ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

 

 

 

ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΑΜΣΩΝ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Συμεών τοῦ Μεταφραστοῦ

 

 

DE S. SAMPSONE XENODOCHO CONSTANTINOPOLI

 

 

VITDE S. SAMPSONE XENODOCHO CONSTANTINOPOLIA

Auctore Gentiano Herveto

(ΠΛΗΡΗΣ ΒΙΟΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

 

 

Miracula post mortem

(ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

 

 

 

Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος

 

Η εφέστιος εικόνα του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου στον ομώνυμο ιερό ναό Πύργου Σαντορίνης
Η εφέστιος εικόνα του Αγίου
Σαμψών του Ξενοδόχου στον
ομώνυμο ιερό ναό Πύργου Σαντορίνης

 

 

 

Ἐξῆγεν ὁ πρὶν ἐκ γνάθου Σαμψὼν πόμα.
Ὁ νῦν δὲ Σαμψὼν μύρον ἐκ τάφου βρύει.
Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Σαμψὼν θάνε, βλῦσέ τε μύρα.

 

 

Βιογραφία

Ο Άγιος Σαμψών, γεννήθηκε στη Ρώμη από πλουσίους αλλά ευσεβείς και ενάρετους γονείς. Ευφυής ως ήτο, σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική. Επιθυμώντας από τη μικρή του ηλικία να ζήσει κατά το χριστιανικό πρότυπο ζωής, μεταχειρίσθηκε την ιατρική όχι ως επικερδές επάγγελμα αλλά για καθαρά φιλανθρωπικούς και ευεργετικούς σκοπούς.

Προσέτρεχε χωρίς διακρίσεις σε οποιονδήποτε είχε την ανάγκη του βοηθώντας τον, παρηγορώντας τον και στηρίζοντάς τον στην πίστη. Όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, μοίρασε την μεγάλη περιουσία την οποία κληρονόμησε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί επισκέφθηκε όλα τα μοναστήρια. Εκεί έβρισκε ουσιαστικά καταφύγιο για να ηρεμεί και να μελετά τις Θείες Γραφές. Η φήμη του, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε προσέλκυσε την εύνοια και αυτού του μεγάλου αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Συγχρόνως η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες του αρετές, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.

Прп. Сампсон. Феофан Критский. Фреска. Метеоры (Николай Анапафса). 1527 г. Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1527 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετέωρα. έργο του Θεοφάνη του Κρητός

Прп. Сампсон. Феофан Критский. Фреска. Метеоры (Николай Анапафса). 1527 г.
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1527 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετέωρα. έργο του Θεοφάνη του Κρητός

Λίγο αφ’ ότου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, σε ηλικία τριάντα ετών, από τον πατριάρχη άγιο Μηνά [25 Αυγ.], που εκτιμούσε τα θεάρεστα έργα του, ο άγιος Σαμψών θεράπευσε από βαρεία ασθένεια τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (527-565), ο οποίος έχοντας χάσει κάθε ελπίδα από τους γιατρούς ειδοποιήθηκε σε ενύπνιο να καλέσει τον όσιο στο παλάτι. Ήταν αρκετό να επιθέσει το χέρι του ο Σαμψών στο μέρος όπου υπέφερε ο αυτοκράτορας για να γιατρευτεί στην στιγμή. Επειδή ωστόσο ο όσιος επιθυμούσε να αποφύγει τους επαίνους έβαλε εν συνεχεία λίγη αλοιφή, ώστε να μην αποδοθεί το θαύμα στις δικές του ικανότητες. Ο ηγεμόνας μην ξέροντας πως να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του θέλησε να τον γεμίσει χρυσάφι, αλλά ο όσιος του έστειλε πίσω τα δώρα λέγον­τας: «Θέλεις να μου προσφέρεις ό,τι απέρριψα από αγάπη για τον Θεό;»
Και του συνέστησε να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα χρήματα στην ανέ­γερση ενός νοσοκομείου, δίπλα στο χαμόσπιτό του, όπου θα μπορούσε να δέχεται αξιοπρεπώς τους αρρώστους και τους φτωχούς. Ο αυτοκράτορας συναίνεσε με ενθουσιασμό και ανέθεσε στους εργάτες που μόλις είχαν ολοκληρώσει την οικοδόμηση της Αγίας Σοφίας να κτίσουν λίγο βορειό­τερα από την Μεγάλη Εκκλησία ένα τεράστιο και λαμπρό οικοδόμημα που έμεινε γνωστό με το όνομα Ξενών του Σαμψών.

Св. Сампсон. Фреска церкви Благовещения. Грачаница. Косово. Сербия. Около 1318 г. Άγιος Σαμψών Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου του 1318 μ.Χ.στον Ι.Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τής Ιεράς Μονής Γκρατσάνιτσα Κοσσυφοπέδιο. Σερβία.Св. Сампсон. Фреска Около 1318 г.церкви Благовещения. Грачаница. Косово. Сербия. 
Άγιος Σαμψών Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου του 1318 μ.Χ.στον Ι.Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τής Ιεράς Μονής Γκρατσάνιτσα Κοσσυφοπέδιο. Σερβία.

Εν συνεχεία ο όσιος διηύθυνε το ίδρυμα με απαράμιλλη αφοσίωση, θέτοντας τον εαυτό του στην υπηρεσία των πασχόντων αδελφών του με τον ζήλο ενός αγγέλου παρά τω Θεώ. Το υποδειγματικό αυτό ίδρυμα που διέθετε πολλούς εξειδικευμένους γιατρούς εξυπηρετούνταν από μοναχούς και είχε προικι­στεί από τον αυτοκράτορα με άφθονα εισοδήματα, όχι μόνο για την αμοιβή του προσωπικού του, αλλά και με σκοπό επίσης να χορηγεί τροφή και ρουχισμό σε ξένους και ενδεείς.

Прп. Сампсон. Фреска. Церковь Христа Пантократора. Дечани. Косово. Сербия. Около 1350 года. Άγιος Σαμψών Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου του 1350 μ.Χ.στον Ι.Ναό του Χριστού Παντοκράτορα τής Ιεράς Μονής Ντέτσανι. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία.

Прп. Сампсон. Фреска. Церковь Христа Пантократора. Дечани. Косово. Сербия. Около 1350 года. Άγιος Σαμψών Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου του 1350 μ.Χ.στον Ι.Ναό του Χριστού Παντοκράτορα τής Ιεράς Μονής Ντέτσανι. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία.

Прп. Сампсон. Фреска. Церковь Христа Пантократора. Дечани. Косово. Сербия. Около 1350 года.
Άγιος Σαμψών
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου του 1350 μ.Χ.στον Ι.Ναό του Χριστού Παντοκράτορα τής Ιεράς Μονής Ντέτσανι. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία.

