταν ο τελευταίος. σε αυτό, σχεδόν μετά από τρεις αιώνες αγώνα, ο χριστιανισμός κέρδισε μια τελική νίκη πάνω στον παγανισμό.

2522
Αυτή η περιοχή βρίσκεται στη Μικρά Ασία.

2523
Η Άρτεμις είναι η θεά του κυνηγιού ανάμεσα στους Έλληνες, αρχικά ίσως η θεά του φεγγαριού.

2524
Ο Ασκληπιός ή ο Ασκληπιός είναι ο θεός της θεραπείας.

2525
Απόλλωνας – θεός του ήλιου, προστάτης των τεχνών.

2526
Ο Άγιος Αρτέμωνας αναφέρει εδώ για το επόμενο γεγονός της ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης. Όταν ο Αβραάμ επέστρεφε μετά την ήττα τους βασιλιάδες που συλλαμβάνονται σε σχέση Παρτίδα του, στη συνέχεια πήγε να τον συναντήσει με το ψωμί και το κρασί Μελχισεδέκ, ο βασιλιάς του Σάλεμ και ο ιερέας του Θεού Υψίστου και ευλόγησε τον Αβραάμ ( Γένεσις 14 :. 1-20 ? Εβραίους 7: 1. )? σε αυτή την ευλογία, την υψηλότερη αξιοπρέπεια του Μελχισεδέκ πριν ο Αβραάμ εκφραστεί, διότι λέει η Αγία Γραφή. Ap. Παύλος: “Χωρίς κανένας κανόνας, ο μικρότερος ευλογείται με τον μεγαλύτερο . ” ( Εβρ 7: 7 ).