 

 

 

 

 

Сампсон Странноприимец, прп. (27 июня) Менологий 25 - 28 июня; Византия. Греция; XIV в.; памятник: Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 10 x 13 см.; местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека (Bodleian Library) Άγιος Σαμψών Μηνολόγιο 25 - 28, Ιουνίου. Βυζαντινή Μηνολόγιο τού 14ου αιώνα μ.Χ. Τώρα ευρίσκεται στην Αγγλία. Οξφόρδη. Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)

Сампсон Странноприимец, прп. (27 июня) Менологий 25 - 28 июня; Византия. Греция; XIV в.; памятник: Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 10 x 13 см.; местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека (Bodleian Library) Άγιος Σαμψών Μηνολόγιο 25 - 28, Ιουνίου. Βυζαντινή Μηνολόγιο τού 14ου αιώνα μ.Χ. Τώρα ευρίσκεται στην Αγγλία. Οξφόρδη. Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)

Сампсон Странноприимец, прп. (27 июня)
Менологий 25 – 28 июня;
Византия. Греция; XIV в.; памятник:
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 10 x 13 см.;
местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека
(Bodleian Library)
Άγιος Σαμψών
Μηνολόγιο 25 – 28, Ιουνίου.
Βυζαντινή Μηνολόγιο τού 14ου αιώνα μ.Χ.
Τώρα ευρίσκεται στην Αγγλία. Οξφόρδη.
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)

’Αφού άσκησε για χρόνους πολλούς την αποστολική αυτή δραστηριότητα, ο όσιος Σαμψών εκοιμήθη εν ειρήνη σε προχωρημένη ηλικία. Το σώμα του ενταφιάστηκε στον ναό του αγίου Μωκίου, όπου την ημέρα της εορτής του οι γιατροί της Κωνσταντινούπολης, που τον τιμούσαν ως προστάτη τους, συνέρρεαν εν πομπή. Στον Ξενώνα τιμώνταν η ράβδος του, το επιτραχήλιό του και τα άμφιά του.

Στα μετέπειτα χρόνια πλήθος θαυμάτων και ιάσεων επιτελέστηκαν στον Ξενώνα με την αόρατη μεσιτεία του οσίου ή μετά από εμφανίσεις του.

Прп. Сампсон. Миниатюра. Афон (Иверский м-рь). Конец XV в. C 1913 года в Российской Публичной (ныне Национальной) библиотеке в Санкт-Петербурге. Μικρογραφία. Όρος (Iver μοναστήρι). Το τέλος του 15ου αιώνα στο ρωσικό Δημόσιο (σήμερα Εθνική) Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη.

Прп. Сампсон. Миниатюра. Афон (Иверский м-рь). Конец XV в. C 1913 года в Российской Публичной (ныне Национальной) библиотеке в Санкт-Петербурге.
Μικρογραφία. Όρος (Iver μοναστήρι). Το τέλος του 15ου αιώνα στο ρωσικό Δημόσιο (σήμερα Εθνική) Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη.

Минея годовая (прп. Сампсон). Икона. Русь. 1-я половина XVI в. Музей икон. Реклингхаузен. Германия. Μηναίο ετήσια. (Αγίου Σαμψών). Εικονίδιο. Russ. 1ο εξάμηνο του XVI αιώνα. Μουσείο Εικόνων. Recklinghausen. Γερμανία.

Минея годовая (прп. Сампсон). Икона. Русь. 1-я половина XVI в. Музей икон. Реклингхаузен. Германия.
Μηναίο ετήσια. (Αγίου Σαμψών). Εικονίδιο. Russ. 1ο εξάμηνο του XVI αιώνα. Μουσείο Εικόνων. Recklinghausen. Γερμανία.

Λίγο μετά την εκδημία του, μια φοβερή πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Αγία Σοφία ρήμαξε όλα τα γύρω σπίτια και έφθασε ως την στέγη του Ξενώνα. Ματαίως οι εργαζόμενοι εκεί και άνθρωποι που προσφέρθηκαν με καλή θέληση αγωνίζονταν, όταν είδαν τον όσιο να βαδίζει πάνω στην στέγη και να διατάζει με εξουσία την φωτιά να υποχωρήσει· με τον τρόπο αυτό σώθηκε το ίδρυμα από την καταστροφή.
Οι άρρωστοι προσήλθαν στον τάφο του οσίου για να περάσουν την νύ­χτα προσευχόμενοι.

Минея - Июнь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии. Μηναίο - Ιούνιος (τεμάχιο). Εικονίδιο. Russ. Αρχές του 17ου αιώνα στην Εκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.

Минея – Июнь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναίο – Ιούνιος (τεμάχιο). Εικονίδιο. Russ. Αρχές του 17ου αιώνα στην Εκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.

Τιμούσαν την εικόνα του και αλείφονταν με λάδι από την κανδήλα που έκαιγε πάνω από το μνήμα του, ενώ ο όσιος εμφανι­ζόταν συχνά σε αυτούς μαζί με τους αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δα­μιανό για να τους προσφέρει ιάσεις και θεραπείες.
(Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τ.10 Ιούνιος, εκδ. Ίνδικτος σ. 314-316).

 

 

 

Ιερά   Λείψανα

 

 Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου ευρίσκονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους και Κρεμαστής Ηλείας.

Λειψανοθήκες στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγιον Ορος

Λειψανοθήκες στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγιον Ορος

Λειψανοθήκες στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγιον Ορος

 

 

ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓ. ΣΑΜΨΩΝ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
στην Naberezhnye Chelny – ο ενοριακός ναός του Πατριαρχείου της Μόσχας της μητρόπολης Καζάν , είναι το παλαιότερο κτίριο της Naberezhnye Chelny και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων της πόλης [1]

ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓ. ΣΑΜΨΩΝ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ στην Naberezhnye Chelny - ο ενοριακός ναός του Πατριαρχείου της Μόσχας της μητρόπολης Καζάν , είναι το παλαιότερο κτίριο της Naberezhnye Chelny και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων της πόλης [1]

ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓ. ΣΑΜΨΩΝ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ στην Naberezhnye Chelny - ο ενοριακός ναός του Πατριαρχείου της Μόσχας της μητρόπολης Καζάν , είναι το παλαιότερο κτίριο της Naberezhnye Chelny και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων της πόλης [1]Орловская церковь является самой старинной в черте города Набережные Челны и ведет свою историю с конца XVIII века. Однако в 1844 году она сгорела, и лишь в 1854-1859 годах на средства елабужского купца Ивана Ивановича Стахеева была построена новая однопрестольная каменная церковь, и 14 ноября освященная, как и сгоревшая, во имя святых бессребреников и чудотворцев Космы и Дамиана. Храм был закрыт в 1939 году и в течение долгих лет использовался как склад для хранения зерна, картофеля и даже ядохимикатов и возвращен верующим только 24 года назад — в 1990 году.

За свою почти двухсотлетнюю историю храм собрал в себе горячие молитвы христиан, обращенные ко Престолу Божьему, слезы раскаяния и радости, и, конечно же, частицы мощей многих святых. В Орловской церкви имеются следующие святыни:
Преподобный Сампсон Странноприимец (ск. ок. 530) родился в Риме в богатой и знатной семье. Он обучился врачебному искусству не ради корысти, но чтобы не быть праздным и иметь возможность послужить бедным и нищим. Много внимания святой уделял и воспитанию своей души, прилежно занимаясь чтением Священного Писания и много молясь. По Промыслу Божию святой прибыл в Константинополь, где поселился в небольшом доме и стал принимать странников и больных, ухаживая и служа им. Константинопольский патриарх, узнав о милосердных делах Сампсона, рукоположил его во священники. В то время император Иустиниан тяжело заболел, что даже самые искусные придворные врачи оказались бессильными. Обратившись к Богу с горячей молитвой, Иустиниан во сне получил откровение, что только Сампсон может помочь ему. Молитвой и прикосновением руки святой исцелил недуг императора. Благодарный Иустиниан стал предлагать ему множество золота и серебра, но святой отказался от драгоценностей, попросив взамен построить в Константинополе странноприимный дом и больницу. С радостью император исполнил это пожелание. До глубокой старости продолжал Сампсон свое милосердное служение.

εκκλησία Orel είναι το παλαιότερο στην πόλη Naberezhnye Chelny και χρονολογείται από τον XVIII αιώνα. Ωστόσο, το 1844 αυτό κάηκε, και μόνο κατά τα έτη 1854-1859 εις βάρος των Elabuga εμπόρου Ιβάν Stakheyeva odnoprestolnaya έχτισε ένα νέο πέτρινη εκκλησία, αφιερωμένη και 14 Νοεμβρίου, καθώς και κάηκε στο όνομα των αγίων και των εργαζομένων θαύμα ανιδιοτελής Κοσμά και Δαμιανού. Ο ναός έκλεισε το 1939 και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για την αποθήκευση των δημητριακών, πατάτες, ακόμα και φυτοφαρμάκων και επέστρεψε στους πιστούς μόλις 24 χρόνια πριν, για πολλά χρόνια – το 1990.
Για σχεδόν δύο αιώνες ο ναός συγκέντρωσε τις ένθερμες προσευχές των Χριστιανών, που απευθύνεται στο θρόνο του Θεού, τα δάκρυα της μετάνοιας και χαράς, και φυσικά, λείψανα πολλών αγίων. Σε Orel εκκλησία ιερό περιέχει τα ακόλουθα:
Σεβαστος Σαμψών ο Ξενοδόχος (sc. Γα 530) γεννήθηκε στη Ρώμη σε μια πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Έμαθε ιατρικές ικανότητες, όχι για το κέρδος, αλλά να μην είναι σε αδράνεια και να έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετήσει τους φτωχούς και τους φτωχούς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εκπαίδευση του αγίου της ψυχής του, επιμελώς να κάνει την ανάγνωση της Αγίας Γραφής και πολλά προσεύχεται. Από τη Θεία Πρόνοια του Αγίου έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπίτι και άρχισαν να παίρνουν προσκυνητές και τους αρρώστους, τη φροντίδα και την εξυπηρέτηση τους. Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, να μάθουν για φιλανθρωπικά έργα Σαμψών, τον χειροτόνησε στην ιεροσύνη. Κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού ήταν σοβαρά άρρωστος, ότι ακόμη και οι πιο ικανοί δικαστήριο γιατροί ήταν ανίσχυροι. Όσον αφορά τον Θεό με ένθερμη προσευχή, ο Ιουστινιανός σε ένα όνειρο έλαβε μια αποκάλυψη που μόνο Σαμψών μπορεί να τον βοηθήσει. Προσευχή χέρια και την αφή του αγίου επουλωθεί ασθένεια του αυτοκράτορα. Ευγνώμων Ιουστινιανός άρχισε να του προσφέρει πολλά από χρυσό και ασήμι, αλλά ο άγιος αρνήθηκε να κοσμήματα, ζητώντας σε αντάλλαγμα για την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη ξενώνα και νοσοκομείο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση ο αυτοκράτορας εκπληρώσει αυτή την επιθυμία. Σαμψών συνέχισε συμπονετική υπηρεσία του γήρατος.

 

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὁ φέρων τὴν μίμησιν, τῶν τοῦ Θεοῦ οἰκτιρμῶν, ἐνθέου χρηστότητας, ἀναβλυστάνεις κρουνούς, Σαμψῶν Ἱερώτατε, σὺ γὰρ θεομιμήτω, ἑλλαμφθεῖς συμπάθεια, ὤφθης τῶν τεθλιμμένων, καὶ πασχόντων ἀκέστωρ, παρέχων ἐνὶ ἐκάστω, ρώσιν καὶ ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Ὡς ἀπαρχὰς τῆς φύσεως.

Ὡς ἰατρὸν πανάριστον, καὶ πρεσβευτὴν εὐπρόσδεκτον, οἱ τῇ σορῷ σου τῇ θείᾳ προστρέχοντες, Σαμψὼν θεόφρον Ὅσιε, συνελθόντες σε ὕμνοις, καὶ ψαλμοῖς ἀνυμνοῦμεν, Χριστὸν δοξάζοντες, τὸν τοιαύτην σοι χάριν παρέχοντα τῶν ἰάσεων.

(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ GOOGLE)

Άγιος Dimitriy Rostovsky
Βίοι αγίων

Ο βίος του πατέρα μας Σαμψών

Μνήμη 27 Ιούν

Velikiy Σαμψών, η φήμη της οποίας εξαπλώθηκε πολύ μεγάλη, γεννήθηκε στην ένδοξη πόλη – αρχαία Ρώμη? Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και ευγενείς ανθρώπους, και κατάγονταν από βασιλικό αίμα. Καλά αφού μελέτησε όλα τα κοσμική σοφία, Σαμψών έμαθε επίσης ιατρικές ικανότητες, αλλά όχι από την ανέχεια και όχι λόγω της απληστίας – επειδή ήμουν πολύ χαρούμενος με το δικό του πλούτο του – και εν μέρει οφείλεται στο γεγονός, να μην είναι σε αδράνεια, εν μέρει, με την εν λόγω tseliyu ιατρική σοφία μέσα από τις γνώσεις για να εξυπηρετήσει, με τη βοήθεια του Θεού, στους φτωχούς. Πολλοί που πάσχουν από ανίατη ασθένεια, Σαμψών δύναμη του θεραπευτική τέχνη του. Ωστόσο, η ιατρική ικανότητα του να ευημερήσει και η χάρη του Θεού, υπηρετούν τη θεραπεία που έχει σταλεί προς τα κάτω σε αυτόν για ενάρετη ζωή του και της πίστης προς τον Θεό. Εκτός από την εξωτερική κοσμική σοφία Σαμψών είχε το μυαλό και τα θεία Γραφή, πολύ πρακτική στην ανάγνωση των ιερών βιβλίων, και διεγερσιμότητα της πίστης και της ελπίδας, και να ενισχυθεί ο ίδιος στην αγάπη του Χριστού.
Όταν κοιμήθηκε γονείς του Αγίου Σαμψών, και έγινε ο ιδιοκτήτης του τεράστια κτήματα, ο άγιος όχι μόνο δεν έπαψε να εκτελεί τα έργα τους φιλανθρωπικούς σκοπούς, χωρίς επιβάρυνση θεραπευτικές τους φτωχούς, αλλά ακόμη και άρχισαν να ανταλλάσσουν το χρόνο τους και skorogibnuschie πλούτου negibnuschie και αιώνια, ακολουθώντας το ευαγγελικό λόγο ( Ματθαίος 6 .: 20 )? έτσι απλόχερα δίνουν ελεημοσύνη στους φτωχούς, σύμφωνα με τις εντολές του Θεού – που και τα δύο χέρια καταστρέφουν τον πλούτο τους, επιδιώκοντας να ικανοποιήσει όλα τα είδη των αναγκών των φτωχών και των απόρων, θέλοντας με τον κορεσμό των ευπαθών μήτρα τους να αποκτήσουν οι ίδιοι άφθαρτο θησαυρό. Έτσι, έκανε όλες τις ημέρες της ζωής του, επειδή φιλανθρωπία ήταν χαρακτηριστική γι «αυτόν από τη γέννηση και μέσω της εκπαίδευσης είναι ακόμα πιο ενισχυμένη στην καρδιά του. Θέλοντας πιο μετριοπαθείς και πιο εύκολο να πραγματοποιήσει τη ζωή του, Σαμψών αφήσει πολλούς σκλάβους την ελευθερία τους, αφήνοντας τον εαυτό του μία – για τις απαιτούμενες υπηρεσίες. Και πράγματι, γιατί είχε τόσα πολλά σκλάβους, αν γίνει την αληθινή και ειλικρινή δούλος του Κυρίου; Έτσι παραιτηθεί από όλα τα πλούτη του, με την οποία συνδέθηκε ως ένα είδος δεσμών, και ικανοποιημένος odnoyu odnoyu ρούχα και ένα σχοινί για ζώνη περί την οσφύν αυτού. Θέλοντας να εμπλουτίσουν την ψυχή πνευματικό πλούτο, απεχθανόταν τον κόσμο και όλα όσα είναι του κόσμου, και, κατ «απομίμηση του Χριστού, έγινε περιπλανώμενος: αφήνοντας τους συγγενείς και τους φίλους του, που είχε φύγει από την αρχαία Ρώμη και εγκαταστάθηκε σε μια έρημο, όπως και τον προφήτη Ηλία .
Αλλά ο Θεός , προς όφελος των πολλών, έφερε πιστό υπηρέτη του σε μια νέα Ρώμη, δηλαδή, στην Κωνσταντινούπολη? Εδώ, ο οποίος βρήκε τον εαυτό του ένα είδος οικοδομήματος, του Αγίου Σαμψών εγκαταστάθηκαν στην αγνώστους upokoevaya της και η άπορους και εξυπηρετούν τους με κάθε δυνατό τρόπο. Σε αυτό το ιερό Σαμψών, όχι μόνο για να επουλωθεί με την ιατρική τέχνη σας, αλλά και προσπάθησε να τους ευχαριστήσει το κρέας και το κρεβάτι. Όλο αυτό που γίνεται με τέτοιο ζήλο ότι η αρετή της φιλανθρωπίας όλα φαίνονταν να τον soestestvennoy. Καθώς ο ήλιος τείνει να ρίξει τις ακτίνες του φωτός, και φυσικά τη φωτιά καίγεται ό, τι αγγίζει, ακριβώς με τον ίδιο ζήλο και αγάπη Σαμψών στους φτωχούς, τους αρρώστους και τους προσκυνητές ήταν το είδος της φύσης σ «αυτόν. Και ο Θεός, ο οποίος δεν χάνει τις ευλογίες του έλεος για τους άλλους, που διαπράττονται για λόγους Του, και ο οποίος δέχεται ελεημοσύνη γείτονα ως ο Ίδιος θυσία, – τα ειδικά προβλήματα τροφοδοσίας και το έργο του Αγίου Σαμψών προς όφελος των ασθενών: όλοι που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, από τις οποίες πήρε το σπίτι του, έλαβε μια θαυματουργή θεραπεία. Αλλά ο άγιος που του δόθηκε από τον Θεό το χάρισμα των θαυμάτων κρύβονται κάτω από το πρόσχημα της ιατρικής τέχνης, όπως διακρίνεται ταπεινότητα και δεν ήθελε vospriyat τη δόξα και την τιμή των ανθρώπων σήμερα. Αλλά δεν μπορεί να κρύψει τη λάμπα κάτω από ένα μπούσελ, ούτε μπορεί να ξεφύγει από χαλάζι, στέκεται στην κορυφή του βουνού? Σαμψών και ιερά, λάμπει το φως των καλών έργων και μπήκε στο βουνό τέλεια bogougozhdeniya είναι να γίνει γνωστό σε όλους. Ακούσει γι «αυτόν και τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και τον κάλεσε να τον εαυτό του, αφιερωμένη στους γέροντες, αλλά άγιο και δεν ήθελε να.
Η φήμη των αρετών του αγίου και την εξαιρετική τέχνη του της θεραπείας ήρθε στο σπίτι του βασιλιά. Αυτό συνέβη σε αυτές τις συνθήκες.
Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός 4183 έπεσε σε βαριά ασθένεια και σοβαρά υπέστη άγριο ανίατη ασθένεια. Ζήτησε από τους γιατρούς, αλλά εξέτασε το βασιλιά, σύμφωνα με το έθιμο του άρχισε να υποστηρίξει με κάθε άλλο, και για μεγάλο χρονικό διάστημα εξυπηρετούνται μόνο ο βασιλιάς μάταια ελπίδα με λόγια, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν την ασθένεια του βασιλιά, ή ακόμα και απαλύνει τον πόνο του. Ζήτησαν από όλους τους τομείς των ειδικευμένων ιατρών Ελληνο-Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά κανένας δεν μπορούσε να θεραπεύσει το βασιλιά της σκληρής νόσου. Ο βασιλιάς ήταν θυμωμένος με αυτούς και όλα αυτά διέταξε να εξορίσει από τα μάτια τους, και στράφηκε προς την πηγή όλης της θεραπείας και όλο το πλάσμα στον Δημιουργό, ο Κύριος ο Θεός: Αυτόν και μόνο παρέδωσε τη ζωή του και από Αυτόν και μόνο με δάκρυα άρχισαν να αναζητούν οι ίδιοι βοήθεια. Και δεν περιφρονούσε ο Θεός επιμελής και παραπονεμένο βασιλιά δέηση. Κοιμάται για ένα μικρό χρονικό διάστημα, είδε σε όραμα, πολλές οι γιατροί, επερχόμενη αυτόν και ντυμένος σε φωτεινά ρούχα. Στη συνέχεια, ένα Radiant νεαρός άνδρας ήρθε με τον ίδιο, άρχισαν να δείχνουν κάθε ένα από τους γιατρούς λέτε ποιος τι αξιοπρέπεια και πόσο χρονών ήταν? μεταξύ των οποίων η μία έδειξε το βασιλιά, ταπεινό πρόσωπο και άσπρα μαλλιά, ντυμένος με ιερατικά άμφια? δείχνοντας τον, φωτεινό νεαρός άνδρας είπε στον βασιλιά: «Αυτό και κανένας άλλος που θα θεραπεύσει σου, βασιλεύ, από θανατηφόρα ασθένεια σας.»
Vospryanuv από ένα όνειρο, ο βασιλιάς πολύ χαρούμενος και ευχαρίστησε τον Θεό, ο οποίος του έδωσε μια καλή ελπίδα για ανάκαμψη. Στη συνέχεια, να θυμηθούμε τον τρόπο που είχε δει στο όνειρό του συζύγου της, υπό τη διοίκηση κάλεσε εκ νέου σ «αυτόν όλοι οι γιατροί. Όταν εμφανίστηκε μπροστά του, κοίταξε τους, ψάχνοντας μεταξύ των οποίων είχε δει τον σύζυγό της σε ένα όνειρο, και δεν βρίσκει καθόλου υποτροπή σε θλίψη και άρχισε να θλιμμένος. Στη συνέχεια, εξακολουθούν να ελπίζουν για βοήθεια του Θεού, και πάλι εντολή να αναζητήσετε ένα γιατρό, τι είδε σε ένα όνειρο. Την ίδια στιγμή, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου που είχε δει το σύζυγό της, ο βασιλιάς υποσχέθηκε να ανταμείψει γενναιόδωρα όσους τον βοηθήσει να εντοπίσουμε αυτόν τον άνθρωπο. Πολλοί έψαχναν για ένα γιατρό που περιγράφονται στο βασιλιά και δεν βρίσκουν. Τέλος, ένας από τους υπηρέτες του βασιλιά, ο οποίος ήταν γνωστός στο βασιλιά, και ήταν φίλος του Αγίου Σαμψών, υπενθύμισε ο άγιος, ότι, όντας ένας γιατρός αναπήρους, σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη που περιγράφεται βασιλιά θεραπευτή. Είπε στον βασιλιά, και ο βασιλιάς πρόσταξε να φέρουν την τιμή στον ίδιο τον άγιο.
Όταν ο άγιος ήρθε στον βασιλιά, βασιλιά, όταν τον είδε, αμέσως ήξερα ότι ήταν ο σύζυγός της αυτή, μάλιστα, φαίνεται σε ένα όνειρο. Γεμάτο με χαρά, που ανέβηκε γρήγορα από το κάθισμα-και του πηγαίνει στον άγιο, και τον αγκάλιασε και φίλησε όχι μόνο ο γέροντας στο στόμα, αλλά και το κεφάλι και τα χέρια του – ας πούμε, την ίδια στιγμή:
– Είστε πραγματικά, Πατέρα, εκείνος του οποίου το όνειρό μου έδειξε ο Κύριος ο Θεός, υπόσχεται μέσα μου δίνετε την υγεία.
Έχοντας πει αυτό, τον πήρε στο δωμάτιό του ήσυχα και κάθισε δίπλα του, απολαμβάνοντας τη θέα του? την ίδια στιγμή έκανε τα άγια χέρια στα μάτια μου, και με δάκρυα τους φίλησε, ελπίζοντας να πάρουν τη θεραπεία τους.
Μακάριοι Σαμψών στη θέα τόσο μεγάλη ταπεινοφροσύνη ο βασιλιάς λυπήθηκε και ταπεινά του είπε:
– Μην το κάνετε αυτό, βασιλιά, δεν το ίδιο περιφρονεί τεράστια ταπείνωση, δεν μου αρχίζει να την αμαρτία της υπερηφάνειας: όταν ξαπλώνετε στο κρασί μου με ορθές καταδίκη μου Sudieyu. Τι είμαι ανώτερη από τους ανθρώπους, που είναι φτωχοί και οι αμαρτωλοί, χρειάζεται η ίδια στην ευγενική έλεος του Κυρίου να θεραπεύσει τις αμαρτίες μου; Μόνο η μεγαλύτερη της πίστης σας, στρέφονται προς τον Κύριο, και ζεστή ελπίδα για το έλεος Του, ο Χριστός του βασιλιά του ουρανού, ούτε την τάση να έλεος, και θα σας θεραπεύσει, επειδή μπορεί να δημιουργήσει ό, τι θέλει.
Τούτου λεχθέντος, Σαμψών άγγιξε το χέρι του ένα άρρωστο σημεία του σώματος του βασιλιά, προσποιείται ότι έχει κάνει ναρκωτικά και θέλουν να κρύψουν το που του δόθηκε από τον Θεό το χάρισμα της θαυματουργή θεραπεία. Και από τη στιγμή που άγγιξε τα ασθενή σημεία χέρι, ξαφνικά ο βασιλιάς είχε απαλλαγεί από την ασθένεια, και λίγο αργότερα ήρθε και η τέλεια θεραπεία ο ίδιος.
Μετά την παραλαβή τέλεια υγεία, ο βασιλιάς πολύ χαρούμενος, όχι μόνο για την ανάκτηση του, αλλά και το γεγονός ότι είχε την τιμή να δούμε τόσο μεγάλη θεϊκή σύζυγος. Στη συνέχεια, θέλοντας να ευχαριστήσει επαρκώς τον άγιο του πρόσφερε πολύ χρυσό και ασήμι. Αλλά ο άγιος είπε στον βασιλιά:
– Έχω ήδη ο βασιλιάς είχε χρυσό, ασήμι και κτήματα, αλλά όλα για χάρη του Χριστού αριστερά για να αποκτήσετε τις αιώνιες ευλογίες του ουρανού. Αλλά αν θέλετε να μου δώσει τη χάρη σου, για χάρη του Θεού και την σωτηρία σας να το κάνετε αυτό: Κανονίστε δίπλα στην καλύβα του σπιτιού μου, όπου θα μπορούσα να απαλύνει τους αρρώστους και τους προσκυνητές, τους οποίους στο παρελθόν. Αυτό και iskhodataystvuesh σήμερα από τον Θεό αιώνια τιμωρία, και παρηγοριά γηρατειά μου.
Ακούγοντας τα λόγια του αγίου, ο βασιλιάς υπολογίζονται το αίτημα μάλλον ένα δώρο για τον εαυτό του σε σχέση με την αίτηση, και διέταξε να δημιουργήσει strannopriimnitsu και νοσοκομείο, όπως ήθελα την ηγουμένη. Όταν το κτίριο ήταν έτοιμο δομή, ο βασιλιάς της αποδίδεται από διάφορα ονόματα για τις ανάγκες των προσκυνητών και καταπραΰνει vrachuemyh εκεί ασθενείς.
Μετά από αυτά τα πολλά χρόνια, Άγιος Σαμψών ο ίδιος έδωσε στο έργο του για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών και θεραπεύοντας τους αρρώστους. Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων, έχει φθάσει σε ώριμη ηλικία: πόνο στο σώμα Τύπου και αυτός είναι λίγο πιο κοντά στο θάνατο. Όταν η ψυχή έχει χωρίσει από το σώμα του, παρέμεινε ένα φωτεινό πρόσωπο και όχι το λιγότερο θλίψη λόγω του θανάτου των συνήθων πένθους άλλες ψυχές, γεμάτο σαρκικές και τις κοσμικές λύπες, που πλήττονται από πολλές αμαρτίες, και έτσι φοβούνται τον θάνατο.
Ιερά ήταν υπεύθυνος, ο οποίος τον καλεί τι λειτουργεί και τι ήσυχο καταφύγιο και τι χαρά περιμένουν εκεί ευλογημένη ψυχή του, για κάθε πράττων αντάξια ανταμοιβή της ( Λουκάς 10: 7 ). Έτσι θεϊκή ψυχή του Αγίου Σαμψών αναχώρησε για την ουράνια χώρα βουνού 4184 ? το σώμα του ήταν επίσης τιμητικά θάφτηκε στην εκκλησία του αγίου μάρτυρα Mokiy, από του οποίου η φυλή αυτή η μεγάλη δούλος του Θεού πήρε σαρκική γέννηση, είναι ένα πνευματικό διάδοχο στις αρετές του ιερομάρτυρος.
Ως ένα μεγάλο άγιο του Θεού, το ιερό έγινε διάσημη για τα θαύματα δεν είναι μόνο για τη ζωή του, αλλά και το θάνατο. Μερικά από μεταθανάτιο θαύματα του εδώ και θυμόμαστε.
Μόλις υπήρξε μια πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ξεκίνησε από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας 4185 . Η φωτιά ήταν τόσο ισχυρή που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να το σβήσει. Οι φλόγες γρήγορα εξαπλώθηκε και ήδη καεί πιο πολυτελείς αίθουσες και κτίρια κοσμούν την πόλη. Η φωτιά έφτασε μέχρι strannopriimnitsy Αιδεσιμότατος Σαμψών. Αλλά γύρω από αυτό σε όλες τις πλευρές, η φλόγα δεν την αγγίξει, και στάθηκε ανάμεσα στη φωτιά και την φλεγόμενη βάτο. Την ίδια στιγμή, πολλοί είδαν την ηγουμένη Σαμψών, ο οποίος πήγε γρήγορα γύρω από το strannopriimnitsy φράχτη και οργισμένα μπαίνουν στην άκρη και με φλόγα της φωτιάς – και τη φωτιά, όπως ήταν, για το φόβο να αντιμετωπίσει μια ιερή και υπακούοντας τις εντολές του, αναχώρησε από strannopriimnitsy αλλού. Τότε ξαφνικά ο κεραυνός και ο ουρανός εμφανίστηκε στο σύννεφο? αμέσως μετά από μια δυνατή βροχή χύνεται κάτω, το οποίο, μέσω των προσευχών του Αγίου, έσβησε όλες τις πυρκαγιές.
Ιερά κατατέθηκε από το θάνατό του να θεραπεύσει επίσης οποιαδήποτε ασθένεια, τους κατέθεσε στη ζωή του.
Συνέβη μια φορά ότι ένα, ευγενή σύζυγό Θεοδώρητος, την αξιοπρέπεια Spafary 4186 , πηγαίνουν γρήγορα για χάρη κάποιων αναγκών τα βήματα της σκάλας του σπιτιού του, σκόνταψε και χτύπησε το πόδι του κοινού. Ταξίδι ξαφνικά πονούσε, και πήρε στο κρεβάτι του. Για τρεις μέρες δεν μπορούσε να πάσχει από σοβαρή ή τρώτε φαγητό και ποτό, ούτε να ξεχάσει το όνειρο, ούτε να πω τίποτα – και ήταν σαν χαζός άνθρωπος. Αλλά διατηρώντας παράλληλα πόνο λογική τους, που σιωπηλά προσευχήθηκε στο Θεό και την Αγία Του, του Αγίου Σαμψών, ζητώντας του να βοηθήσει. Μετά από τρεις ημέρες, κατά το σούρουπο, Spafary Theodorite είδε Αγίου Σαμψών, ο οποίος στεκόταν στα πόδια του? αγγίζοντας τραυματισμένο πόδι του, ο άγιος είπε:
– Σήκω, για σας δεν είναι πλέον πρόκειται να είναι άρρωστος.
Και αφού είπε αυτό, ο άγιος έγινε αόρατο.
Θεοδώρητος αμέσως αισθάνθηκε απόλυτα υγιείς και ευτυχισμένοι άρχισε να ευχαριστήσω δυνατά Θεό και να πει:
– Πραγματικά μεγάλο άγιο των αγίων Σαμψών του Θεού!
Στη συνέχεια, αγγίζει το πόδι του και βλέποντας ότι ήταν απόλυτα υγιής, σηκώθηκε και άρχισε να περπατάει. Και με την έναρξη του το πρωί πήγα στον τάφο του Σεπτού και, έχοντας κάνει να τον ευγνώμων λατρείας, είπε όλοι όσοι ήταν εκεί για να παραχωρήσει τον επούλωση.
Ένας άλλος αξιωματούχος στην Κωνσταντινούπολη, με το όνομα Λέων, θα έφιππος, τρίβεται σε ένα πέτρινο τοίχο στο πόδι του: το έλκος άνοιξε, και ήταν άρρωστος σκληρά και κάθε μέρα η ασθένεια είχε γίνει ισχυρότερη. Οι εγχώριες συμβούλευσε τον ασθενή να καλέσετε έναν γιατρό, ώστε να τον έκανε αιμορραγία. Και έτσι, όταν πλησιάζει την τέταρτη ημέρα της επίθεσης, η οποία υποτίθεται ότι θα έρθει στο γιατρό στον ασθενή, είχε ένα όραμα της νύχτας πριν από δήλωσε ο Θεοδώρητος, ο οποίος είχε προηγουμένως λάβει θεραπεία της νόσου τους. Είδε τρεις άνδρες που ανήκαν στην Βουλή των Λόρδων ο άρρωστος? σε ένα από αυτά έμαθε του Αγίου Σαμψών, τον οποίο είχε δει κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του, και σε σχέση με τα άλλα δύο να σκεφτεί bessrebrennye γιατρούς Κοσμά και Δαμιανού . Θεοδώρητος τους ρώτησε:
– Πού θα πας;
Θα αγάπη κοίταξε προς αυτόν, είπε:
– Για να μεγιστάνας Lev.
Θεοδώρητος απάντησε και τους είπε:
– Ξέρετε, κύριέ μου, ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια, και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στους γιατρούς του για τη θεραπεία του τραυματισμένου ποδιού του.
Στη συνέχεια, οι άγιοι, δήλωσε ο Θεοδώρητος:
– Μην το να είναι – έχουμε έρθει και πάλι σε αυτόν, τακούνια και να τον θεραπεύσει.
Vospryanuv από τον ύπνο, Θεοδώρητος πήγε αμέσως στο άρρωστο άνθρωπο, και του είπε του οράματός του. Λέων πίστευε τα λόγια του και δεν αποδέχονται τους γιατρούς, αλλά, βάζοντας όλα την εμπιστοσύνη του στο Θεό, περίμενε για τη φτέρνα, που διαμένουν συνεχώς στην προσευχή. Και, πράγματι, όταν πάτησε τακούνια, κακό πόδι του θεραπεύτηκε και έγινε ξαφνικά υγιή όπως και τα λοιπά, δεν λείπει από καμία θεραπεία. Αίσθημα κοινό, Leo πήγε αμέσως στον τάφο του αιδεσιμότατου Σαμψών και απέτισε φόρο τιμής σε αυτόν, μαζί με yavivshimisya μαζί του, ευχαριστίες.
Δοξάζοντας με πολλά θαύματα άγιος Σαμψών ο Θεός του τον τίμησε και μετά τη λήξη της επούλωσης του κόσμου από τον τάφο του μοναχού, και πονώντας όλα τα είδη των ασθενειών, pomazuyas αυτόν τον κόσμο, λαμβάνουν την υγεία. Θεραπευτική επίδραση του κόσμου και γνώρισε την προαναφερθείσα ευγενή λιοντάρι. Αυτό συνέβη με τον ίδιο, μετά από την θεραπεία της νόσου τους, άρρωστοι ξανά, και αυτός ήταν ξαπλωμένος στο sickbed του ως χαλαρή, και όλα τα μέλη του σώματός του ήταν ακίνητος. Αλλά όταν τον είχε έχρισε σε όλο τον κόσμο σώματος, που λήγει από τον τάφο του μοναχού, αμέσως θεραπεύτηκε. Σε μια άλλη περίπτωση, είχε ληφθεί άρρωστος στα μάτια, αλλά με χρίσμα κόσμο τους από τον τάφο του Αγίου Σαμψών, έλαβε και πάλι την υγεία.
Πληρώνοντας για πολλές θεραπείες που προκάλεσε ο αιδεσιμότατος του, την ημέρα των ευχαριστιών ιερό, ευγενή λιοντάρι πήρε τη φροντίδα των strannopriimnitse αυτό, αυτή τη στιγμή μερικές φτωχές και επαρκώς να παραδοθεί σε διαφορετική ζήτηση από τα κτήματά τους.
Δεν θα ήταν εκτός τόπου να αναφέρω εδώ ότι σε strannopriimnitse επικεφαλής ήταν τότε ένα από EHEC, ένα άτομο τεμπέλης και αμελής στην υπηρεσία του, ο οποίος παρακολουθούσε όλες τις ανάγκες των ασθενών και τους ξένους άνετα. Μόλις το βράδυ ηγουμένη Σαμψών φάνηκε σ «αυτόν, όχι σε ένα όνειρο, αλλά στην πραγματικότητα, όπως ήταν, και άρχισαν να τον χτυπούν με τη ράβδο, θυμωμένα λέγοντάς του: «Γιατί είσαι αμελής στην υπηρεσία τους και δεν νοιάζονται για τις ανάγκες των προσκυνητών και των ασθενών»
Κτυπά από EHEC άρρωστος τόσο πολύ, ώστε ο ίδιος να λάβει ψήφους μακριά, και ήταν χαζή: το σώμα, όπως έγινε μπλε από τραύματα που προκαλούνται από μία ράβδο ενός αγίου. Όταν δεν μπορούσε να το πρωί, πολλοί άρχισαν να έρχονται σ «αυτόν, EHEC τους πω, αλλά μόνο επισήμανε στο σώμα του, το μπλε του καρδιακού παλμού, στη συνέχεια, πήρε ένα χάρτη και το προσωπικό που έγραψε, τιμωρήθηκε από τον άγιο για την τεμπελιά και την απροσεξία του. Αφού έμαθε για το περιστατικό, η ευγενής Leo ήρθε για να επισκεφθεί τον ασθενή του. Αλλά όταν είδε ότι το σώμα του ήταν εντελώς μπλε από την ήττα, άρχισε να προσεύχεται με δάκρυα ηγουμένη Σαμψών.
«Ιερά ugodniche Θεού – γι «αυτό προσευχήθηκε, – ξέρετε πίστη και ζήλο μου για σένα, έχουν τον ίδιο τώρα την προσευχή μου: αυτό είναι μπροστά σας EHEC, το οποίο σας τιμωρήσει και ο οποίος, γράφοντας στο Χάρτη είχε συμβεί σ» αυτόν, τον εαυτό του και την αμαρτία του και είπε νουθεσία σας σε αυτόν. τον θεραπεύσει από την ασθένεια σε θαύμα σου απέκτησε μεγάλη φήμη για την δοξολογία του ονόματος του Θεού. «
Όταν το ευγενές λιοντάρι έτσι προσευχήθηκε γλώσσα EHEC επιλυθεί και το στόμα άνοιξε με τον ίδιο, και μίλησε αναλυτικά για όλα αυτά που ήταν μαζί του, και από εκείνη τη στιγμή εντελώς διορθωθεί.
Μετά από μερικές ευσεβείς άνδρες που μιλούσαν μεταξύ τους, προσέφυγαν στον Πατριάρχη και του ζήτησε να ευλογήσει και να strannopriimnitsu εκκλησία. Έτσι, πραγματικά, και αυτό έγινε. Για να καταπραΰνει τα περιηγητές και την έγκριση της αναπήρους, χτίστηκαν ένα σπίτι και ένα νοσοκομείο στο νεόκτιστο ναό.
Μετά από λίγο καιρό ο οικοδόμος 4187 strannopriimnitsy ήταν Yevstratii, ο οποίος δεν έκανε επίσης Radel για τους ασθενείς και τους προσκυνητές, και, επιπλέον, ήταν τσιγκούνης. Μόλις πολλές ημέρες δεν είχε δώσει ασθενείς το λάδι, και γι «αυτό τιμωρήθηκε από τον Θεό, καλά τα μάτια. Ένας από τους φίλους του, που ονομάζεται Leo, όχι αυτός που μίλησε για παραπάνω, αλλά από την άλλη, που έφερε το ίδιο όνομα και σερβίρει strannopriimnitse, είπε:
– Αφήστε τους αρρώστους και προσκυνητές σε εύθετο μέτρο του πετρελαίου, και θα είναι υγιής στα μάτια? αν δεν πιστεύετε τα λόγια μου, θα δώσω, σε ό, τι έχω πει πιστοποιητικό, μια απόδειξη.
Έχοντας πει αυτό, έγραψε Evstratov εξής:
– Εγώ, ο Λέων, ελπίζοντας σε ένα θαύμα-εργαζομένου Αγίου Σαμψών και εγκρίθηκε αδιαμφισβήτητη πίστη σε αυτόν, δώστε στον εαυτό σας να σας poruchnikom ως μάρτυρας ότι αν δώσει μια αρκετά λάδι για τους φτωχούς και τους προσκυνητές, η θεραπεία της νόσου μάτια σας? Για του Αγίου Σαμψών θα επιδιώξει την υγεία σας.
Υιοθετώντας ένα τέτοιο νομοσχέδιο, και δίνοντας την υπόσχεση να απελευθερώσει τουλάχιστον την απαιτούμενη πετρελαίου για τους ασθενείς και τους προσκυνητές, Yevstratii την ίδια ημέρα θα λάβουν θεραπεία των ματιών.Αλλά επειδή ήταν μέσο της αρεσκείας σας, τότε και πάλι δεν είχα δώσει το πετρέλαιο. Και ένα βράδυ ήταν ηγουμένη Σαμψών και με θυμό του είπε:
– Τι μου δοκιμή, αγνοώντας νουθεσία μου;
Τρομοκρατημένοι από αυτό το όραμα, Yevstratii Το πρωί κάλεσε τον φίλο του Λέοντα και του έδωσε ένα πολύ πετρέλαιο, ζητώντας του να προσευχηθεί γι ‘αυτόν στον Άγιο Σαμψών και παρακάλεσε τον άγιο της συγχώρεσης του Θεού για τις αμαρτίες του.
Ένας από τους συμβούλους του βασιλιά, τα ονόματα του Bard, ένας άνθρωπος ευγενής, άρρωστος ρουμπίνι, το οποίο διαμορφώνεται στο στήθος μεγάλο και ανίατες πληγές του. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υποβλήθηκε σε σοβαρή ταλαιπωρία από την ασθένειά του. Εν τω μεταξύ, η ημέρα ήρθε η μνήμη των αγίων μαρτύρων Mokiy γιατροί που ήταν στο άρρωστο, και όλη η οικογένειά του πήγε στην εκκλησία του αγίου μάρτυρα στην αγρυπνία? ο ασθενής είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, πολύ θλίψη ότι δεν μπορούσε να πάει στην εκκλησία για γιορτή και λατρεύουν την θαυματουργή τάφο του αιδεσιμότατου Σαμψών, ο οποίος ήταν στην εκκλησία του αγίου μάρτυρα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να τον έναν ευγενικό γέρος και του είπε:
– Stand up!
Ο ασθενής είπε να:
– Πώς μπορώ να πάρω; Όλα τα μέλη του σώματός μου αποδυναμωθεί από μια σοβαρή ασθένεια.
Αλλά ο γέρος είπε πάλι:
– Θα σας πω – να σηκωθεί και να πάει στην εκκλησία του αγίου μάρτυρα Mokiy, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα το φεστιβάλ: εκεί θα προσευχηθούν στον τάφο του Αγίου Σαμψών.
Τούτου λεχθέντος, ο γέροντας έγινε αόρατο.
Ο ασθενής, αισθάνεται ξαφνικά φρούριο με τους όρους της δικής του, έγινε σταδιακά θα αυξηθεί από νεκροκρέβατό του. Παράλληλα, παρατήρησε ότι ο πόνος του έλκους του σταμάτησε. Όταν αποσυνδεθεί από τις πληγές του ιατρικού σάλτσες και τα μπαλώματα, είδε ότι τα έλκη επουλωθεί πλήρως. Γεμάτο με χαρά, η ευγενής ντυμένη στα γιορτινά ρούχα, και πήγε στην εκκλησία. Βλέποντας τον ξαφνικά θεράπευσε όλους όσους ήταν στην εκκλησία ήταν έκπληξη, και δόξασαν τον Θεό. Εκείνη την εποχή, ήταν σύνηθες ότι αν κάποιος πιάνεται σε κάθε θλίψη, πρόσταξε να φέρουν τον εαυτό του στο νοσοκομείο του Αγίου Σαμψών και εκεί, την πίστη τους, έλαβαν την υγεία. Έτσι, όταν ένας γέροντας υπηρέτης ήταν άρρωστος με την υδρωπικία, πρεσβύτερος τον έστειλε στο νοσοκομείο του Αγίου Σαμψών. Αφού πέρασε μερικές ημέρες εδώ και δεν πάρει την ανακούφιση από την ασθένειά του, ο σκλάβος επέστρεψε στο σπίτι του κυρίου του. Πρεσβύτερος τον είδε, ήταν πολύ θυμωμένος με τον για να μην τον πιστεύει και πάλι και τον έστειλε στο νοσοκομείο, διέταξε να ρωτήσετε τον εαυτό σας στον κόσμο προέρχεται από τον τάφο του αγίου και χρίσει τους. Ο σκλάβος πήγε, πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο του Αγίου Σαμψών και επέστρεψε εκεί υγιείς. Σχετικά με το πώς θα ανακτηθεί, ο υπάλληλος είπε τα εξής: «Εκείνο το βράδυ είχα ένα όνειρο για μένα που εμφανίστηκε Αγίου Σαμψών? αγγίζοντας ένα χέρι στο σώμα μου, μου είπε: «Έλα εδώ, είστε υγιείς.» Αμέσως ξύπνησε και αισθάνθηκε υγιείς. “
Η ίδια ασθένεια που υπέστη η γυναίκα υπουργός εκκλησία Ιρίνα. Είναι ένα όνειρο που είδε Αγίου Σαμψών, ο οποίος ήρθε να της με το ιερό ανιδιοτελή Κοσμά και Δαμιανού, και την άγγιξε. Αφού έλαβε την υγεία.
Αυτά και πολλά άλλα θαύματα της θεραπείας, και τροφοδοτείται από τις προσευχές του Αγίου Σαμψών από το δοξασμένο υπέροχα στην αγίους του, ο Θεός, σε ποιον και από εμάς που αποδίδουμε τιμή και δόξα, τη λατρεία και ευχαριστία, τώρα και πάντα και πάντα και ποτέ.